Suomen Pipliaseura

19.1.2025 2. sunnuntai loppiaisesta

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 19.1.2025.

TÄSSÄ

”Minä seison ovella ja koputan” (Ilm. 3:20). Kiitos, että olet läsnä minussa ja minulle. Oveni on auki.

. . .

Olen tässä, odotan sanojasi.

SANA

Kolmantena päivänä Galilean Kaanassa vietettiin häitä. Jeesuksen äiti oli siellä, ja myös Jeesus ja hänen oppilaansa kutsuttiin häihin. Kun viini loppui kesken, äiti sanoi Jeesukselle: ”Heillä ei ole viiniä.” Jeesus vastasi: ”Älä sekaannu asioihini. Minun hetkeni ei ole vielä tullut.” Hänen äitinsä sanoi palvelijoille: ”Tehkää mitä tahansa hän käskeekin.”

Hääpaikalla oli kuusi kivistä vesiastiaa, jotka olivat juutalaisten puhtaussääntöjen mukaan puhtaita. Jokaiseen astiaan mahtui pari kolme saavillista. Jeesus sanoi palvelijoille: ”Täyttäkää astiat vedellä.” He täyttivät ne piripintaan. Jeesus sanoi: ”Ottakaa siitä ja viekää juhlista vastaavalle palvelijalle”, ja he veivät. Tämä maistoi vettä, joka oli muuttunut viiniksi. Hän ei tiennyt, mistä viini oli peräisin. Vain palvelijat tiesivät sen, koska olivat ottaneet vettä astiasta. Niinpä juhlista vastaava kutsui sulhasen paikalle ja sanoi: ”Muut tarjoaisivat ensin hyvää viiniä ja huonompaa vasta sitten, kun vieraat ovat humalassa. Sinä olet säästänyt hyvän viinin tähän asti.”

Jeesus antoi tämän ensimmäisen todisteen itsestään Galilean Kaanassa. Näin hän paljasti kirkkautensa, ja hänen oppilaansa alkoivat luottaa häneen. (Joh. 2:1–11)

  • Kreikan ”ensimmäistä” tarkoittava sanan arkhee voi ymmärtää tarkoittavan järjestysluvun lisäksi ensisijaista, alkuperäistä tai perustavaa. Kaanan häiden tunnusteko, Johanneksen evankeliumin mukaan Jeesuksen ensimmäinen, oli siis perustavaa laatua, se ilmaisi kuka Jeesus oli. Mitä Kaanan häiden ihme kertoo minulle Jeesuksesta?
  • Jeesus ei tehnyt ensimmäistä, perustavaa laatua olevaa tunnustekoaan juhlallisessa temppelissä, ei edes vaatimattomassa synagogassa. Hän teki tunnustekonsa tavallisten ihmisten keskellä, hääjuhlassa, hetkellä, jolloin kodin, perheen, suvun ja lähipiirin ihmiset ovat koolla. Mihin juhliin olen ajatellut kutsua hänet mukaan? Mitä Jeesuksen mukanaolo juhlissani tarkoittaa?
  • Moni on kysynyt, oliko Jeesus epäkunnioittava äidilleen. Näinhän ei voi olla. Siksi on haettu selityksiä. Näin esimerkiksi Johannes Krysostomus sanoi kohdan olevan esimerkki siitä, ettei vanhemmille pidä alistua silloin, kun he pyytävät jotain huonoon aikaan ja ovat esteenä hengellisen kutsumuksen toteutumiselle (Raimo Hakola – Outi Lehtipuu, Alussa oli sana, kirkkokäsikirjan evankeliumitekstien kommentaari, 1. vuosikerta). Millaisia ajatuksia ja tunteita kertomus minussa herättää?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Umpikujassa sinä, Jeesus, muutat olosuhteita. Sinä voit antaa uuden alun ja päästää pahasta. Tänäänkin.

Raamatunteksti(t)

Johannes 2

Kaanan häät

1Viikon kolmantena päivänä vietettiin Galilean Kaanassa häitä. Jeesuksen äiti oli siellä, 2ja myös Jeesus ja hänen opetuslapsensa kutsuttiin häihin. 3Viini loppui kesken, ja äiti sanoi Jeesukselle: »Heillä ei ole viiniä.» 4Mutta Jeesus vastasi: »Anna minun olla, nainen. Minun aikani ei ole vielä tullut.» 5Hänen äitinsä sanoi palvelijoille: »Mitä hän teille sanookin, tehkää se.»

6Siellä oli kuusi kivistä vesiastiaa juutalaisten tapojen mukaisia pesuja varten; ne olivat parin kolmen mitan vetoisia. 7Jeesus sanoi palvelijoille: »Täyttäkää astiat vedellä», ja he täyttivät ne reunoja myöten. 8Sitten hän sanoi: »Ottakaa nyt siitä ja viekää pitojen valvojalle», ja he veivät. 9Valvoja maistoi vettä: se oli muuttunut viiniksi. Toisin kuin palvelijat, jotka olivat veden astiasta ottaneet, hän ei tiennyt, mistä viini oli peräisin. Hän kutsui sulhasen luokseen 10ja sanoi: »Kaikki tarjoavat ensiksi hyvän viinin ja sitten, kun vieraat alkavat juopua, huonompaa. Mutta sinä olet säästänyt hyvän viinin tähän asti.»

11Tämä oli Jeesuksen tunnusteoista ensimmäinen, ja hän teki sen Galilean Kaanassa. Hän ilmaisi sillä kirkkautensa, ja hänen opetuslapsensa uskoivat häneen.

Johannes 2:1-11KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.26.9
Seuraa meitä