Luukkaan evankeliumi selkokielellä 2021 (SelkoL)
2

Jeesus syntyy

21Siihen aikaan keisari Augustus2:1 Augustus Augustus oli Rooman ensimmäinen keisari eli kuningas. Rooma oli hyvin iso valtakunta. Myös Jeesuksen kotiseutu oli osa Roomaa. määräsi,että kaikkien täytyi ilmoittautua veronmaksajiksi.2Näin tehtiin ensimmäinen veroluettelo,kun Quirinius2:2 Quirinius Quirinius hallitsi aluetta, jonka nimi oli Syyria. Syyria oli osa Rooman valtakuntaa. Quiriniuksella oli vähemmän valtaa kuin Rooman keisarilla. hallitsi Syyriaa2:2 Syyria Syyria oli osa Rooman valtakuntaa. Se sijaitsi Juudean ja Galilean pohjoispuolella. Jeesuksen aikana Rooman keisari liitti Juudean Syyrian alueeseen.keisarin nimissä.3Kaikki lähtivät sitä vartenomaan kaupunkiinsa.

4Joosef asui Galileassa2:4 Galilea Galilea oli alue, jossa asui juutalaisia. Galilea sijaitsi Juudean pohjoispuolella. Jeesus oli kotoisin Galileasta.,

Nasaretin2:4 Nasaret Nasaret oli Jeesuksen kotikaupunki Galileassa. kaupungissa.Hänen täytyi lähteä sieltä Betlehemiin2:4 Betlehem Betlehem oli kaupunki, joka sijaitsi Juudeassa. Betlehem oli kuningas Daavidin syntymäkaupunki. Siksi juutalaiset ajattelivat, että myös uusi kuningas syntyy Betlehemissä.,koska hän oli Daavidin2:4 Daavid Daavid oli Israelin kuningas ja eli kauan ennen Jeesusta. Monet juutalaiset odottivat tulevaa kuningasta, joka on Daavidin jälkeläinen. sukua.Betlehem oli Daavidin syntymäkaupunki.5Maria lähti mukaan matkalle,koska hän oli Joosefin morsian.Maria oli raskaana.

6He saapuivat Betlehemiin.

Synnytys alkoi.7Maria ja Joosef yöpyivät eläinten kanssa,koska kaikki nukkumapaikat olivat täynnä.Maria synnytti pojan,joka oli hänen ensimmäinen lapsensa.Maria kääri lapsen kankaaseenja laski hänet heinien päälle.

Paimenet ja enkelit

8Sinä yönä Betlehemin lähellä oli paimenia,jotka vartioivat ulkona eläimiään.9Enkeli tuli heidän luokseen,ja Jumalan kirkkaus ympäröi heidät.Paimenet pelästyivät suuresti,10mutta enkeli sanoi heille:»Älkää pelätkö.Minulla on hyviä uutisiateille ja koko kansalle.11Teidän Pelastajanne syntyi äskenBetlehemin kaupungissa.Tämä lapsi on Kristus,jota koko kansa odottaa.Hän on kaikkien Herra.12Tunnette lapsen siitä,että hän makaa eläinten heinilläkankaaseen käärittynä.»13Äkkiä enkelin viereen tuli taivaastavaltava enkelien armeija,joka ylisti Jumalaa:

14»Kunnia Jumalalle,

joka on ylhäällä taivaassa,

ja rauhaa ihmisille

täällä maan päällä.

Jumala rakastaa teitä.»

15Enkelit palasivat taivaaseen,

ja paimenet sanoivat toisilleen:»Lähdetään heti Betlehemiin katsomaan,mitä siellä tapahtuu.Siellä näemme,mitä Jumala ilmoitti meille.»16Paimenet lähtivät kiireesti matkaan.He löysivät Marian, Joosefin ja vauvan,joka makasi eläinten ruoka-astiassaheinien päällä.17Paimenet kertoivat,mitä enkeli sanoi heille lapsesta.18Kaikki hämmästyivät.19Maria pohti tätä kaikkeaja yritti ymmärtää, mistä oli kyse.

20Paimenet näkivät ja kuulivat,

että enkeli puhui totta.He kiittivät ja ylistivät Jumalaaja lähtivät takaisin eläintensä luokse.

21Kahdeksan päivän ikäisenä

lapselta poistettiin esinahka.Näin oli tapana.Hänelle annettiin nimeksi Jeesus,niin kuin enkeli oli käskenyt.

Jeesus tuodaan temppeliin

22-23Mooseksen2:22-23 Mooses Mooses johti Israelin kansaa kauan ennen Jeesuksen aikaa. Vanha testamentti kertoo, että Jumala antoi Moosekselle lain. Laki kertoo, millainen on Jumalan tahdon mukainen elämä. laissa määrättynä päivänä

Joosef ja Maria veivät Jeesuksen Jerusalemiin2:22-23 Jerusalem Jerusalem oli Juudean pääkaupunki ja juutalaisten tärkein kaupunki. Jerusalemissa sijaitsi temppeli..Mooseksen laki sanoo,että äidin ensimmäinen poikakuuluu Jumalalle.Koska Jeesus oli Marian ensimmäinen lapsi,Joosef ja Maria antoivat Jeesuksen Jumalalle.24Sen merkiksi he uhrasivatkaksi kyyhkystä, niin kuin laki määräsi.

Simeon näkee Jeesuksen

25Jerusalemissa2:25 Jerusalem Jerusalem oli Juudean pääkaupunki ja juutalaisten tärkein kaupunki. Jerusalemissa sijaitsi temppeli. asui Simeon-niminen mies.

Simeon noudatti lakiaja luotti Jumalaan.Jumala lupasi kauan sittenlohduttaa Israelin kansaa.Simeon odotti tätä lohdutusta.Pyhä Henki oli hänen yllään.

26Kerran Pyhä Henki kertoi Simeonille:

»Ennen kuin kuolet,saat nähdä Kristuksen,hänet, josta Jumala tekee kuninkaan.»27Kun Joosef ja Maria sitten toivatJeesuksen Jerusalemin temppeliin2:27 temppeli Juutalaisilla oli temppeli Jerusalemissa. Siellä papit uhrasivat eläimiä ja ruokaa Jumalalle. ,Pyhä Henki vei sinne myös Simeonin.28Simeon otti Jeesuksen syliinsäja ylisti Jumalaa:

29-31»Jumalani,

sinä pidit lupauksesi.

Nyt näin hänet,

jonka sinä lähetit

pelastamaan kaikki kansat.

Siksi palvelijasi voi lähteä rauhassa.

32Sain nähdä valon,

joka loistaa kansoille.

Sain nähdä,

miten kirkas on Israel,

sinun kansasi.»

33Jeesuksen isä ja äiti ihmettelivät sitä,

mitä Simeon sanoi heidän pojastaan.34Simeon puhui heille kauniisti.Sitten hän sanoi Marialle:»Ihmiset ovat eri mieltä tästä lapsesta.Hänen takiaan moni kaatuuja moni nousee ylös.Hän kertoo ihmisille,mitä Jumala tahtoo,mutta kaikki eivät kuuntele häntä.35Miekka osuu sinun sydämeesi.Monien salaiset ajatukset paljastuvat.»

Hanna näkee Jeesuksen

36-37Temppelissä2:36-37 temppeli Juutalaisilla oli temppeli Jerusalemissa. Siellä papit uhrasivat eläimiä ja ruokaa Jumalalle. oli myös profeetta2:36-37 profeetta Profeetta oli ihminen, joka kertoi kansalle Jumalan tahdon. Joskus profeetta kertoi, mitä Jumala tekee tulevaisuudessa. Hanna.

Hän oli jo vanha nainen, 84-vuotias.Hanna oli nuorena naimisissaseitsemän vuoden ajan,kunnes hänen miehensä kuoli.Sen jälkeen Hanna eli yksin.Hän oli aina temppelissäja palveli siellä Jumalaa.Hanna söi vain vähänja rukoili yötä päivää.38Nyt hän saapui paikalleja ylisti Jumalaa.Hanna kertoi lapsesta kaikille,jotka odottivat, että Jumala vapauttaaJerusalemin2:38 Jerusalem Jerusalem oli Juudean pääkaupunki ja juutalaisten tärkein kaupunki. Jerusalemissa sijaitsi temppeli. miehittäjien vallasta.

39Joosef ja Maria tekivät kaiken

Jumalan lain mukaisesti.Sitten he palasivat Galileaan2:39 Galilea Galilea oli alue, jossa asui juutalaisia. Galilea sijaitsi Juudean pohjoispuolella. Jeesus oli kotoisin Galileasta.,kotikaupunkiinsa Nasaretiin.40Lapsi kasvoi ja vahvistui.Hänestä tuli hyvin viisas,ja Jumala oli hänelle hyvä.

Jeesus katoaa

41Joosef ja Maria, Jeesuksen vanhemmat,menivät joka vuosi Jerusalemiin2:41 Jerusalem Jerusalem oli Juudean pääkaupunki ja juutalaisten tärkein kaupunki. Jerusalemissa sijaitsi temppeli. pääsiäisjuhlille.42He tekivät niin myös silloin,kun Jeesus oli 12-vuotias.43Juhlan jälkeen vanhemmat palasivat kotiin,mutta Jeesus jäi salaa Jerusalemiin.44Joosef ja Maria luulivat,että Jeesus oli heidän mukanaansukulaisten ja tuttavien joukossa.He etsivät häntä vasta illalla.45Jeesusta ei kuitenkaan löytynyt.Silloin Joosef ja Mariapalasivat Jerusalemiinetsimään Jeesusta sieltä.

Jeesus löytyy temppelistä

46Meni kolme päivää.

Sitten vanhemmat löysivätJeesuksen temppelistä2:46 temppeli Juutalaisilla oli temppeli Jerusalemissa. Siellä papit uhrasivat eläimiä ja ruokaa Jumalalle..Jeesus istui siellä opettajien kanssa.Hän kuunteli opetustaja kysyi kysymyksiä.47Kaikki ihmettelivät,miten viisaasti Jeesus puhui.48Kun Joosef ja Maria näkivät Jeesuksen,he hämmästyivät suuresti.Maria sanoi Jeesukselle:»Lapseni, miksi teit näin?Me olimme todella huolissammeja etsimme sinua.»49Jeesus vastasi:»Miksi te etsitte minua?Minun pitää hoitaa Isäni asioita.»50Joosef ja Maria eivät ymmärtäneet,mitä Jeesuksen sanat tarkoittivat.

51Jeesus lähti kotiin Nasaretiin2:51 Nasaret Nasaret oli Jeesuksen kotikaupunki Galileassa.

yhdessä vanhempiensa kanssaja totteli heitä.Maria muisti kaiken,mitä Jeesus sanoi.52Kun Jeesus kasvoi,hänestä tuli hyvin viisas.Ihmiset pitivät Jeesuksesta,ja Jumala suojeli häntä.