Suomen Pipliaseura

Uusi vuosi

Uudenvuodenjuhla tunnetaan myös nimellä "Roš hašana" (joka tarkoittaa "vuoden alku"). Tätä juhlapäivää koskevat ohjeet löytyvät 4. Mooseksen kirjasta 4. Moos. 29:1-6.

Tisri

Uusivuosi on Tisri-kuun ensimmäisenä päivänä (syys/lokakuu). Silloin israelilaisten tuli puhaltaa torvea} ja tuoda uhreja. Työnteko oli silloin kiellettyä.

Perinteet

Nykyään sekä ennen juhlaa että sen aikana lausutaan rukouksia, joissa pyydetään anteeksiantoa edellisen vuoden vääristä teoista.

Synagogassa puhalletaan oinaan sarvesta valmistettuun torveen (sofar) 100 kertaa (tai 101, riippuen paikallisesta perinteestä), yhden, kolmen tai ja yhdeksän puhalluksen rytmissä.
 
Lisäksi nautitaan makeita ruokia ja juomia, kuten omenaa ja hunajaa sekä makeaa viiniä, joka symboloi hyvää ja makeaa uutta vuotta.

Jos mahdollista, juutalaiset menevät myös merelle tai joelle ja ravistelevat taskunsa sekä vaatteensa – ja näin symbolisesti omat virheensä pois.  

Kymmenen päivää uudenvuoden vieton jälkeen juhlitaan jom kippuria}. Välissä olevat kymmenen päivää tunnetaan myös nimellä "kymmenen katumuspäivää". Tänä aikana ihmisillä on mahdollisuus korjata tekemänsä vääryydet ja sopia riidat.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä