Aleksandros ja Demetrios kilpailevat Jonatanin tuesta
1Vuonna 160 Aleksandros Epifanes, Antiokhoksen poika, saapui laivalla Ptolemaikseen ja otti sen haltuunsa. Kaupunki suostui hänen valtaansa, ja hän julistautui kuninkaaksi. 2Kun kuningas Demetrios kuuli tästä, hän kokosi valtavan armeijan ja lähti sotaretkelle Aleksandrosta vastaan.
3Demetrios lähetti Jonatanille kirjeen, jossa hän esiintyi hyvin sovinnollisena ja ylisti Jonatania. 4Hän näet ajatteli: »Minun on pidettävä kiirettä ja sovittava heidän kanssaan rauhasta, ennen kuin hän lyöttäytyy yksiin Aleksandroksen kanssa ja käy sotaan minua vastaan. 5Hän kyllä muistaa kaiken sen pahan, minkä minä hänelle, hänen veljilleen ja koko kansalle tein.» 6Hän antoi Jonatanille oikeuden koota joukkoja ja hankkia aseita sekä esiintyä hänen liittolaisenaan. Hän lupasi myös, että luovuttaisi Jonatanille Akrassa olevat panttivangit.
7Jonatan marssi Jerusalemiin, ja kirje luettiin koko kansan ja linnoituksen väen kuullen. 8Linnoituksen sotilaat kauhistuivat, kun kuulivat, että kuningas oli antanut Jonatanille luvan koota joukkoja. 9He luovuttivat panttivangit Jonatanille, ja tämä antoi pojat takaisin vanhemmilleen.
10Jonatan asettui nyt Jerusalemiin ja ryhtyi rakentamaan ja kunnostamaan kaupunkia. 11Hän antoi rakentajille käskyn, että kaupungin ja Siionin vuoren ympärille tuli pystyttää uudet, vahvat muurit ja että ne tuli tehdä suorakulmaisiksi hakatuista kivistä. Näin tehtiin. 12Ne vierasmaalaiset, jotka olivat Bakkhideksen rakennuttamissa linnoituksissa, lähtivät pakoon. 13Jokainen jätti paikkansa ja lähti kotimaataan kohti. 14Ainoastaan Bet-Suriin jäi joitakin Jumalan lain ja käskyt hylänneitä; se oli heidän turvakaupunkinsa.
15Kuningas Aleksandros kuuli, mitä kaikkea Demetrios oli Jonatanille luvannut. Kun hänelle vielä kerrottiin Jonatanin ja tämän veljien käymästä sodasta, heidän uroteoistaan ja koettelemuksistaan, 16hän sanoi: »Tuon miehen vertaista en koskaan löydä! Minun on kiireesti saatava hänet ystäväkseni ja liittolaisekseni.»
17Aleksandros lähetti Jonatanille kirjeen, joka kuului näin: 18»Kuningas Aleksandros tervehtii veljeään Jonatania. 19Olen kuullut, että olet urhea soturi, kuninkaan ystävyyden arvoinen mies. 20Niinpä olen tänään nimittänyt sinut kansasi ylipapiksi ja antanut sinulle kuninkaan ystävän arvonimen. Odotan, että sinäkin pidät minut mielessäsi ja pysyt ystävänäni.» Samalla hän lähetti Jonatanille purppuraviitan ja kultaisen seppeleen.
21Vuoden 160 seitsemännessä kuussa , lehtimajanjuhlaa* vietettäessä, Jonatan pukeutui ylipapin pyhiin vaatteisiin. Hän ryhtyi kokoamaan joukkoja ja hankki aseita suuret määrät.
22Kun Demetrios sai tietää, mitä oli tapahtunut, hän synkistyi ja ajatteli: 23»Miten tässä näin kävi? Aleksandros vahvisti asemiaan, kun sai ennen minua vedetyksi israelilaiset puolelleen. 24Minunkin täytyy lähettää heille kirje. Esitän siinä asiani ystävälliseen sävyyn ja lupaan lahjoja ja kunnianosoituksia; sillä tavoin saan heistä liittolaisia ja tukijoita.»
25Hän lähetti kirjeen, jossa sanoi näin:
»Kuningas Demetrios tervehtii juutalaisten kansaa.
26»Te olette kunnioittaneet yhteisiä sopimuksiamme, pysyneet ystävinäni ja pidättyneet veljeilemästä vihollisteni kanssa, kuten ilokseni olen kuullut. 27Osoittakaa edelleenkin, että olette minulle uskollisia. Kun niin teette, palkitsen teidät hyvin. 28Saatte vapautuksen monista velvollisuuksista, ja minä muistan teitä myös erilaisin lahjoin.
29»Tästä päivästä lukien vapautan teidät ja kaikki juutalaiset veroista, niin suolamaksusta kuin seppeleverostakin. 30Samoin luovun tästä lähtien oikeudestani periä kolmanneksen viljasadosta ja puolet hedelmäsadosta; enää en peri tätä veroa Juudeasta enkä niistä kolmesta hallintopiiristä, jotka siihen Samariasta ja Galileasta nyt ikuisiksi ajoiksi liitetään.
31»Jerusalem olkoon pyhä ja koskematon. Tästedes se on lähialueineen vapaa veroista, myös kymmenyksistä ja muista maksuista. 32Luovutan myös Jerusalemin linnoituksen hallinnan ylipapille; hän voi asettaa sinne itse valitsemansa varusväen.
33»Kaikki juutalaiset, jotka on otettu sotavangeiksi ja viety Juudeasta jonnekin muualle valtakuntaani, pääskööt korvauksetta vapaiksi. Heiltä ei tule periä mitään maksuja, ei edes karjasta.
34»Kaikki juhla-ajat – sapatit, uudenkuunjuhlat ja muut säädetyt päivät, samoin juhlaa edeltävät ja sitä seuraavat kolme päivää – olkoot valtakuntani jokaiselle juutalaiselle tulleista ja muista maksuista vapaita päiviä. 35Niiden aikana kenelläkään ei ole oikeutta periä juutalaisilta mitään maksuja eikä vaatia heiltä mitään muutakaan rahallista suoritusta.
36»Kuninkaan armeijaan pestataan myös juutalaisia, jopa kolmekymmentätuhatta miestä, ja he saavat samanlaisen ylläpidon kuin kaikki kuninkaan sotajoukot. 37Osa heistä sijoitetaan kuninkaan suuriin linnoituksiin, ja heitä käytetään myös valtakunnan luottotehtäviin. He saavat valita ylemmät ja alemmat päällikkönsä omasta joukostaan ja seurata omia lakejaan, samalla tavoin kuin kuninkaan laki säätää Juudeasta.
38»Ne kolme hallintopiiriä, jotka Samariasta nyt liitetään Juudeaan, liitetään siten, että koko alueen katsotaan kuuluvan yhden ja saman henkilön, ylipapin, käskyvaltaan eikä sen hallintaan ole kenelläkään muulla oikeutta. 39Ptolemaiksen ja sille kuuluvat lähialueet minä lahjoitan Jerusalemin temppelille sen kulujen kattamiseksi. 40Lisäksi annan kuninkaan tileiltä vuosittain viisitoistatuhatta sekeliä hopeaa; summa saadaan määräalueilta kannettavista veroista.
41»Kaikki valtion määrärahat, jotka on tarkoitettu temppelialueella tehtäviin töihin mutta joita virkamiehet aiemmasta käytännöstä poiketen eivät ole maksaneet, käytetään tästä lähtien näihin töihin. 42Samoin valtio luopuu niistä viidestätuhannesta hopeasekelistä, jotka vuosittain on otettu temppelin tuloista. Ne kuuluvat temppelipalvelusta toimittaville papeille.
43»Kaikki, jotka pakenevat Jerusalemin temppeliin tai temppelialueelle, koska ovat velkaa valtiolle tai jollekin muulle taholle, pääsevät vapaiksi velastaan ja saavat pitää kaiken omaisuutensa, joka heillä on minun valtakunnassani.
44»Kaikki temppelin rakennus- ja korjaustöistä aiheutuvat kustannukset maksetaan kuninkaan varoista. 45Niistä maksetaan myös Jerusalemin ympärysmuurin kunnostukseen ja kaupungin muihin linnoitustöihin sekä muiden Juudean kaupunkien varustamiseen tarvittavat kulut.»
Jonatan valitsee puolensa
46Kun Jonatan ja kansa kuulivat, mitä Demetrios kirjeessä sanoi, he eivät uskoneet häntä eivätkä ottaneet hänen tarjouksiaan vastaan; he näet muistivat, kuinka paljon pahaa hän oli Israelissa tehnyt ja kuinka ankarasti hän oli ahdistanut heitä. 47He pitivät Aleksandrosta parempana vaihtoehtona, koska hän oli ensimmäisenä tarjonnut heille rauhaa. Niin he liittoutuivat hänen kanssaan ja pysyivät koko ajan hänen puolellaan.
48Kuningas Aleksandros kokosi suuren armeijan ja marssi Demetriosta vastaan. 49Kuninkaat kävivät taisteluun, ja Aleksandroksen miehet joutuivat lähtemään pakoon. Demetrios ajoi heitä takaa ja ahdisti heitä ankarasti. 50Taistelu jatkui kuitenkin auringonlaskuun saakka, ja sinä päivänä Demetrios kaatui.
Aleksandros saa puolisokseen Egyptin prinsessan
51Aleksandros lähetti nyt Egyptin kuninkaan Ptolemaioksen luo sanansaattajia, jotka veivät tämän viestin: 52»Olen palannut kuningaskuntaani, noussut isieni valtaistuimelle ja ottanut johdon käsiini. Olen murskannut Demetrioksen, ja maa on nyt minun hallinnassani. 53Me taistelimme, ja minä tuhosin hänet ja hänen armeijansa ja otin hänen valtakuntansa kuninkuuden. 54Solmikaamme nyt ystävyyden siteet. Anna tyttäresi vaimokseni; kun minusta tulee vävysi, annan sinulle ja hänelle arvosi mukaisia lahjoja.»
55Ptolemaios vastasi hänelle: »Onnellinen se päivä, jona palasit maahasi ja nousit isiesi valtaistuimelle. 56Teen niin kuin kirjeessäsi ehdotit. Tule Ptolemaikseen minua vastaan. Siellä tapaamme toisemme ja minä otan sinut vävykseni, niin kuin toivoit.»
57Vuonna 162 Ptolemaios lähti Egyptistä yhdessä tyttärensä Kleopatran kanssa ja saapui Ptolemaikseen, 58minne kuningas Aleksandros tuli vieraitaan vastaan. Ptolemaios antoi Kleopatran hänelle vaimoksi ja järjesti Ptolemaiksessa kuninkaalliseen tapaan tyttärelleen loisteliaat häät.
Aleksandros vahvistaa Jonatanin aseman
59Kuningas Aleksandros lähetti Jonatanille kirjeen ja ehdotti, että tämä tulisi tapaamaan häntä. 60Jonatan lähti matkaan mahtimiehen tavoin ja tapasi Ptolemaiksessa molemmat kuninkaat. Hän antoi heille ja heidän ystävilleen hopeaa ja kultaa ja monia muita lahjoja, ja he kaikki mieltyivät häneen.
61Joukko pahansuopia, Jumalan laista piittaamattomia israelilaisia yhdisti nyt voimansa ja esitti syytöksiä Jonatania vastaan, mutta Aleksandros ei antanut arvoa heidän puheilleen. 62Sen sijaan hän määräsi, että Jonatanilta tuli riisua omat vaatteet ja hänen ylleen tuli pukea purppuraviitta. Näin tehtiin, 63ja kuningas osoitti hänelle istumapaikan viereltään ja sanoi virkamiehilleen: »Lähtekää hänen kanssaan keskelle kaupunkia ja kuuluttakaa, että tätä miestä ei ole lupa syyttää mistään asiasta eikä kukaan saa vaivata häntä millään muullakaan tavalla.» 64Kun Jonatania panetelleet näkivät, että hänet oli puettu purppuraan ja että hänelle osoitettiin kunnioitusta julkisella kuulutuksella, he lähtivät kaikki pakoon.
65Kuningas soi Jonatanille vielä sen kunnian, että kirjasi hänet tärkeimpien ystäviensä joukkoon ja nimitti hänet käskynhaltijaksi ja sotilaskomentajaksi. 66Tyytyväisin mielin ja vaikeuksia kohtaamatta Jonatan sitten palasi Jerusalemiin.
Apollonios haastaa Jonatanin taisteluun
67Vuonna 165 tuli Demetrios, Demetrioksen poika, Kreetalta isiensä maahan. 68Kun kuningas Aleksandros kuuli tästä, hän huolestui ja palasi Antiokiaan. 69Demetrios asetti armeijansa johtoon Apollonioksen , joka oli Eufratin länsipuolisten alueiden käskynhaltija, ja tämä kokosi suuren sotajoukon ja leiriytyi Jamniaan.
Jamniasta Apollonios lähetti ylipappi Jonatanille tällaisen viestin: 70»Kukaan muu kuin sinä ei ole asettunut meitä vastaan. Sinun takiasi olen joutunut naurunalaiseksi ja pilkan kohteeksi. Mitä sinä siellä vuorilla mahtailet! 71Jos niin lujasti luotat joukkoihisi, niin tule tänne tasangolle, missä me olemme. Katsotaan sitten, kumpi on voimakkaampi – minulla on takanani kaupunkien joukot. 72Kyselepä vähän, ota selvää, kuka minä olen ja keitä kaikkia on meidän puolellamme. Saat kuulla, että teistä ei ole tekemään meille vastarintaa. Esi-isäsikin ajettiin omassa maassaan kahdesti pakosalle. 73Kuinka sinä pystyisit tasangolla pysäyttämään ratsuväkemme ja vahvan armeijamme! Eihän täällä ole kiviä eikä louhikkoja eikä paikkoja, minne paeta.»
74Kun Jonatan kuuli, millaisen viestin Apollonios lähetti, hän raivostui. Hän valitsi kymmenentuhatta miestä ja lähti Jerusalemista, ja hänen veljensä Simon tuli miehineen hänen avukseen. 75Jonatan leiriytyi sitten Joppen edustalle. Kaupungissa oli Apollonioksen asettama varusväki, eikä portteja avattu israelilaisille. Veljekset ryhtyivät valtaustoimiin, 76ja silloin Joppen asukkaat pelästyivät ja avasivat portit. Näin Jonatan sai kaupungin haltuunsa.
77Kun Apollonios sai tietää, mitä oli tapahtunut, hän komensi marssivalmiuteen taisteluosaston, jossa oli kolmetuhatta ratsumiestä ja paljon jalkaväkeä. Hän eteni sitten Asdodia kohti ikään kuin aikoisi mennä kaupungin kautta, mutta veikin joukkonsa tasangolle, koska luotti vahvaan ratsuväkeensä.
78Jonatan lähti Apollonioksen perässä Asdodin suuntaan, ja joukot iskivät yhteen. 79Apollonios oli salaa jättänyt tuhat ratsumiestä israelilaisten selustaan. 80Kun Jonatan huomasi juonen, hänen sotajoukkonsa oli jo saarroksissa. Vihollinen ahdisti israelilaisia nuolillaan aamuvarhaisesta iltaan saakka, 81mutta Jonatan käski miestensä pysyä asemissaan. Vihollisen hevoset alkoivat väsyä, 82ja kun ratsuväki oli hajallaan, Simon komensi miehensä rynnäkköön ja hyökkäsi kohti jalkaväkeä. Rivistöt murtuivat heidän edessään, ja vihollisen sotilaat lähtivät pakoon.
83Apollonioksen ratsuväki hajaantui tasangolle ja pakeni Asdodiin, ja siellä sotilaat henkensä hädässä menivät turvaan Dagon-nimisen jumalansa temppeliin. 84Mutta Jonatan ryösti ja poltti Asdodin ja lähikylät ja poltti poroksi myös Dagonin temppelin ja sinne paenneet. 85Vihollisia kaatui ja paloi kaikkiaan noin kahdeksantuhatta miestä.
86Jonatan lähti sieltä ja vei joukkonsa Askelonin edustalle. Kaupungin asukkaat tulivat portista ulos ja ottivat hänet juhlavasti vastaan. 87Sitten Jonatan miehineen palasi Jerusalemiin, ja heillä oli mukanaan suuri sotasaalis.
88Kun kuningas Aleksandros kuuli näistä tapahtumista, hän soi Jonatanille lisää kunnianosoituksia: 89hän lähetti tälle kultaisen soljen, jollaisella kuninkaat muistavat sukuunsa kuuluvia, ja lahjoitti hänelle perintöomaisuudeksi Ekronin kaikkine lähialueineen.