Suomen Pipliaseura

Kaste

Kasteessa ihminen upotettiin kokonaan veteen. Raamatussa kaste oli merkki uudesta alusta, ja vihkimisestä eli jäseneksi ottamisesta. Jeesus halusi, että Johannes Kastaja kastaa hänet. Myöhemmin kristillisissä yhteisöissä kasteesta tuli tärkeä siirtymäriitti.

Kasteen tausta

Puhdistautuminen oli Vanhassa testamentissa tärkeä teema. Joskus vesi oli osa puhdistautumista (katso esimerkiksi 2. Kun. 5:9-14 ). Kaste ei kuitenkaan esiinny vihkimysriittinä Vanhassa testamentissa.

Pyhiä kylpyjä tiedetään olleen Intiassa, Mesopotamiassa ja Egyptissä. Hellenistisen ajan uskonnot omaksuivat pyhät kylvyt. Ihmiset kylpivät puhdistuakseen rituaalisesta ja moraalisesta epäpuhtaudesta. Puhdistautuminen saattoi olla myös uuden tai ikuisen elämän symboli.

Johannes Kastaja

Johannes Kastaja kastoi ihmisiä upottamalla heidät Jordanjokeen. Tämä kaste ei ollut vihkimisriitti vaan merkki sisäisestä muutoksesta. Ihmiset, jotka halusivat aloittaa uuden elämän, tulivat Johanneksen kastettaviksi. Kasteessa heidän pahat tekonsa annettiin anteeksi. Sen jälkeen he olivat valmiita Jumalan viimeiselle tuomiolle.

Jeesuksen kaste

Johannes Kastaja kastoi myös Jeesuksen. Matteus, Markus ja Luukas kertovat taivaallisesta ilmestyksestä Jeesuksen kasteen aikana tai sen jälkeen. Pyhä Henki laskeutui Jeesuksen päälle kyyhkysen muodossa ja ääni taivaasta julisti, että Jeesus on Jumalan rakas poika.

Johanneksen evankeliumissa Johannes Kastaja saarnaa Jeesukselle Jordanjoella, mutta Jeesuksen omaa kastetta ei erikseen mainita.

Kastekäsky

Evankelista Johannes kertoo, että Jeesus itse kastoi ihmisiä (Joh. 3:22), mutta tämä väite korjataan myöhemmin: Jeesuksen oppilaat/ opetuslapset huolehtivat ihmisten kastamisesta (Joh. 4:2).

Matteuksen evankeliumi mukaan oppilaat/ opetuslapset saivat tehtäväksi suorittaa kastetoimituksia vasta myöhäisessä vaiheessa ( Matt. 28:18-20). Tämä käsky on evankeliumeissa ainoa paikka, jossa kristillinen kaste on mainittu.

Kaste ja kristillinen yhteisö

Apostolien teoissa ja Paavalin kirjeissä kaste on Jeesuksen uusien seuraajien siirtymäriitti. Veteen upotessaan he osallistuivat Jeesuksen Kristuksen kuolemaan ja ylösnousemukseen. Kastetoimituksessa yhdistyi monta asiaa:

  • Suunnan muutos, radikaali uusi alku;
  • Puhdistautuminen synnistä;
  • Uudestisyntyminen;
  • Vihkimys kristinuskoon.

Kirjaudu sisään lukeaksesi tämän sisällön

Rekistetöitymällä saat käyttöösi useampia raamatunkäännöksiä, UT2020-äänikirjan ja käteviä lisätoiminnallisuuksia Raamatun lukemiseen.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä