18. Jeesuksen kuolema
Raamatunteksti(t)
Markus 8
Jeesus puhuu kuolemastaan
Markus 9
Jeesus puhuu jälleen kuolemastaan
Markus 10
Jeesus puhuu vielä kerran kuolemastaan
Markus 15
Jeesus luovutetaan Pilatukselle
Jeesuksen kuulustelu ja tuomio
Jeesus sotilaiden pilkattavana
Jeesuksen ristiinnaulitseminen
Jeesuksen kuolema
Hiljaisen viikon perjantaina eli pitkäperjantaina kirkko muistaa Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa. Pitkäperjantain tapahtumat alkavat siitä, kun juutalaiset vievät Jeesuksen Pilatuksen eteen. Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa käytetty musta liturginen väri viittaa suruun ja katoavaisuuteen. Mustaa väriä käytetään ainoastaan pitkäperjantaina ja sitä seuraavana lauantaina.
Jeesus puhuu kuolemastaan (8:31-33) Jeesus puhuu jälleen kuolemastaan (9:30-32) Jeesus puhuu vielä kerran kuolemastaan (10:32-34) Jeesus luovutetaan Pilatukselle (15:1) Jeesuksen kuulustelu ja tuomio (15:2-15) Jeesus sotilaiden pilkattavana (15:16-20) Jeesuksen ristiinnaulitseminen (15:21-32) Jeesuksen kuolema (15:33-41)
Markuksen mukaan Jeesus kertoi oppilailleen jo aikaisemmin, kuinka hänet surmataan Jerusalemissa. Jeesus Ikään kuin tiesi, mitä tulevaisuudessa tapahtui. Jeesuksen oppilaat eivät kuitenkaan ymmärtäneet tätä puhetta.
Perjantai-aamuna neuvosto päätti viedä Jeesuksen Pontius Pilatuksen eteen. Pilatus oli Juudean roomalaisen provinssin maaherra vuodesta 26 tai 27 jaa. vuoteen 37 jaa. Pilatus vastasi verojen keräämisestä ja päätti myös kuolemantuomioista, ja juuri siitä syystä Jeesus tuotiin Pilatuksen eteen. Pilatus piti Jeesusta viattomana, mutta kansan vaatimuksesta suostui tuomitsemaan hänet kuolemaan. Luukkaan mukaan Jeesus vietiin myös Herodeksen eteen ennen kuin Pilatus tuomitsi hänet (Luuk. 23:6–12).
Juutalaisilla johtajilla ja roomalaisten edustajilla oli molemmilla hieman erilaiset syyt vastustaa Jeesusta. Juutalaisten silmissä Jeesus ja hänen opetuksensa edustivat irtiottoa juutalaisuuden valtavirrasta. Jeesuksen provokaatio temppelissä oli myös liikaa. Pilatuksella oli luultavasti hyvät välit Jerusalemin asukkaiden kanssa. Rauhan säilyttämiseksi ja kenties kapinan pelossa hän ei uskaltanut vastustaa kansanjoukkoa, joka vaati Jeesuksen surmaamista. On vaikea sanoa, oliko Jeesus myös roomalaisten silmissä poliittinen uhka. Miehittäjävallan näkökulmasta Jeesuksen aikaisempi kansansuosio ja puheet juutalaisten uudesta kuninkaasta eivät olleet varmastikaan sopivia.
Evankeliumit kertovat Jeesuksen kuolemasta ja niihin johtaneista tapahtumista hieman eri tavoin. Jokainen evankeliumi sisältää paljon erilaisia yksityiskohtia ja kuvauksia Jeesuksen sanoista ja tapahtumista ristiinnaulitsemisen aikana. Yhteistä on kuitenkin se, että roomalaiset veivät Jeesuksen Golgatalle, jossa he ristiinnaulitsivat hänet aamupäivällä. Iltapäivän aikana Jeesus kuoli. Ristiinnaulitseminen oli roomalaisten käyttämä teloitusväline, jonka tarkasta toteutuksesta ja muodosta ei ole varmaa tietoa. Myöhemmin rististä tuli kristittyjen käyttämä symboli, joka löytyy mm. Pohjois-Euroopan maiden lipuista.
Pohdittavaksi