Suomen Pipliaseura

Ilmestyskirja: kirjoittaja ja ajoitus

Luultavasti Ilmestyskirjan kirjoitti kiertävä profeetta Johannes.



Kirjoittaja



Perinteisesti oletettiin, että kirjan oli kirjoittanut Apostoli Johannes (Sebedeuksen poika). On kuitenkin todennäköistä, että viitataan toiseen Johannekseen, joka oli kiertävä profeetta Rooman Aasian provinssissa.



Ajoitus



Jotkut kirkkoisät kertovat, että keisari Domitianus (81-96 jKr.) oli karkottanut apostoli Johanneksen Patmokselle . Monet uskoivat, että Ilmestyskirja oli kirjoitettu tuolloin, koska tiedettiin, että Domitianus vainosi kristittyjä. Historian tutkimus on kuitenkin osoittanut, että Domitianus ei systemaattisesti vainonnut kristittyjä.


Jotkin llmestyskirjan osat voidaan yhdistää keisari Neron jälkeiseen aikaan (ks. erityisesti Ilm. 13:18) ja juutalaissotaan Roomaa vastaan (66-70 jKr.), mutta yhtä hyvin ne voidaan yhdistää jonkun Domitianuksen jälkeisen keisarin aikaan. Keisari Trajanuksen ajalta 100-luvun alussa on tietoja kristittyjen vainoista Vähä-Aasian Bithyniassa (nykyisessä Pohjois-Turkissa). On siis perusteita sekä aiemmalle ajoitukselle (pian vuoden 70 jKr. jälkeen) että myöhemmälle ajoitukselle (jopa vuoteen 125 jKr. asti).

Liittyvät raamatunkohdat

Ilmestys 13.18

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä