Suomen Pipliaseura

Luukas: kirjoittaja ja ajoitus

Ei tiedetä, kuka kirjoitti Luukkaan evankeliumin. Se on syntynyt ehkä noin vuonna 80 jKr.



Perinteinen käsitys kirjoittajasta

Kolmannen evankeliumin kirjoittajana pidettiin pitkään Luukasta, Paavalin uskollista matkakumppania ja lääkäriä, joka oli kotoisin Syyrian Antiokiasta. Käsitys perustuu siihen, että Luukas mainitaan eräissä Paavalin nimissä kulkevissa kirjeissä (Filem. 1:24, Kol. 4:14 ja 2. Tim. 4:11). Lisäksi yllättäen tekstiin tulevan me-muodon on arveltu osoittavan, että kirjoittaja lainaa näissä kohdin Luukkaan matkapäiväkirjaa Apostolien tekoja (esim. Ap. t.16:10). Tosiasiassa nämä ovat hataria otaksumia.


Nykyisen tutkimuksen käsitys kirjoittajasta



Evankeliumi levisi anonyymina käsikirjoituksena, ja myöhemmin sen kirjoittajaksi nimettiin Luukas. Tekstin perusteella raamatuntutkijat tietävät tekijästä seuraavaa:

  • hänellä oli sivistynyt kreikkalainen tausta;
  • hän kirjoitti korkeatasoisella kreikan kielellä erityisesti Apostolien teoissa;
  • hän oli hyvin perehtynyt Vanhan testamentin kreikankieliseen käännökseen;
  • hän käytti kreikankielisen Vanhan testamentin kieltä siellä, missä se loi oikean vaikutelman (esim. Jeesuksen lapsuuskertomukset).

Kirjoittaja tunsi olonsa kotoisaksi niin kreikkalaisessa kuin juutalaisessa kulttuurissa. Siksi on vaikea olla varma, mikä hänen tarkka taustansa oli. Tiedämme, että hän kuului kristittyjen toiseen tai mahdollisesti vasta kolmanteen sukupolveen. Evankeliumin johdannossa hän sanoo selvästi, että ei itse ole Jeesuksen elämän silminnäkijä ja perustaa kirjoitustyönsä perimätiedolle (Luuk. 1:2).



Ajoitus



Koska Luukkaan evankeliumin kirjoittaja oli toisen tai kolmannen sukupolven kristitty, tunsi Markuksen evankeliumin sekä oli tietoinen Jerusalemin vuoden 70 jKr. hävityksestä, evankeliumi on ehkä kirjoitettu noin vuonna 80 jKr. Sen alkuperä ei ole selvä; se on voitu kirjoittaa missä tahansa osassa hellenististä maailmaa.


 

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä