Suomen Pipliaseura

Kuninkaalliset tunnusmerkit: vaatetus ja jalokivet

Israelin kuninkaiden vaatetuksesta ei varmuudella tiedetä kovin paljon. Luultavasti heillä oli vaatteidensa päällä erityinen viitta. Kuten muidenkin merkkihenkilöiden, heidän vaatteensa oli valmistettu kalliista materiaaleista, ja ne oli varustettu koristeellisilla päärmeillä.

Eliitin vaatteet

Kalliita materiaaleja, kuten purppuraa ja merisilkkiä tuotiin ulkomailta kuninkaan ja ylhäisön vaatteisiin. Materiaalit oli kudottu ja kirjailtu kauniisti. Varsinkin vaatteiden päärmeistä saattoi päätellä, kuinka korkeassa asemassa henkilö oli. Mitä kauniimmin koristeltu takin helma, sitä korkeampi yhteiskunnallinen asema ja sitä suurempi varallisuus. Merkkihenkilöt käyttivät mielellään valkoisia vaatteita (katso. Saarn. 9:8), mutta luultavasti myös kirkasväriset vaatteet olivat muodissa.
Kalliita vaatteita ei hankittu vain henkilökohtaiseen käyttöön, vaan niitä annettiin myös arvolahjoina ({1. Moos. 45:22%}, 1. Sam. 18:4 1. Kun. 10:25 ja 2. Kun.5:5).

Kuninkaallinen viitta

Päällysvaatteidensa päällä kuninkaat ja profeetat käyttivät erityistä viittaa (hepreaksii aderet). Tämä erotti heidät ”tavallisista” ihmisistä ja symboloi heidän erityisasemaansa. Niniven kuninkaan kerrotaan käyttäneen tällaista virallista ”viittaa” ({Joona 3:6%}). Vastaava babylonialainen viitta kuului myös Akanin ryöstösaaliseen (Joos. 7:21).

Rannekoru

Kuninkaallisiin tunnusmerkkeihin sisältyi myös yksi tai useita rannerenkaita. Kuningas käytti luultavasti leveää ja painavaa kultaista rannerengasta. Tähän viitataan 2. Sam. 1:10, jossa puhutaan kuolleesta kuningas Saulista:

”Menin hänen luokseen ja surmasin hänet, sillä ymmärsin, ettei hän voisi niin pahasti haavoittuneena jäädä henkiin.  Otin sitten otsarivan hänen päästään ja renkaan hänen käsivarrestaan ja toin ne tänne sinulle, herra." 

Musta obeliski

Muinaisen Israelin kuninkaiden vaatetuksesta on säilynyt vähän tietoa. Raamattu ei kerro aiheesta juuri mitään, ja arkeologista tietolähteitä on löytynyt aiheesta niukasti. Israelin kuninkaasta on kuitenkin olemassa yksi harvinainen lähde. Sitä kutsutaan nimellä ”musta obeliski”. Tämä noin vuodelta 827 eKr. peräisin oleva pylväs kuvaa reliefissään, miten Israelin kuningas Jehu ja hänen palvelijansa osoittava kunnioitustaan Assyrian kuninkaalle Salmanassar III:lle.
Tässä reliefissä Jehulla on päällysvaate, jossa on hapsuilla koristeltu helma. Asuun kuuluu myös vyö, jonka molemmissa päissä on hapsuja. Alusvaateena kuninkaalla on lyhythihainen tunika, joka ylettyy nilkkoihin asti. Hänellä on päässään suippo lakki. On vaikea sanoa, edustavatko nämä vaatteet todella israelilaisten tuonhetkistä muotia vai halusiko reliefin tekijä kuvata Israelin kuninkaan assyrialaisissa vaatteissa.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.14
Seuraa meitä