Suomen Pipliaseura

Elämä, työnteko ja sodankäynti

Tilaaja
Aseet

Muinaisina aikoina aseet tehtiin puusta, ruo’oista tai nahasta. Pistimet ja terät valmistettiin kovemmasta aineesta kuten piikivestä, kivestä, luusta tai pronssista. Noin vuodesta 1200 eKr. alkaen aseita valmistettiin myös raudasta.

Tilaaja
Aura

Pelto oli kynnettävä ennen viljan kylvämistä. Kyntäminen pehmensi maata, jolloin siemenet upposivat syvemmälle maahan.

Tilaaja
Byssos

Byssos tarkoitti kudottua kangasta. Se oli korkealaatuista pellavaa, jota käytettiin hienoissa vaatteissa. Mitä tiiviimmin lanka oli kudottu, sitä arvokkaampi oli lopputulos.

Hapate

Hapate on vanhaa (hapan)taikinaa, jota käytetään uuden taikinan nostattamiseen. UT2020 puhuu hapatteen sijasta usein taikinajuuresta tai leipäjuuresta.

Tilaaja
Herem

Herem on uskonnollinen termi, joka käytetään usein sotakertomuksissa. Se tarkoitti, että ihminen tai asia oli omistettu Jumalalle.

Tilaaja
Hiskian tunneli

Hiskian tunneli kulkee Jerusalemin vanhan osan, Daavidin kaupungin, alla. Tunneli johdatti Gihonin lähteen vettä suureen altaaseen, joka sijaitsi kukkulan eteläkärjessä. Allas oli osa kaupungin vesihuoltoa. Nykyään sitä kutsutaan nimellä Siiloan allas.

Tilaaja
Huilu

Raamatussa esiintyy useita eri puhallinsoittimia. Puhaltimia käytettiin ensisijaisesti ihmisten varoittamiseen tai koollekutsumiseen, mutta temppelissä niillä soitettiin myös musiikkia.

Tilaaja
Ies

Ies oli puinen palkki, joka asetettiin yhden tai kahden vetoeläimen niskan päälle – kuten härän, hevosen tai aasin.

Tilaaja
Jerusalemin vesihuolto

Jerusalemin tärkein luonnonvesilähde oli Gihonin lähde. Se sijaitsi kaupungin ulkopuolella Kidronin laaksossa. Kaupungin ulkopuolella oli myös joukko pienempiä lähteitä.

Tilaaja
Jousi ja nuoli

Jousi ja nuoli olivat yleinen ase jo muinaisina aikoina. Se oli kevyt ase ja siksi helppo kuljettaa. Lisäksi sillä saattoi ampua vihollista kaukaa.

Kalastus Jeesuksen aikana

Jeesus asui ja työskenteli Genesaretinjärven ympäristössä, jossa kalastus oli monille ihmisille tärkeä tulonlähde. Myös monet Jeesuksen oppilaista olivat kalastajia. Arkeologisen tutkimuksen ja Uuden testamentin tekstien avulla on mahdollista muodostaa yleiskuva Jeesuksen aikaisesta ammattikalastuksesta.
 
Pyyntimenetelmät
 
Galileassa ensimmäisellä vuosisadalla jKr. käytetyt pyyntimenetelmät ovat monessa suhteessa pysyneet samoina nykypäivään asti:

Kalastusvene ja heittoverkko

Heittoverkko on pyöreä verkko, jonka läpimitta on 5-7 metriä. Sen keskelle on kiinnitetty köysi ja reunoille painoja. Rannalla tai venessä oleva kalastaja pitää köydestä kiinni ja heittää verkon kiertoliikkeellä veteen. Heittoliike levittää verkon, joka laskeutuu veden pohjaan laskuvarjon tapaan. Köydestä vetämällä verkko sulkeutuu säkiksi ja kalastaja voi nostaa sen saaliineen ylös.

Kalastusvene ja nuotta

Nuotta on suuri verkko. Se voi olla jopa 300 metriä pitkä. Kummastakin päästä nuotta on matalampi kuin keskeltä. Keskeltä se voi olla jopa 8 metriä korkea. Vedessä nuotan alareunan painot ja yläreunan kohot pitävät se avoinna. Nuotan kumpaankin päähän on kiinnitetty vetoköydet.

Kalaverkko

Jeesuksen ajan tärkein kalastusmenetelmä oli verkkokalastus. Tämä saattoi tapahtua kolmella eri tavalla: nuotalla eli vetoverkolla, heittoverkolla tai ansaverkolla.

Karjankasvatus

Karjankasvatus oli tärkeä osa israelilaista maanviljelystä, erityisesti alueilla, jotka sopivat huonosti viljan viljelyyn. Useimmat maatilat olivat sekatiloja, eli viljan viljelyn lisäksi pidettiin karjaa.

Käsimylly

Kaikissa kodeissa käytettiin aamuisin käsimyllyä jauhojen jauhamiseen. Naisilta meni noin kolme tuntia päivän leipään tarvittavan jauhoannoksen jauhamiseen.

Tilaaja
Katto

Israelissa kattoa ei käytetty ainoastaan kattamaan taloa. Katto oli tasainen, joten sen päällä saattoi istua tai nukkua, ja sitä saattoi käyttää myös varastona.

Tilaaja
Kaupungin piiritys

Piiritystilanteessa vihollisen joukot ympäröivät koko kaupungin. Kukaan ei voinut mennä kaupunkiin tai poistua sieltä. Myöskään ruokaa tai vettä ei voitu kuljettaa kaupunkiin. Hyökkääjien tavoitteena oli saada kaupungin väestö antautumaan.Tästä syystä oli tärkeää, että kaupungissa oli vesilähde. Joskus kaivettiin tunneli kaupungin ulkopuolella olevalle lähteelle.

Kaupungin portti

Kaupunkiin kuljettiin portin kautta. Portti oli osa kaupungin muuria. Suurissa kaupungeissa kuten Jerusalemissa oli useita portteja. Portti oli kaupungin muurin heikoin kohta, minkä vuoksi sitä yleensä vahvistettiin torneilla.

Tilaaja
Kaupunginmuuri

Jo pronssikaudella, ennen kuninkaiden aikaa, Kanaaninmaan kaupunkeja ympäröi muuri, jossa oli portti. Monet näistä kaupungeista olivat olemassa myös rautakaudella, Israelin ja Juudan kuningaskuntien aikana.

Tilaaja
Kehrääminen

Kehrääminen on tekniikka, jolla karstatusta villasta tai pellavakuiduista valmistettiin lankaa. Kehruussa käytettiin työkaluna värttinää, jonka osat olivat lyhyt puupuikko (varsi) ja pyöreä litteä paino (kehrä). Paino oli kiveä tai luuta. Kevyellä värttinällä tehtiin ohutta, painavalla paksua lankaa.

Tilaaja
Keihäs

Pitkä taistelukeihäs oli suunniteltu vastustajan pysäyttämiseen tai vahingoittamiseen lähitaistelussa iskemällä keihäs vastustajaan. Keihäässä oli 1,5-2 metriä pitkä puuvarsi ja leveä metallipää, jossa oli terävä kärki. Myös keihään alapäässä oli usein metallikärki, jonka avulla keihäs voitiin työntää maahan pystyasentoon.

Tilaaja
Keramiikka ja puhtauslait

Juutalaisessa laissa on kaksi kohtaa, joissa puhutaan keramiikasta ja puhtaudesta.

Tilaaja
Kilpi

Kilpi oli puolustusase, joka suojasi sotilasta hyökkäyksiltä.

Kaupunkia
piiritettäessä suojakilpiä käytettiin myös kaupungin puolustukseen. Kilvet kiinnitettiin puisiin telineisiin ja asetettiin kaupungin muurien päälle. Näin muurin korkeutta saatiin väliaikaisesti nostettua.

Tilaaja
Kiviastiat

Kiviruukkuja käytettiin veden varastointiin. Yleensä ne oli valmistettu kalkkikivestä. Ruukut koverrettiin vasaralla ja taltalla niin, että ruukun pinta oli sileä. Varsinkin toisen temppelin ajalta on löydetty myös kivestä tehtyjä lautasia ja kuppeja.

Tilaaja
Kudonta

Kudonta tarkoittaa kankaan valmistamista langoista. Tämä tapahtui Raamatun aikoina kangaspuiden avulla.
Käytössä oli erilaisia kangaspuita, sekä vaaka- että pystysuunnassa toimivia. Pystysuorien kangaspuiden etu oli, että ne vaativat vähemmän tilaa ja saatettiin sijoittaa seinää vasten.

Tilaaja
Kuonokoppa

Kuonokoppa oli valmistettu köydestä tai nahkasuikaleista, jotka oli sidottu löyhästi yhteen. Kuonokoppa asetettiin eläimen kuonon päälle, jotta se ei purisi tai söisi, kun sitä käytettiin työssä.

Kylvö

Vilja kylvettiin lokakuussa syyssateita edeltävinä viikkoina. Viljelijä käveli vastakynnetyllä pellolla ja viskoi siemeniä mahdollisimman tasaisesti. Hän kantoi siemeniä pussissa tai vaatteensa laskoksissa.

Tilaaja
Kypärä

Kypärän tarkoitus oli suojella sotilaan päätä taistelun aikana. Joskus kypärään kiinnitettiin läpät suojaamaan korvia ja kaulaa. Israelilaiset rivisotilaat eivät yleensä käyttäneet kypärää, vaan sitoivat vain huivin päänsä ympärille.

Tilaaja
Lammastarha

Yön koittaessa paimen toi laumansa lammastarhaan. Siellä lampaat ja vuohet olivat turvassa villieläimiltä, kylmältä ja varkailta.

Leili

Vesileilit ja viinileilit oli yleensä valmistettu lampaan tai vuohen nahasta, mutta niitä saatettiin tehdä myös härän tai kamelin nahasta.

Tilaaja
Linko

Linko oli ase, jolla kivi voitiin singota vastustajaa kohti. Myös paimenet kantoivat usein mukanaan linkoa suojellakseen laumaansa villieläimiltä.

Tilaaja
Lyyra

Lyyra kuuluu kielisoittimiin. Se on yksi Raamatun tunnetuimmista soittimista. Esimerkiksi Kuningas Daavidin tiedetään olleen taitava lyyran (tai harpun) soittaja. Hepreankielinen nimitys lyyralle on kinnor.

Tilaaja
Maanviljely, karjankasvatus ja kalastus

Muinaisessa Israelissa maaviljely, karjankasvatus ja kalastus olivat tärkeitä elinkeinoja.

Matkustaminen

Muinaisessa Israelissa matkalle lähdettiin erilaisista syistä. Yleensä ihmiset kulkivat jalan, mutta joskus he käyttivät aaseja tai muita eläimiä. Myös kärryjä käytettiin liikkumiseen ja tavaroiden kuljetukseen.

Miekka

Muiden aseiden lisäksi jokaisella sotilaalla oli vanhoina aikoina miekka. Tämä miekka oli tehty aluksi pronssista ja myöhempinä aikoina raudasta.

Tilaaja
Muurinmurtaja

Muurinmurtajia käytettiin kaupungin piirityksessä. Niillä iskettiin reikiä kaupungin muuriin tai rikottiin kaupungin portit. Ensimmäisiä muurinmurtajia käyttivät assyrialaiset. Niiden avulla he saavuttivat voittoja piiritystaisteluissa.

Nuija

Nuija oli käsiase, jota jalkaväen sotilaat käyttivät. Siinä oli lyhyt puukahva, johon liitettiin kivestä tai metallista valmistettu raskas pää. Sen kahva oli usein päästä leveä ja kapeni kärkeä kohti, tai se oli taivutettu paremman otteen saamiseksi.

Tilaaja
Oliiviöljy (tuotanto)

Oliiviöljy on yksi tärkeimmistä maataloustuotteista Lähi-idässä ja Välimeren maissa. On viitteitä siitä, että oliiviöljyä tuotettiin jo 3000 eKr. Oliiviöljy valmistetaan oliivipuun hedelmistä eli oliiveista.

Öljylamppu

Öljylamppu oli yksi tärkeimpiä käyttöesineitä. Se oli pitkulainen saviastia, joka oli täytetty oliiviöljyllä. Öljyyn asetettiin yleensä pellavasta punottu sydänlanka. Sydänlanka imi itseensä öljyä ja se sytytettiin palamaan. Kun sydänlanka paloi loppuun, se piti virittää uudelleen.

Tilaaja
Päätiet

Israelilaiset elivät strategisesti keskeisellä alueella. Sen eteläpuolella olivat Egypti ja Punainenmeri, pohjois- ja itäpuolella Mesopotamia ja Syyria sekä länsipuolella Välimeri. Maa-alueen läpi kulki jo varhain teitä, jotka olivat tärkeitä sekä kansainvälisen kaupan että Lähi-idän suurvaltojen välisten poliittisten ja sotilaallisten suhteiden kannalta.

Paimen laumoineen

Tilaaja
Paimen vertauskuvana

Raamatussa paimenen ammattia käytetään usein kuvaamaan hyvää johtajuutta. Myös Jeesusta verrataan hyvään paimeneen. Paimenen hahmoa käytetään toisaalta kuvaamaan myös huonoa johtajaa.

Tilaaja
Paimenen varusteet

Paimen vietti laumansa kanssa usein pitkiä aikoja laidunmailla kaukana asutuista seuduista. Siksi paimen tarvitsi hyvät varusteet.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä