Suomen Pipliaseura

Lapset

Raamatun aikoina oli tärkeää saada lapsia. Lapsettomuutta pidettiin suurena ongelmana. Toisin kuin nykyään, lapset olivat myös käytännöllinen välttämättömyys.

Jumalan lahja

Lapsia pidettiin Jumalan lahjoina (Ps. 127:3). Lapsien saaminen varmisti vanhempien nimen jatkumisen. Lisäksi lapset auttoivat jo varhaisesta iästä alkaen koti- ja maatöissä. He myös huolehtivat vanhemmistaan, kun nämä tulivat vanhoiksi ja tarvitsivat apua.

Lapsettomuus

Lapsettomalla naisella ei ollut arvoa. Tämä aiheutti ristiriitoja perheen sisällä. Esimerkiksi Peninna piinasi Hannaa tämän lapsettomuudesta 1. Sam. 1:6. Ja Raakel oli kateellinen sisarelleen Lealle tämän lapsista (1. Moos. 30: 1).
Lapsettomuus ymmärrettiin usein Jumalan rangaistuksena. Jumalasta riippui, tuliko nainen raskaaksi vai ei. Tämä ajatus esiintyy esimerkiksi 1. Moos. 29:31.

Lapsen syliin ottaminen

Jos nainen ei saanut lapsia, jalkavaimo saattoi synnyttää niitä hänen puolestaan.  Näin tapahtuu, muun muassa 1. Moos. 30:3, kun Raakel antoi orjattarensa Bilhan miehelleen Jaakobille vaimoksi. Kun Bilha tuli raskaaksi ja synnytti pojan, Raakel otti lapsen omaksi pojakseen (1. Moos. 30:6).
Sama tapahtuu Ruutin kirjassa, kun Noomi ottaa Ruutin poikavauvan Obedin syliinsä. Siitä lähtien naapurit kutsuvat Obedia ”Noomin pojaksi” (Ruut 4:17).

Pojat ja tyttäret

Pienet lapset eivät juuri pystyneet olemaan hyödyksi yhteiskunnassa. Mitä vanhemmaksi lapsi kasvoi, sitä enemmän hänellä oli sananvaltaa. Raamatun aikoina pojat olivat tärkeämpi kuin tyttäret (katso pojat ja tyttäret). Pojat jäivät asumaan omiin perheisiinsä, myös avioliittonsa jälkeen. Näin he pystyivät myös huolehtimaan vanhemmistaan.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä