Suomen Pipliaseura

Neitsyt

Heprean sana alma voidaan kääntää ”neitsyt”, mutta sen merkitys on melko laaja.  Se viittaa nuoreen ja yleensä naimattomaan naiseen. Se voi myös tarkoittaa naista, joka ei ole koskaan maannut miehen kanssa.

Avioliitto

Neitsyys ei ole avioliiton edellytys. Mies saattoi mennä naimisiin, lesken tai prostituoidun kanssa. Tästä poikkeavat säännöt koskivat vain pappeja (3. Moos. 21:7). Ylipappi sai mennä naimisiin vain omaan heimoonsa kuuluvan neitsyen kanssa (3. Moos. 21:13-14).

Maria

Kreikan sana parthenos eli ”neitsyt” ei usein esiinny Uudessa testamentissa. Jeesuksen äitiä, Mariaa kutsutaan neitsyeksi Matt. 1:23. Tämä on lainaus Septuagintan jakeesta Jes. 7:14. Marian tapauksessa todella tarkoitetaan, että hän ei ollut koskaan maannut miehen kanssa. Joidenkin kirkkojen mukaan Maria myös pysyi neitsyenä koko elämänsä.

Muissa Uuden testamentin kohdissa (Mark. 6:1-16) kerrotaan, että Jeesuksella oli veljiä ja sisaria. Joidenkin kirkkojen perinteessä oletetaan, että he olivat Jeesuksen velipuolia ja puolisisaruksia. He olivat kyllä Joosefin lapsia, mutta eivät Marian. Toinen keino ratkaista tämä ongelma, oli ymmärtää veljet ja sisaret Jeesuksen serkkuina.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä