Suomen Pipliaseura

Liitto

"Liitto" on kahden osapuolen sopimus, jossa he vannovat valan ja lupaavat pitää kiinni keskinäisestä sopimuksestaan. Joskus lupaukset ovat molemminpuolista, mutta usein lupauksen antaa vain yksi osapuoli toiselle.



Raamatussa "liitto" on tärkein vertauskuva luonnehtimaan Jumalan ja hänen kansansa suhdetta. Tämä käy ilmi myös kristittyjen Raamatun kahden osan nimistä: "Vanha testamentti" ja "Uusi testamentti", joissa "testamentti" tarkoittaa samaa kuin "liitto".

Liittojen merkitys

Liittoja on solmittu historian alusta asti. Liittojen ja sopimusten avulla sovittiin ja säänneltiin ryhmien välisistä suhteista. Liitto saatettiin solmia kansojen mutta myös yksilöiden välillä. Tunnettu esimerkki jälkimmäisistä ovat avioliittoa koskevat sopimukset.

Liiton solmimisen vaiheet

Yleensä liiton solmimiseen liittyivät seuraavat seikat:

  • Aikaisemmin oli tapahtunut jotakin, mikä oli johtanut kahden osapuolen väliseen suhteeseen.
  • Molemmilla osapuolilla oli yhteisiä ajatuksia, yleensä uskonnollisia (esimerkiksi yhteisiä jumalia).
  • Osapuolet sopivat yhdessä tai määräävässä asemassa oleva osapuoli määriteli yksin tulevan kanssakäymisen ja käyttäytymisen säännöt.
  • Sopimus merkittiin kirjallisesti muistiin tai julistettiin suullisesti.
  • Annettu lupaus vahvistettiin rituaalilla.

Suhde uskontoon ja lakiin

Muinaisina aikoina liiton tekeminen oli usein läheisesti sidoksissa uskontoon. Jos liittoa vastaan oli rikottu, kutsuttiin jumalia määräämään rangaistus. Liittojen solmiminen liittyi myös läheisesti lakien säätämiseen: liittoon sisältyvistä velvoitteista tuli usein lakeja. Myöhempinä aikoina liitosta tuli puhtaasti lainsäädännön osa.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.14
Seuraa meitä