Suomen Pipliaseura

Herran ehtoollinen

Kirkon alkuaikoina Herran ehtoollinen oli liturginen ateria, joka perustui Jeesuksen viimeiseen illalliseen kahdentoista oppilaansa kanssa juuri ennen kuolemaansa. Raamatussa käytetään eri sanoja, kun viitataan Herran ehtoolliseen:

Jeesus ja ateriat

Evankeliumeissa aterioilla on tärkeä rooli. Jeesus syö illallista esimerkiksi fariseusten kanssa (Luuk. 7:36-50. Hän aterioi myös publikaanien eli veronkerääjien ja muiden syntisten kanssa (Mark. 2:13-17). Evankeliumien toistuva aihe on ateria, johon osallistuu yhteiskunnan hylkiöitä.


Jeesuksen viimeinen illallinen on luonteva jatke sille, että Jeesuksen julkisissa esiintymisissä korostetaan yhteisten aterioiden merkitystä.

Herran ehtoollisen merkitys

Lähestyvä kuolema antaa Jeesuksen viimeiselle aterialle erityisen merkityksen. Jeesus sanoi oppilailleen, että hänen yhteytensä heihin ei pääty hänen kuolemaansa. Leipä ja viini, jotka Jeesus antoi oppilaille, olivat hänen ruumiinsa ja verensä. Kyse on elämästä, josta Jeesus luopui ristillä.


Jeesus kehotti oppilaita myös tulevaisuudessa viettämään tätä ateriaa hänen nimissään. Jeesus viittasi myös Jumalan valtakuntaan, jossa hän tulisi jakamaan aterian niiden kanssa, jotka todella uskovat häneen (Mark. 14:25).

Todellinen ateria

Ensimmäiset kristityt yhdistivät Herran ehtoollisen oikeaan ateriaan. Näin he osoittivat olevansa eräänlainen perhe ja kuuluvansa yhteen. Mutta tämä tapa aiheutti ongelmia, katso esimerkiksi 1. Kor. 11:17-34. Nämä ongelmat saattoivat johtaa siihen, että Herran ehtoollinen ja yhteisölliset ateriat erotettiin toisistaan.

Eri ilmenemismuodot

Kristillisissä kirkkokunnissa käytetään Herran ehtoollisesta eri nimityksiä. PPuhutaan ”Herran ehtoollisesta” ja eukaristiasta. Eukaristia tarkoittaa ”kiitosateriaa”; nimitys tulee kiitosrukouksesta, joka luetaan aterian alussa.


 

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä