Suomen Pipliaseura

Johanneksen ilmestys eli Ilmestyskirja

Ilmestyskirja perustuu näkyihin, jotka kirjoittaja näki Patmoksen saarella. Johannes kirjoitti, että hän kärsi vastoinkäymisistä ja että hän oli Patmoksella, koska saarnasi hyvää sanomaa Jeesuksesta.



Kirjan tarkoituksena oli rohkaista kristittyjä pysymään uskossaan. Kirja on kirjoitettu joskus vuoden 100 jKr. molemmin puolin. 



Aihe



Ilmestyskirja kuvaa kuinka Johannes sai hurmoksellisen kokemuksen Patmoksella ja näki sen jälkeen sarjan ilmestyksiä Jeesuksesta Kristuksesta.


Kirja vastustaa keisarin palvontaa ja Rooman valtakoneistoa. Se valaa Aasian provinssin pienten, uhattujen seurakuntien jäseniin uskoa jatkaa eteenpäin.



Johannes ajattelee, että kaikki valta on vastustavista voimista huolimatta lopulta Jumalan ja Jeesuksen Kristuksen käsissä. Kärsimys kestää vain lyhyen aikaa, sillä Kristus palaa pian ja tuhoaa jumalattomat voimat. Johannes tarjoaa lukijoille näyn rauhan valtakunnasta sekä uudesta taivaasta ja uudesta maasta.



Tyylilaji



Ilmestyskirja liittyy apokalyptisen kirjallisuuden perinteeseen. Kirja koostuu useista kuvista ja näyistä selityksineen. Siinä käytetään paljon salaperäistä kieltä eikä aina ole täysin selvää, mitä sanoilla tarkoitetaan.



Kirjalla on myös kirjeen ominaispiirteitä. Näyt esitetään kirjeen muodossa. Luultavasti teksti syntyi nykyisen Länsi-Turkin alueella.




 

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä