Suomen Pipliaseura

Kalaverkko

Jeesuksen ajan tärkein kalastusmenetelmä oli verkkokalastus. Tämä saattoi tapahtua kolmella eri tavalla: nuotalla eli vetoverkolla, heittoverkolla tai ansaverkolla.

Nuotta

Matt. 13:47-48 kuvaa, kuinka Jeesus vertaa taivasten valtakuntaa nuottaan. Nuotta oli suuri verkko, noin kolmesataa metriä pitkä. Sen korkeus oli reunoilta kolmesta neljään metriä ja keskeltä noin kahdeksan metriä. Alareunan painot vetivät verkkoa alaspäin ja sen yläpäässä olleet korkinpalat kelluttivat sitä veden pinnassa. Molemmilla laidoilla verkko suippeni kohtaan, johon oli kiinnitetty köysi.

Verkon levittämiseksi puolet kalastajista lähti järvelle tai merelle ja toinen puoli pysyi rannalla ja piti kiinni köyden toisesta päästä. Vene liikkui niin pitkälle järven selälle, että verkko pingottui kireäksi. Sitten vene liikkui laajassa kaaressa takaisin rantaan, minkä jälkeen rannalla olleet kalastajat vetivät kaloilla täyttyneen verkon maihin. Verkko saatettiin vetää myös veneeseen.

Heittoverkko

Kun Jeesus kutsui ja kokosi oppilaitaan Mark. 1:16-18, he olivat juuri heittämässä verkkojaan järveen. Heittoverkko oli pyöreä verkko, noin viidestä seitsemään metriä läpimitaltaan. Sen keskelle oli kiinnitetty köysi ja reunoille painoja. Kalastaja piti köydestä kiinni ja heitti verkon pyörivällä liikkeellä rannalta tai veneestä veteen. Heittoliike sai verkon avautumaan ja putoamaan järveen, vähän laskuvarjon tapaan. Verkko upposi reunoilla olevien painojen ansiosta. Sitten kalastaja veti köydestä niin, että verkko sulkeutui pussiksi ja veti sen veneeseen.

Ansaverkko

Ansaverkko koostui kolmesta verkkokerroksesta: kahdessa ulkoverkossa oli isot ja keskimmäisessä pienet silmukat (jotta kalat eivät päässeet sen läpi). Kalat uivat ulkoverkon läpi ja työnsivät samalla sisäverkon vastakkaisen puolen ulkoverkon silmiin, jolloin ne jäivät ansaan.

Ansaverkot laskettiin pystysuoraan. Toinen pää pysyi pinnalla kohojen avulla ja alareuna vajosi pohjaan painojen avulla. Kalastajat laskivat ansaverkot yöllä, jotta kalat eivät nähneet verkkoa. He yrittivät ajaa kalat verkkoihin takomalla vettä airoilla. Aamulla kalastajat nostivat verkot pintaan. Simon Pietarin sanoista Luuk. 5:4-5 voidaan päätellä, että ansaverkot laskettiin yöllä. Kun Jeesus pyysi häntä laskemaan verkot veteen päiväsaikaan, Simon Pietari vastasi, että saalista ei ole tullut yölläkään.

Verkkojen huolto

Kalastusretken jälkeen verkot puhdistettiin, kuivattiin ja korjattiin (katso Matt. 4:21). Verkot punottiin pellavasta tai puuvillasta, minkä vuoksi niiden piti antaa kuivua perusteellisesti. Jos verkko huollettiin hyvin, se saattoi kestää vuoden tai kaksi.

Kirjaudu sisään lukeaksesi tämän sisällön

Rekistetöitymällä saat käyttöösi useampia raamatunkäännöksiä, UT2020-äänikirjan ja käteviä lisätoiminnallisuuksia Raamatun lukemiseen.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä