Kristinusko
Aamen
Aamen tulee heprean sanasta amen, joka tarkoittaa ”totisesti” tai ”todella”,” varmasti”. Se on johdettu verbistä aman, joka tarkoittaa” uskoa” tai ”olla luotettava”. Raamatussa amen-sanaa käytetään huutomerkin tavoin. rukouksen
Abba
Sana abba tarkoittaa aramean kielellä
Anteeksianto
Anteeksianto merkitsi rikkomuksen tai synnin
Anteeksianto Uudessa testamentissa
Uudessa testamentissa anteeksianto on suoraan sidoksissa Jeesukseen Kristukseen
Anteeksianto Vanhassa testamentissa
Vanhassa testamentissa
Antikristus
Nimitys ”antikristus” (kreikaksi antikhristos) esiintyy kahdessa Johanneksen kirjeessä 1. Joh.
Apostoli
Matteuksen
Armeliaisuus
Armeliaisuus on sisäinen myötätunnon tai rakkauden tunne, joka ilmaistaan tekojen kautta. Sekä Jumala että ihminen voi tuntea armeliaisuutta.
Armeliaisuus Uudessa testamentissa
Uusi Testamentti näyttää Vanhan testamentin käsityksen armeliaisuudesta uudessa valossa. Jumalan armeliaisuus tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että hän Jeesuksen Kristuksen
Armo
Armo on ansaitsematon hyvyys, jota yksi ihminen osoittaa yleensä heikommassa asemassa olevalle. Raamatussa puhutaan usein armosta, jota Jumala osoittaa ihmiskunnalle. Raamatussa armo on myös yksi Jumalan ominaisuuksista.
Armo Uudessa testamentissa
Uudessa testamentissa armo tarkoittaa Jumalan omalle kansalleen osoittamaa ansaitsematonta hyvyyttä ja suosionosoitusta. Usein armolla viitataan myös siihen, että Jumalan pelastaa ihmiskunnan Jeesuksen Kristuksen
Autuaaksijulistus
Vuorisaarnan
Belsebul
Belsebul on Saatanan, pahojen henkien johtajan, toinen nimi.
Daavidin poika
Ajanlaskun alun aikoina tietty osa juutalaisista odotti Daavidin jälkeläistä. Hän tulisi palauttamaan Israelin alkuperäisen valtakunnan. Nimitys "Daavidin poika" liittyy messias-käsitteen poliittisen ulottuvuuteen. Jotkut Jeesuksen
Demonit Uudessa testamentissa
Uudessa testamentissa demonit ovat Saatanan apureita, jotka aiheuttavat sairauksia ja onnettomuuksia.
Ehtoollinen eli eukaristia (Herran ehtoollinen): Asettaminen
Ehtoollisen ”asettaminen” tapahtui, kun Jeesus ennen kuolemaansa vietti oppilaidensa kanssa pääsiäisjuhlaa Jerusalemissa. Aterian aikana hän mursi leipää ja jakoi viiniä.
Ekklesia: identiteetti
Monista eroista huolimatta eri alueiden kotikirkoille kehittyi yhteinen identiteetti. Antiokiassa alettiin kotikirkkoihin
Ekklesia: ristiriidat
Alkukirkon jäsenet tunsivat kuuluvansa tiiviisti yhteen. He näkivät toisensa perheenjäseninä ja puhuttelivat toisiaan ”veljinä” ja ”sisarina”. Samaan aikaan esiintyi myös ristiriitoja, esimerkiksi:
Enkeli Uudessa testamentissa
Enkeleitä
Eskatologia
Sana ”eskatologia” on johdettu kreikankielen sanasta eskhatos, joka tarkoittaa ”viimeinen” tai ”loppu”. Sitä käytetään lopun aikojen kuvauksissa. Eskatologia on keskeinen aihe Uudessa testamentissa, mutta sillä on rooli myös Vanhassa testamentissa.
Eskatologia: juutalaiset juuret
Uuden testamentin eskatologia käy hyvin yksiin ensimmäisen vuosisadan juutalaisuudessa esiintyneeseen lopun ajan odotuksen kanssa.
Eskatologia: Myöhempi kehitys
Jeesuksen kuoltua näytti siltä, että uusi maailma ei ollutkaan vielä saapunut sellaisena kuin ihmiset olivat odottaneet. Niinpä lopun ajan odotukselle annettiin uusi sisältö.
Helluntai
Suomeen sana helluntai on tullut muinaisruotsin sanoista hælgho dagher ’pyhät päivät’; nykyruotsiksi helluntai on pingst. Helluntaista tuli juutalaisten viikkojuhlaa vastaava kristillinen juhla.
Herra: Kyrios
Kreikan sana kyrios tarkoittaa "herraa" tai mestaria. Uudessa testamentissa tätä nimitystä käytetään Jumalasta mutta myös maallisista herroista ja hallitsijoista. Kyrios on myös yksi tärkeimmistä sanoista, joilla Uudessa testamentissa viitataan Jeesukseen.
Herran ehtoollinen
Kirkon alkuaikoina Herran ehtoollinen oli liturginen ateria, joka perustui Jeesuksen viimeiseen illalliseen kahdentoista oppilaansa kanssa juuri ennen kuolemaansa. Raamatussa käytetään eri sanoja, kun viitataan Herran ehtoolliseen:
Herran päivä
Raamatussa ”Herran päivä” viittaa lopun aikoihin, jolloin Jumala tulee tuomitsemaan kaikki ihmiset. Muita samaan asiaan viittaavia ilmauksia ovat ”Herran vihan päivä” ”se päivä” ja – Uudessa testamentissa – ”Herramme Jeesuksen Kristuksen tulemisen päivä”.
Herran päivä (sunnuntai)
Raamatussa "Herran päivä
Herran päivä Uudessa testamentissa
Vanhan testamentin ilmaisu ”Herran päivä” on omaksuttu Uuteen testamenttiin. Se viittaa Jumalan viimeisen tuomion aikaan.
Herran rukous (Isä meidän -rukous): Sisältö
Herran rukous
Herran rukous (Isä meidän -rukous): Versiot
Luukkaan ja Matteuksen evankeliumeissa Jeesus opettaa oppilailleen rukouksen, joka myöhemmin tuli tunnetuksi Herran rukouksena.
Ihmeet
Arkikielessä ihmeet ovat ilmiöitä, jotka eivät ole sopusoinnussa luonnonlakien kanssa. Raamatussa on useita kertomuksia ihmeistä, mutta varsinaisesti sanalla "ihme" on Raamatussa laajempi merkitys: kaikkea sitä, mikä herättää ihmisissä kunnioitusta ja kiitollisuutta Jumalaa kohtaan, voidaan kutsua ihmeeksi.
Ihmeet ja tiede
Modernin tieteen synnyttyä yhä useammat ihmiset alkoivat epäillä, voiko ihmeitä olla olemassa. Samalla monet alkoivat tarkastella myös Raamatun ihmekertomuksia uudella tavalla.
Ilmestyä
Ylösnousemuksen jälkeen Jeesus ilmestyi oppilailleen ja läheisille henkilöille. Näitä ilmestymisiä kuvataan kaikissa Uuden testamentin evankeliumeissa (esim. Mark. 16:9
Myös ammoin kuollut henkilö (esim. Matt. 17:3
Immanuel
Immanuel on Jesajan kirjassa Jes. 7:14
Jeesuksen taivaaseenastuminen
Kertomus Jeesuksen taivaaseenastumisesta korostaa uskoville sitä, että Jumala on korottanut ylösnousseen Herran.
Jeesuksen ylösnousemus
Kirkon alkuaikoina Jeesuksen
Jeesus
Jeesus on keskeinen hahmo kaikissa Uuden testamentin
Jeesus kuoli luultavasti vuonna 33 jKr. Hänen syntymävuodestaan ei ole yksimielisyyttä.
Johtaja Uudessa testamentissa
Uuden testamentin aikoina kristityissä yhteisöissä oli erilaisia johtotehtäviä. Tärkeimmät johtajanimikkeet olivat:
Johtaja Uudessa testamentissa: kaitsija
Kaitsija oli liturginen johtaja tai henkilö, jolla oli johtava rooli kristillisessä yhteisössä.
Johtaja Uudessa testamentissa: naiset
Uudessa testamentissa naisilla oli tärkeitä tehtäviä lähetystyössä.
Johtaja Uudessa testamentissa: Rabbi
Rabbi (tai rabbuuni) on heprean sana, joka tarkoittaa '(minun) mestarini’ tai ’(minun) herrani’. Uudessa testamentissa näin puhutellaan juutalaisia oppineita
Johtaja Uudessa testamentissa: seurakunnan palvelija (diakoni)
Seurakunnan palvelija oli mies tai mahdollisesti myös nainen, jolla oli erityinen rooli kristillisessä yhteisössä. Palvelijan tarkkoja tehtäviä ei tunneta. Palvelija eli "diakoni" on johdettu kreikan sanasta diakonos.
Johtaja Uudessa testamentissa: vanhin
”Vanhin” oli yksi ensimmäisen kristillisen yhteisön
Jumala isänä
Monissa Raamatun kirjoissa Jumalaa kutsutaan isäksi, mutta tällä ilmaisulla on useita erilaisia merkityksiä. Jumala voi olla isä
Jumala pyhänä
Raamatussa Jumalaa sanotaan pyhäksi. Myös muita olentoja, ihmisiä, esineitä ja asioita sanotaan pyhiksi. Tällä tarkoitetaan, että ne on omistettu Jumalalle.
Jumalan armo
Jumala haluaa olla pysyvässä yhteydessä ihmisiin. Raamatun mukaan armo on Jumalan ja ihmiskunnan yhteyden perusta. Armon voi määritellä Jumalan tahdoksi katsoa ihmisiä lempeästi, vaikka he eivät sitä ansaitsekaan. Armoa tarkoittava kreikan sana kantaa sisällään mielikuvia ilosta, lahjasta ja suosionosoituksesta.
Jumalan Karitsa
Uudessa testamentissa
Jumalan Poika Uudessa testamentissa
Vanhassa testamentissa käytetään nimitystä "Jumalan poika
Jumalan valtakunta
Jumalan valtakunta on kreikaksi basileia tou theou. Käsitteellä tarkoitettiin Jumalan voimaa tai valtaa nyt ja tulevaisuudessa. Jumalan valtakunta oli tärkeässä osassa Jeesuksen opetuksessa. Käsitteellä on selkeät juuret Vanhassa testamentissa.