11. Jeesuksen suhtautuminen lakiin
Raamatunteksti(t)
Markus 2
Häävieraat eivät paastoa
Sapatin herra
Markus 3
Saako sapattina parantaa?
Markus 7
Jumalan käskyt ja ihmisten säännöt
Markus 12
Kysymys tärkeimmästä käskystä
Jeesus joutui usein ongelmiin fariseusten ja laintuntijoiden kanssa. Kiistojen ytimessä oli Jeesuksen epäselvä suhtautuminen lakiin, erityisesti sapatin viettoon. Sapatti on juutalaisten viikoittainen lepopäivä, joka perustuu luomiskertomukseen. Luomistyönsä lopuksi viikon viimeisenä päivänä Jumala lepäsi (1. Moos 2:1-3). Sapatinvietto näkyy myös 10 käskyssä, jossa sanotaan: muista pyhittää lepopäiväsi (2. Moos. 20:8-11). Mooseksen lain mukaan esimerkiksi kotoa lähteminen ja puun pilkkominen olivat kiellettyä (2. Moos. 16:29-30; 35:3).
Häävieraat ja paasto (2:18-22) Mitä lepopäivänä saa tehdä? (2:23-28) Saako lepopäivänä parantaa? (3:1-6) Jumalan käskyt ja ihmisten säännöt (7:1-13) Tärkein käsky (12:28-34)
Juutalaisuudessa sapattia vietetään lauantaina ja se on samalla viikon viimeinen päivä. Yhä tänä päivänä juutalaiset viettävät sapattia eri tavoin. Tavoitteena on lepo, yhdessäolo ja kiitollisuus Jumalan luomistyöstä. Sapattiin liittyy kiinteästi myös työnteon välttäminen. Kiellon noudattamiseen liittyvät ohjeet ovat moninaiset ja todennäköisesti muuttuneet useasti aikojen kuluessa.
Evankeliumien mukaan fariseukset syyttivät Jeesusta siitä, että hän paransi sapattina ja että hänen opetuslapsensa keräsivät sapattina viljantähkiä syötäväksi. Fariseukset ikään kuin ajattelivat, että ihmisten parantaminen tai ruoan kerääminen ovat työntekoa, joita tulisi sapattina välttää. Jeesuksen mukaan sapatti ei kuitenkaan ole syy jättää hyvää tekoa tekemättä. Jeesuksen tarkoituksena ei ollut kieltää sapattia, mutta erinäisten sääntöjen sijaan hän korosti sapatin tarkoitusta. Sapatti on lepoa ja kiitollisuutta.
Jeesus ei hylännyt lakia, mutta ei myöskään pitänyt kiinni kaikista lain yksityiskohdista. Hän kiteyttikin lain yhteen käskyyn, jonka me tunnemme rakkauden kaksoiskäskynä: ”Tärkein on tämä: ’Kuuntele, Israel: Herra, meidän Jumalamme, on ainoa Herra. Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi ja mielestäsi. Rakasta häntä koko elämälläsi ja kaikin voimin.’ Toinen on tämä: ’Rakasta lähimmäistäsi kuin itseäsi’. Näitä tärkeämpää käskyä ei ole (Mark. 12:29–31).”
Pohdittavaksi
Mikä tunne sinussa herää, kun joku tietoisesti rikkoo sääntöjä tai normeja? Millainen on oma suhteesi sääntöihin ja normeihin? Miten sinun nähdäksesi yhteiskunnallinen muutos tapahtuu?