Suomen Pipliaseura

Nimen antaminen

Vanhan ja Uuden testamentin nimillä on usein jokin merkitys. Monissa tarinoissa äiti valitsee nimen lapselle tämän synnyttyä.

Erityinen merkitys

Henkilön nimi liittyy usein jotenkin hänen syntymäänsä tai viittaa hänen vanhempiensa menneisyyteen (katso esimerkiksi 1. Moos. 30:10-13 tai 1. Sam. 4:19-22).
Eläinten nimet olivat 600-luvulla eKr. suosittuja. Syntyessään vauva saatettiin nimetä eläimen mukaan esimerkiksi hiustensa värin takia. Näin ollen profeetta Hulda, joka esiintyy Toisessa kuninkaiden kirjassa ja Toisessa aikakirjassa, oli luultavasti saanut nimensä (”myyrä”), koska hänellä oli mustat hiukset.
Vanhemmat antoivat usein nimen, josta ilmeni heidän yhteytensä Jumalaan. Yleensä tällaiset nimet sisälsivät tavun ”el” tai ”jah”, kuten Samuel (Jumala kuulee), Elia/Elijahu (Herra on minun Jumalani) tai Ussia/Ussijahu (Herra on minun voimani).

Nimen antaminen

Uuden testamentin aikaan oli käytössä myös virallinen nimenantotilaisuus. Se tapahtui ympärileikkauksen yhteydessä kahdeksantena päivänä. Tätä kuvataan Luukkaan evankeliumissa Luuk. 2:21.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä