Suomen Pipliaseura

Simeon (Jaakobin poika)

Simeon oli Jaakobin ja Lean poika. Hän oli yksi Israelin kansan kantaisistä. Yhdessä veljensä Leevin kanssa hän murhasi kaikki Sikemin kaupungin miehet kostoksi sisarensa Dinan raiskauksesta.

Nimi Simeon

Nimi Simeon saattaa viitata jotenkin kuulemiseen tai sitten se tulee hyeenaa tarkoittavasta sanasta. Hänen syntyessään äiti Lea sanoi: ”Herra on kuullut, että mieheni syrjii minua, ja siksi hän antoi minulle myös tämän pojan.” (1. Moos. 29:33). Näin hän antoi pojalle nimeksi ”Simeon”.


Nimi Simeon esiintyy Raamatussa usein. Tunnetuin Simeon on Simeon jerusalemilainen, joka laulaa ylistyslaulun temppelissä nähdessään Jeesus-lapsen (Luuk. 2:25-35).

Simeon ja Leevi

Simeon ja hänen veljensä Leevi tekevät suunnitelman kostaakseen sisarensa Dinan raiskauksen. Kun mies, joka oli raiskannut Dinan, haluaa mennä tämän kanssa naimisiin, he vaativat, että kaikki Sikemin kaupungin miehet ja pojat tulee ympärileikata.


Sen seurauksena kolmen päivän kuluttua kaikki Sikemin miehet makaavat kipeinä sängyissään. Silloin kaksi veljestä ottaa miekkansa, tappaa kaikki miehet ja ryöstää kaupungin muiden veljiensä kanssa.

Simeonin ja Joosef

Simeon lukittiin Egyptissä vankilaan veljensä Joosefin käskystä. Kymmenen veljestä olivat tulleet Egyptiin ostamaan viljaa. Joosef suostui vapauttamaan Simeonin vain, jos muut veljekset palaavat Egyptiin mukanaan nuorin veljensä Benjamin.

Simeonin heimo

Nimi Simeon voi viitata Simeonin heimoon, jonka kantaisä Simeon oli. Se oli myös nimitys alueelle, jonne Simeonin jälkeläiset asettuivat asumaan. Tämä alue sijaitsi Israelin eteläosassa lähellä Juudaa.

Jaakobin siunaus

Yhtenä Jaakobin kahdestatoista pojasta Simeon sai Jaakobin siunauksen ennen tämän kuolemaa. Simeonille ja Leeville Jaakob sanoi, että heidän jälkeläisensä tulevat elämään hajallaan eri puolilla maata, koska he ovat niin väkivaltaisia (1. Moos. 49:5-7).


Heidän syyllistyttyään väkivaltaan kumpikaan ei saanut esikoispojalle kuuluvaa siunausta. Tämän siunauksen, joka oli alun perin tarkoitettu heidän vanhimmalle veljelleen Ruubenille, sai heidän nuorempi veljensä Juuda.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä