19. Nousiko Jeesus kuolleista?
Raamatunteksti(t)
Markus 14
Jeesus voidellaan Betaniassa
Markus 15
Jeesuksen hautaaminen
Markus 16
Jeesuksen ylösnousemus
Jeesus ilmestyy lähimmilleen
Hiljainen viikko päättyy pääsiäissunnuntaihin. Samalla kirkossa alkaa pääsiäisaika. Juutalaiset viettivät ja edelleen viettävät pääsiäistä muistellakseen Israelin kansan vapautumista Egyptistä. Ajatus vapaudesta säilyi myös kristillisessä pääsiäisessä, vaikka sisältö muuttui. Kristityt juhlivat Jeesuksen ylösnousemusta ja vapautta kuolemasta. Ei ihme, että kristityt miettivät pääsiäisenä myös oman kasteensa merkitystä. Kasteessa ihminen haudataan, mutta nousee myös uuteen elämään. Usko Jeesuksen ylösnousemukseen onkin yksi keskeinen tekijä, jonka myötä kristillinen kirkko alkoi erkaantumaan juutalaisuudesta.
Jeesus voidellaan Betaniassa (14:3-9) Jeesuksen hautaaminen (15:42-47) Jeesus on noussut kuolleista (16:1-8) Jeesus ilmestyy lähimmilleen (16:9-20)
Kaikki evankeliumit kertovat Jeesuksen kuoleman jälkeisistä tapahtumista. Nämä tapahtumat olivat lähtölaukaus koko myöhemmälle kristilliselle kirkolle. Jeesuksen ylösnousemus, tyhjä hauta ja Jeesuksen ilmestymiset hänen seuraajilleen sekä taivaaseen astuminen olivat rakennuspalikoita, joiden varaan koko myöhempi kristillinen kirkko on rakentunut.
Evankeliumien mukaan Jeesus haudattiin perjantaina. Arimatialainen Joosef järjesti Jeesuksen hautauksen pikaisesti, koska sapatti oli pian alkamassa. Jeesus puhui jo aikaisemmin, että hänet surmataan Jerusalemissa, mutta hän on nouseva ylös kolmantena päivänä. Kolme päivää ei viittaa tässä yhteydessä kokonaisiin päiviin vaan vuorokausiin (perjantai-lauantai-sunnuntai).
Kuten Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta, niin myös hänen ylösnousemuksestaan evankeliumit kertovat hieman eri tavoin. Yhteistä on kuitenkin se, että jotkut Jeesusta seuranneista naisista saapuivat hänen haudalleen. He todistivat sen olevan tyhjä. Myös enkeli ilmestyi naisille ja kertoi Jeesuksen nousseen kuolleista. Vasta tämän jälkeen Jeesus ilmestyi oppilailleen ja muille seuraajilleen.
UT2020 lukiessa huomaamme, että Markuksen evankeliumi sisältää kolme erilaista loppua. Todennäköisesti Evankeliumi on alun perin loppunut jakeeseen Mark. 16:8, jonka mukaan naiset juoksivat peloissaan pois haudalta. Myöhemmin Markuksen evankeliumia on jatkettu. Se on saanut kaksi uutta lopetusta – ikään kuin elokuvan jälkinäytöstä – lopputekstien jälkeen. Myöhemmän lisäyksen mukaan (alk. Mark. 16:9) Jeesus ilmestyi oppilailleen vielä Galileassa. Hän lähetti heidät julistamaan hyvää uutista kaikkeen maailmaan. Tämän jälkeen Jeesus nousi ylös Taivaaseen.
Jeesuksen ylösnousemuksen merkitys on tärkeä myös muissa Uuden testamentin kirjoissa. Vaikka evankeliumit pyrkivät kertomaan Jeesuksen aikaisista tapahtumista, ne eivät ole kuitenkaan varhaisimpia Uuden testamentin kirjoja. Paavalin kirje Tessalonikalaisille on kaikkein varhaisin Uuden testamentin kirjoitus. Siten myös Paavalin sanat Jeesuksen ylösnousemuksesta ovat varhaisin meille säilynyt maininta aiheesta: ”Mehän uskomme, että Jeesus kuoli ja nousi kuolleista. Siispä voimme luottaa siihen, että Jumala nostaa muut poisnukkuneet ylös yhdessä hänen kanssaan.” Kristillisen uskon mukaan Jeesuksen ylösnousemus antaa toivon siitä, että myös hänen seuraajansa nousevat kuolleista iankaikkiseen elämään.
Pohdittavaksi
Mitä eroja havaitset Markuksen evankeliumin erilaisissa lopuissa? Millaisen vaikutelman evankeliumi jättää, jos se päättyy jakeeseen 16:8? Entä miten myöhempi lisäys muuttaa evankeliumin lopetuksen tunnelmaa?