10. Jeesuksen ajattomat vertaukset
Raamatunteksti(t)
Markus 4
Kylväjä
Vertausten tarkoitus
Kylväjävertauksen selitys
Sanan oikea kuuleminen
Itsestään kasvava vilja
Sinapinsiemen
Markus 10
Voiko rikas pelastua?
Markus 12
Vertaus viinitarhan vuokraajista
Vertaukset olivat Jeesuksen keskeinen opetuskeino. Suomen kielessä vertaus tarkoittaa ilmaisua, jossa kaksi asiaa yhdistetään kuin-sanalla. Myös Jeesus lausuu lyhyitä mietelauseita, esimerkiksi: ”Helpompi on kamelin mennä neulansilmästä kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan” (Matt. 10:25). Jeesuksen vertauksista puhuttaessa viitataan kuitenkin yleensä kaikkiin niihin tarinoihin ja metaforisiin ilmauksiin, joita hän käytti ihmisiä opettaessaan.
Kylväjä (4:1-9) Vertausten tarkoitus (4:10-12) Kylväjävertauksen selitys (4:13-20) Sanoman oikea vastaanottaminen (4:21-25) Itsestään kasvava vilja (4:26-29) Sinapinsiemen (4:30-34) Voiko rikas pelastua (10:17-27) Vertaus viinitarhan vuokraajista (12:1-12)
Vertausten avulla Jeesus yleensä havainnollisti opetustaan jollain arkisella esimerkillä. Hän kertoi esimerkiksi tarinan viinitarhan vuokraajista tai kylväjästä. Kertomuksen henkilöt ja heidän tekonsa toimivat esimerkkeinä asenteista, joiden kanssa kamppailevat myös vertauksen kuuntelijat ja lopulta myös evankeliumin lukijatkin. Joskus Jeesus taas havainnollisti opetustaan jollain arkisella ja tutulla asialla, kuten viljalla tai sinapinsiemenellä, jotka kuvaavat Jumalan valtakunnan luonnetta. Aluksi valtakunta on pieni ja vaatimaton, mutta lopulta se on kuitenkin suurin ja vaikuttavin. Kertomusten sisään oli näin piilotettu opetus kuuntelijoiden sisäistettäväksi. Usein vertauksen opetus on ilmeisen selvä. Joskus Jeesus kuitenkin kirjaimellisesti selitti vertauksen oppilailleen vielä myöhemmin.
Pohdittavaksi
Mikä vertauksista kolahti? Mikä vertauksessa puhuttelee sinua erityisesti?
Laupias Samarialainen (Vincent van Gogh)