Suomen Pipliaseura

Raamattu

Sana Raamattu on johdettu kreikan sanasta

grammata

, joka tarkoittaa ”kirjoitukset”. (Kreikan kielestä sana on kulkeutunut muinaisvenäjään ja edelleen viron ja suomen kieleen. Raamattu koostuukin monenlaisista kirjoista. Suomessakin aiemmin käytetty nimi Biblia tulee puolestaan kreikan sanasta

biblia

eli ’kirjakääröt’. Latinan kielessä biblia sai jo varhain merkityksen ”pyhä kirja”. 

Kaksiosainen kirja

Raamatun eri kirjat on kirjoitettu noin tuhannen vuoden aikana.  Yleensä nämä kirjat jaetaan kahteen osaan:

  •  Topic_192_ Vanha testamentti on juutalaisten Raamattu, ja se koostuu Israelin kansan kirjoituksista.  Se sisältää niin kertomukset luomisesta ja tulvasta kuin Abrahamista, Mooseksesta ja Eliasta. Vanha testamentti on täynnä tarinoita, lakeja ja profetioita. Kaikki nämä tekstit kirjoitettiin ennen ajanlaskumme alkua.
  •  Topic_193_Uusi testamentti sisältää neljä evankeliumia, jotka kaikki kertovat omalla tyylillään Jeesuksen elämästä, kuolemasta ja ylösnousemuksesta. Uudessa testamentissa on myös kuvauksia ensimmäisistä kristittyjen yhteisöistä sekä kirkon johtohenkilöiden kirjeitä. Uuden testamentin kirjat on kirjoitettu noin sadan vuoden aikana Jeesuksen kuoleman jälkeen.

Kuinka monta kirjaa?

Raamattu on laaja teos, mutta sen laajuudesta ollaan eri mieltä. Protestanteilla Vanha testamentti sisältää 39 kirjaa, mutta katolisilla 46 kirjaa. Topic_476_Deuterokanonisiksi kirjoiksi kutsutaan niitä Vanhan testamentin kirjoja, jotka kuuluvat katolisten tai ortodoksien Raamattuun, mutta eivät juutalaisten tai protestanttien Raamattuun. Uusi testamentti koostuu 27 kirjasta.

Lähdetekstit

Nykyaikaiset raamatunkäännökset perustuvat heprean-, aramean- ja kreikankielisiin lähdeteksteihin. Vanhan testamentin alkukielet ovat heprea ja aramea. Uusi testamentti kirjoitettiin kreikaksi.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.19.0
Seuraa meitä