Suomen Pipliaseura

Hallinto ja yhteiskunta

Tilaaja
Aakkoset

Noin vuonna 1700 eKr. muinaisen Lähi-idän kansat alkoivat käyttää uutta kirjoitusjärjestelmää – aakkosia. Tämän kirjoitusjärjestelmän kehittivät luultavasti foinikialaiset. Aakkostossa oli 22 kirjainta, joista jokainen merkitsi yhtä konsonanttia. Vokaaleja ei aluksi merkitty kirjoituksessa näkyviin. Tällaista kirjoitustapaa kutsutaan ”alfabeettiseksi” (=aakkoselliseksi) kreikankielen aakkosten kahden ensimmäisen kirjaimen alfa ja beta mukaan.

Tilaaja
Ab (kuukausi)

Ab on babylonialaisen kalenterin viides kuukausi. Se sijoittuu heinä-elokuuhun.

Tilaaja
Abib (kuukausi)

Abib on vanhan israelilaisen kalenterin ensimmäinen kuukausi. Se sijoittuu maalis-huhtikuuhun.

Tilaaja
Adar (kuukausi)

Adar on babylonialaisen kalenterin kahdestoista kuukausi. Se sijoittuu helmi-maaliskuuhun.

Tilaaja
Akkadi

Akkadi on itäseemiläinen kieli, jossa on kaksi päämurretta: babylonialainen ja assyrialainen. Akkadia kirjoitettiin nuolenpääkirjoituksella, joka oli omaksuttu sumerilaisilta. Akkadin kielen nuolenpääkirjoitus kehittyi omaan suuntaansa.

Tilaaja
Babylonin vankeus eli pakkosiirtolaisuus

Juudan asukkaiden ensimmäistä pakkosiirtoa (katso ensimmäinen Babylonin vankeus) seurasi välittömästi toinen. Babylonialaiset siirsivät jälleen osan Juudan väestöstä pois omilta mailtaan.

Tilaaja
Bul (kuukausi)

Bul on vanhan israelilaisen kalenterin kahdeksas kuukausi. Se sijoittuu loka-marraskuuhun.

rekisteröity
Denaari

Denaari oli roomalainen hopearaha. Se vastasi arvoltaan hyvin palkatun työmiehen yhden päivän palkkaa. Yksi denaari vastasi yhtä drakmaa.

Tilaaja
Elul (kuukausi)

Elul on babylonialaisen kalenterin kuudes kuukausi. Se sijoittuu elo-syyskuuhun.

Tilaaja
Essealaiset ja Qumran

Juutalaiset kirjailijat Flavius Josefus ja Filon Aleksandrialainen kirjoittivat essealaisista. Roomalainen käskynhaltija Plinius vanhempi kirjoitti, että essealaiset asuivat En-Gedin pohjoispuolella, Kuolleenmeren rannoilla. Tämä on juuri se paikka, josta noin vuonna 1947 löytyi paljon vanhoja heprealaisia käsikirjoituksia. Kirjoitukset sijaitsivat luolissa lähellä ikivanhaa asumusta, joka on nykyisin nimeltään Khirbet Qumran.

Tilaaja
Essealaiset Uudessa testamentissa

Eräät Uuden testamentin käsitteet ovat keskeisiä Qumranista löytyneessä kirjallisuudessa, jonka usein katsotan edustavan essealaisia näkemyksiä. Yhtäläisyydet eivät kuitenkaan tarkoita, että ensimmäiset kristityt olisivat olleet essealaisia.

Tilaaja
Etanim (kuukausi)

Etanim on vanhan israelilaisen kalenterin seitsemäs kuukausi. Se sijoittuu syys-lokakuuhun.

Tilaaja
Eunukki

Eunukki oli hovin virkailija muinaisessa Lähi-Idässä. Eunukki oli yleensä kastroitu, mutta samalla nimityksellä saatettiin tarkoittaa myös muuten seksuaalisesti kykenemättömiä tai epäseksuaalisia ihmisiä.

rekisteröity
Fariseukset

Jeesuksen aikoina fariseukset muodostivat juutalaisen uskonnollisen maallikkoliikkeen.

rekisteröity
Fariseukset ja Uusi testamentti

Fariseukset mainitaan yli sata kertaa Uudessa testamentissa. Evankeliumeissa Jeesus käy heidän kanssaan useita keskusteluja juutalaisen lain tulkinnasta. Kukin evankelista kuvaa fariseuksia omalla tavallaan.

rekisteröity
Filippos (Herodeen poika)

Filippos oli yksi Herodes Suuren pojista. Filippoksesta tuli isänsä kuoleman jälkeen valtakunnan pohjoisosan hallitsija vuosiksi 4 eKr. -34 jKr. Hänet mainitaan kolme kertaa Uudessa testamentissa.

Tilaaja
Haaremi

Raamatussa kerrotaan, että itämaisilla hallitsijoilla oli joskus useita vaimoja, jotka asuivat palatsin haaremiksi kutsutussa osassa.

Tilaaja
Hasidismi

Hasidit olivat joukko hurskaita juutalaisia. Hasideja esiintyi 100-luvulta eKr. lähtien, mutta heidän alkuperänsä on epäselvä. 1. Makk. 2:42 mukaan hasidit olivat urheita ihmisiä, jotka pysyivät uskollisina Mooseksen laille hinnalla millä hyvänsä. He vastustivat jyrkästi kreikkalaisen kulttuurin vaikutusta juutalaisten elämään. Hasidit olivat myöhempien juutalaisryhmien, kuten fariseusten edeltäjiä.

Tilaaja
Heprea, aramea ja kreikka

Raamatun kirjat on kirjoitettu hepreaksi, arameaksi ja kreikaksi.

Tilaaja
Herodes Agrippa I

Herodes Agrippa I oli Herodes Suuren pojanpoika. Koska hänellä oli hyvät suhteet Rooman keisareihin vuosien 37 ja 44 jKr. välillä, hän sai valtaansa koko sen alueen, jota myös hänen isoisänsä oli hallinnut. Apostolien teoissa Herodes Agrippa mainitaan ensimmäisten kristittyjen vainojen yhteydessä.

rekisteröity
Herodes Antipas

Herodes Antipas oli Herodes Suuren poika. Hän sai isänsä kuoltua hallitakseen Galilean ja Perean vuodesta 4 eKr. vuoteen 39 jKr. Herodes Antipas mestautti Johannes Kastajan. Luukkaan evankeliumin mukaan hän oli osallisena myös Jeesuksen teloituksessa.

Tilaaja
Herodes Suuri

Herodes Suuri oli Juudean roomalaisen provinssin kuningas vuosina 37-4 eKr. Hän oli taitava hallitsija, joka toteutti suuria rakennushankkeita. Hän oli kuitenkin myös väkivaltainen ja kostonhimoinen.

Herodesten mahtisuku

Herodesten suku hallitsi Juudean ja Galilean alueita Palestiinassa. Dynastia nousi valtaan, kun Herodes Suuren isä Antipater nimitettiin Juudean hallitsijaksi. Antipater nimitti vanhimman poikansa Fasaelin Jerusalemin ja sen lähiympäristön sotilaskuvernööriksi ja nuoremman poikansa Herodeksen Galilean sotilaskuvernööriksi.

Tilaaja
Ijjar (kuukausi)

Ijjar oli babylonialaisen kalenterin toinen kuukausi. Se sijoittuu huhti-toukokuuhun.

Tilaaja
Johtaja Vanhassa testamentissa

Muinaisessa Israelissa oli eri aikoina eri tyyppisiä johtajia. Tärkeimmät johtajanimikkeet olivat:

Tilaaja
Johtaja Vanhassa testamentissa: tuomari

Tuomarien kirja on nimetty niiden mukaan, jotka johtivat Israelin kansaa ennen kuninkaita. Tuomarit eivät päättäneet ainoastaan oikeustapauksista, vaan he hallitsivat myös kansaa.

Tilaaja
Johtaja Vanhassa testamentissa: vanhin

Raamatussa "vanhin" on yleinen nimitys klaanin johtajalle. Vanhimmat toimivat yleensä kansan johtajan, kuten Mooseksen tai kuninkaiden rinnalla. 

Tilaaja
Kalenteri

Myös muinaisina aikoina vuoden jaksottamiseen käytettiin kalenteria. Raamatusta löytyy jälkiä eri kalentereista.

rekisteröity
Keisari

Uuden testamentin aikaan Rooman valtakunnan tärkein johtaja oli Rooman keisari. Jeesuksen elinaikana keisareina olivat Augustus ja Tiberius. Paavalin tuomitsi kuolemaan luultavasti keisari Nero.

Tilaaja
Kirjakääröt

Käärö tarkoittaa rullalle käärittyä pergamenttia (käsiteltyä eläimen nahkaa) tai papyrusta. Pergamentti- tai papyrus-arkit oli liitetty peräkkäin, niin että niistä saattoi muodostui useita metriä pitkä rulla.  Teksti oli kirjoitettu arkkeihin niin, että vain käärön sisälle jäävällä puolella oli tekstiä. Käärö piti rullata auki, jotta sitä pystyi lukemaan. Monet Vanhan testamentin kirjoista on alun perin kirjoitettu kääröihin. Myös vanhimmat Uuden testamentin käsikirjoitukset on laadittu kääröihin, mutta myöhemmin yleistyi koodeksi- eli kirjamuoto.

Tilaaja
Kirjoitustaito

Raamattu koostuu kirjoitetuista teksteistä. Näin ollen on tärkeää tutkia, miten kirjoitustaito syntyi ja mikä rooli sillä oli Raamatun maailmassa.

Tilaaja
Kirjoitusvälineet

Muinaisina aikoina käytettiin erilaisia kirjoitusvälineitä.

Tilaaja
Kivittäminen

Kivittäminen oli yleinen kuolemanrangaistus Vanhassa testamentissa.

Tilaaja
Kolikot Uudessa testamentissa

Uuden testamentin aikoina oli paljon erilaisia kolikoita. Sekä kreikkalaisilla että roomalaisilla oli omat kolikkonsa.

Tilaaja
Kolikot Vanhassa testamentissa

Vanhassa testamentissa esiintyy monia eri kolikoita, kuten sekeli ja dareikki. Lisäksi oli monia muita (paikallisia) kolikoita, mutta niitä ei mainita Raamatussa.

Tilaaja
Kreikkalaiset kolikot

Talentin ja drakman lisäksi kreikkalaisilla oli muitakin kolikoita. Näitä olivat esimerkiksi mina ja stateeri. Raamatunkäännöksissä niitä ei usein mainita nimeltä, koska kolikoiden tarkka arvo ei ole merkityksellistä tekstin sisällön kannalta.

Tilaaja
Kuninkaalliset tunnusmerkit: sinettisormus

Kuningas ja muut korkeassa asemassa olevat käyttivät muinaisessa Lähi-idässä sinettisormusta. Näin he saattoivat leimata viralliset asiakirjat omalla sinetillään.

Tilaaja
Kuninkaalliset tunnusmerkit: vaatetus ja jalokivet

Israelin kuninkaiden vaatetuksesta ei varmuudella tiedetä kovin paljon. Luultavasti heillä oli vaatteidensa päällä erityinen viitta. Kuten muidenkin merkkihenkilöiden, heidän vaatteensa oli valmistettu kalliista materiaaleista, ja ne oli varustettu koristeellisilla päärmeillä.

Tilaaja
Kuninkaalliset tunnusmerkit: valtaistuin

Muinaisessa Israelissa valtaistuin oli kuninkaan vallan ja aseman tärkeä symboli. Valtaistuimeltaan kuningas antoi hallinnollisia julistuksia ja jakoi oikeuden tuomioita (2. Sam. 14:9 ja Ps. 122:5). Valtaistuin yhdistettiin niin tiiviisti kuninkuuteen, että siitä tuli kaiken kuninkaallisen vallan symboli.

rekisteröity
Kuolemanrangaistus

Kuolemantuomio oli ankarin Raamatun tuntema rangaistus.

Suomen Pipliaseurav.4.26.9
Seuraa meitä