Suomen Pipliaseura

Musiikki

Musiikilla on aina ollut suuri vaikutus ihmisen mieleen, ja myös Raamatussa on monissa yhteyksissä musiikkia.


Vanhassa testamentissa musiikki oli tärkeä osa voitonjuhlia ja temppelissä vietettyjä juhlia. Myös ensimmäisissä kristillisissä yhteisöissä musiikilla oli tärkeä rooli.

Musiikki Vanhassa testamentissa

Musiikki on tärkeässä roolissa monissa kohdissa Vanhaa testamenttia.

Psalmit

Topic_1855_Psalmien kirja on Raamatun tärkein musiikkikirja. Psalmit olivat lauluja, ja ne oli tarkoitettu laulettaviksi. Johdannoissa annetaan ohjeita musiikista ja soittimista. Lisäksi psalmeissa aihe on usein juuri itse musiikki, kuten Ps. 45:8. Sellaisten teknisten termien kuin ”

sela

” ja ”kuoron johtaja” merkitystä on kuitenkin vaikea varmuudella tulkita ja selittää – niin kuin psalmien johdantoja muutenkin.

Musiikki Uudessa testamentissa

Uudessa testamentissa on vähemmän lauluja ja viittauksia soittimiin. Joitakin viittauksia musiikkiin kuitenkin löytyy, kuten Luukkaan evankeliumissa 7:32


'Me soitimme teille huilua, mutta te ette tanssineet, 


me pidimme valittajaisia, mutta te ette itkeneet mukana.


 


Topic_1790_Marian ylistyslaulu on varsin tunnettu (Luuk. 1:46-54). Tämä laulu tai rukous muistuttaa monilta osin Hannan laulua 1. Sam. 2:1-10.


Kun Paavali 1. Kor. 14:7-8 puhuu erilaisista hengenlahjoista, hän vertaa niitä eri soittimiin kuten torveen ja huiluun.


Ja Kol. 3:16 ja Ef. 5:19 perusteella on selvää, että ensimmäiset kristilliset seurakunnat lauloivat psalmeja, lauluja ja virsiä Jumalalle.


Lisäksi Uudessa testamentissa on myös laulujen (osia), kuten uusi laulu Karitsasta, Ilm. 5:9-10 sekä laulu Mooseksesta ja Karitsasta Ilm. 15:3.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä