Suomen Pipliaseura

Ensimmäinen Pietarin kirje

Ensimmäinen Pietarin kirje on yksi niin sanotuista katolisista tai yleisistä kirjeistä, joita ei ole osoitettu tietylle henkilölle tai yhteisölle. Se on kiertokirje, joka on tarkoitettu mahdollisimman monelle kristitylle. Kirje on nimetty apostoli Pietarin kirjoittamaksi. Kirje on kirjoitettu ensimmäisen ja toisen vuosisadan vaihteessa jKr.

Aihe

Kirjeen tavoite on rohkaista kristittyjä pysymään lujina uskossaan. Monelle kristitylle uuden uskonnon omaksuminen tarkoitti eroa aiemmista yhteisöistä ja tuttavista, usein jopa omasta perheestä. Lisäksi kristityt kieltäytyivät palvomasta yhteiskunnan hyvinvointia ylläpitäviä jumalia, mitä pidettiin yhteiskunnallisena petoksena. Kirjeen vastaanottajina olleet kristityt joutuivat kohtaamaan nämä haasteet. Heitä vieroksuttiin ja kohdeltiin kaltoin.

Kirjeen keskeinen teema on kärsimys ja kysymys siitä, miten selvitä vaikeassa tilanteessa. Vihamielisestä ympäristöstä huolimatta lukijoita kehotetaan osoittamaan oma uskonsa puhein ja teoin. Heidän kärsimykselleen ei siten ollut näkyvissä loppua, mutta sitä voitiin pitää Jeesuksen oikeamielisyyden heijastuksena. Lopullinen tavoite oli aikojen lopussa tapahtuva pelastus, jonka kristityt odottivat tapahtuvan lähitulevaisuudessa.

Tyyli

Kreikankielinen teksti on tyylikästä ja siinä käytetään taidokkaita ilmauksia. Siinä käytetään paljon sanoja, joita ei esiinny muualla Uudessa testamentissa.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä