Suomen Pipliaseura

Soittimet

Raamatussa, lähinnä Psalmeissa, mainitaan useita erilaisia soittimia. 

Nimet ja kuvaukset

Kaikissa tapauksissa ei ole helppo määrittää, mistä soittimesta on kyse. Raamatussa esiintyy soittimien heprean-, aramean- ja kreikankielisiä nimiä. Lisäksi kaivauksissa on löydetty kuvia ja muuta tietoa soittimista. Kuvissa esiintyvien soittimien nimiä ei tosin ole aina pystytty selvittämään.

Erityyppiset soittimet

Raamatussa mainitaan monia erilaisia soittimia, erityisesti niihin viitataan Psalmeissa:

  • Kielisoittimet (esimerkiksi lyyra, luuttu ja harppu). Kielisoittimia käytettiin eniten. Niitä käytettiin juhlissa (temppelin sisällä ja sen ulkopuolella) sekä suruseremonioissa.
  • lyömäsoittimet (kuten rummut ja symbaalit). Symbaaleja käytettiin erityisesti temppelissä.
  • puhaltimet (kuten torvet trumpetit) ja kaksoishuilu. Puhaltimia käytettiin ensisijaisesti varoittamaan ihmisiä tai heidän koolle kutsumiseen. Temppelissä niillä soitettiin myös musiikkia.

Orkesterit

Vanhassa testamentissa mainitaan usein soitinryhmiä, esimerkiksi torvet, harput, rummut, huilut ja symbaalit (1. Sam. 10:5 ja Ps. 150). Yhdessä nämä soittimet näyttävät muodostaneen orkestereita.

Danielin kirjassa Dan. 3:15 on pitkä luettelo eri soittimia. Niistä käytetyt nimet on lainattu kreikan kielestä. Todennäköisesti jakeessa kuvataankin hellenistisen ajan (noin 320-30 eKr.) orkesterikokoonpanoa.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä