Raamattu 1992 (KR92)
2

1 Näin tulivat valmiiksi taivas ja maa ja kaikki mitä niissä on. 22:2,3
2. Moos. 20:11 - 31:17
Hepr. 4:4
Jumala oli saanut työnsä päätökseen, ja seitsemäntenä päivänä hän lepäsi kaikesta työstään. 3 Ja Jumala siunasi seitsemännen päivän ja pyhitti sen, koska hän sinä päivänä lepäsi kaikesta luomistyöstään. 4 Tämä on kertomus siitä, kuinka taivas ja maa saivat alkunsa silloin kun ne luotiin.

Ihminen paratiisissa

Siihen aikaan, kun Herra Jumala teki maan ja taivaan, 5 ei maan päällä ollut vielä yhtään pensasta eikä edes ruoho ollut noussut esiin, sillä Herra Jumala ei ollut antanut sateen kastella maata eikä ihmistä vielä ollut maata viljelemässä. 6 Mutta maasta kumpusi vettä, ja se kasteli maan pinnan. 72:7
Job 33:4 - 6
Ps. 104:29 - 30
Saarn. 12:7
1. Kor. 15:45
Ja Herra Jumala muovasi maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen sieraimiinsa elämän henkäyksen. Näin ihmisestä tuli elävä olento. 2:7 Heprean kielessä maata merkitsevä sana adama ja ihmistä merkitsevä sana adam ovat äänteellisesti lähellä toisiaan. Ks. myös 3:19.

82:8
1. Moos. 13:10
Herra Jumala istutti puutarhan itään, Eedeniin, ja sinne hän asetti ihmisen, jonka oli tehnyt. 92:9
Sananl. 3:18
Ilm. 2:7 - 22:14
Herra Jumala kasvatti maasta esiin kaikenlaisia puita, jotka olivat kauniita katsella ja joiden hedelmät olivat hyviä syödä, ja paratiisin keskelle hän kasvatti elämän puun sekä hyvän- ja pahantiedon puun.

10 Eedenistä sai alkunsa joki, joka kasteli puutarhan ja joka sieltä lähtiessään jakautui neljäksi haaraksi. 11 Ensimmäisen nimi on Pison. Se kiertää koko Havilan maan, missä on kultaa, 12 ja sen maan kulta on hyvää. Siellä on myös suitsutuspihkaa ja onykskiveä. 13 Toisen joen nimi on Gihon. Se kiertää koko Nubian maan. 14 Kolmannen joen nimi on Tigris, ja se virtaa Assurin editse. Ja neljäs joki on Eufrat.

15 Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään ja varjelemaan sitä. 16 Herra Jumala sanoi ihmiselle: »Saat vapaasti syödä puutarhan kaikista puista. 17 Vain siitä puusta, joka antaa tiedon hyvästä ja pahasta, älä syö, sillä sinä päivänä, jona siitä syöt, olet kuoleman oma.»

182:18
Saarn. 4:9
Herra Jumala sanoi: »Ei ole hyvä ihmisen olla yksinään. Minä teen hänelle kumppanin, joka sopii hänen avukseen.» 19 Ja Herra Jumala muovasi maasta kaikki villieläimet ja kaikki taivaan linnut ja vei ne ihmisen luo nähdäkseen, minkä nimen hän kullekin antaisi. Ja jokainen elävä olento sai sen nimen, jolla ihminen sitä kutsui. 20 Näin ihminen antoi nimet kaikille karjaeläimille, kaikille linnuille ja kaikille villieläimille. Mutta ihmiselle ei löytynyt sopivaa kumppania.

21 Silloin Herra Jumala vaivutti ihmisen syvään uneen ja otti hänen nukkuessaan yhden hänen kylkiluistaan ja täytti kohdan lihalla. 222:22
1. Kor. 11:8 - 9
1. Tim. 2:13
Herra Jumala teki tästä kylkiluusta naisen ja toi hänet miehen luo. 23 Ja mies sanoi:

– Tämä se on! Tämä on

luu minun luustani

ja liha minun lihastani.

Naiseksi häntä sanottakoon:

miehestä hänet on otettu. 2:23 Alkutekstissä on tässä sanaleikki: mies on hepreaksi , nainen išša ’miehetär’.

242:24
Mal. 2:14
Mark. 10:7 - 8
Ef. 5:31
Siksi mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että he tulevat yhdeksi lihaksi.

25 Ja he olivat molemmat alasti, mies ja hänen vaimonsa, eivätkä he tunteneet häpeää.

3

Syntiinlankeemus

13:1
Viis. 2:24
Joh. 8:44
Ilm. 12:9 - 20:2
Käärme oli kavalin kaikista eläimistä, jotka Herra Jumala oli luonut. Se sanoi naiselle: »Onko Jumala todella sanonut: ’Te ette saa syödä mistään puutarhan puusta’?» 2 Nainen vastasi käärmeelle: »Kyllä me saamme syödä puutarhan puiden hedelmiä. 3 Vain siitä puusta, joka on keskellä paratiisia, Jumala on sanonut: ’Älkää syökö sen hedelmiä, älkää edes koskeko niihin, ettette kuolisi.’» 4 Silloin käärme sanoi naiselle: »Ei, ette te kuole. 53:5
Jes. 14:14
Hes. 28:2
2. Tess. 2:4
Mutta Jumala tietää, että niin pian kuin te syötte siitä, teidän silmänne avautuvat ja teistä tulee Jumalan kaltaisia, niin että tiedätte kaiken, sekä hyvän että pahan.» 63:6
2. Kor. 11:3
1. Tim. 2:14
Nainen näki nyt, että puun hedelmät olivat hyviä syödä ja että se oli kaunis katsella ja houkutteleva, koska se antoi ymmärrystä. Hän otti siitä hedelmän ja söi ja antoi myös miehelleen, joka oli hänen kanssaan, ja mieskin söi.

7 Silloin heidän silmänsä avautuivat, ja he huomasivat olevansa alasti. He sitoivat yhteen viikunanlehtiä ja kietoivat ne vyötärölleen.

8 Kun iltapäivä viileni, he kuulivat Jumalan kävelevän puutarhassa. Silloin mies ja nainen menivät Jumalaa piiloon puutarhan puiden sekaan. 9 Herra Jumala huusi miestä ja kysyi: »Missä sinä olet?» 10 Mies vastasi: »Minä kuulin sinun askeleesi puutarhassa. Minua pelotti, koska olen alasti, ja siksi piilouduin.» 11 Herra Jumala kysyi: »Kuka sinulle kertoi, että olet alasti? Oletko syönyt siitä puusta, josta minä kielsin sinua syömästä?» 12 Mies vastasi: »Nainen, jonka sinä annoit minulle kumppaniksi, antoi minulle sen puun hedelmän, ja minä söin.» 13 Silloin Herra Jumala sanoi naiselle: »Mitä oletkaan tehnyt!» Nainen vastasi: »Käärme minut petti, ja minä söin.»

14 Herra Jumala sanoi käärmeelle:

– Koska tämän teit, olet kirottu.

Toisin kuin muut eläimet,

karja ja pedot,

sinun on madeltava vatsallasi

ja syötävä maan tomua

niin kauan kuin elät.

153:15
Ps. 91:13
Mark. 16:18
Luuk. 10:19
Room. 16:20
Ja minä panen vihan sinun ja naisen välille

ja sinun sukusi ja hänen sukunsa välille: 3:15 Sananmukaisesti: sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille.

ihminen on iskevä sinun pääsi murskaksi,

ja sinä olet iskevä häntä kantapäähän.

163:16
1. Moos. 35:16
Jer. 4:31
Joh. 16:21
Ilm. 12:2
Naiselle hän sanoi:

– Minä teen suuriksi sinun raskautesi vaivat,

ja kivulla sinä olet synnyttävä lapsesi.

Kuitenkin tunnet halua mieheesi,

ja hän pitää sinua vallassaan.

17 Ja miehelle hän sanoi:

– Koska teit niin kuin vaimosi sanoi

ja söit puusta, josta minä kielsin sinua syömästä,

niin olkoon maa sinun takiasi kirottu.

Kovalla työllä sinun on hankittava siitä elantosi

niin kauan kuin elät.

18 Maa kasvaa sinulle

orjantappuraa ja ohdaketta,

mutta sen kasveista joudut ottamaan ravintosi.

193:19
Ps. 90:3 - 104:29
Saarn. 3:20 - 12:7
Otsa hiessä sinun on hankittava leipäsi,

kunnes tulet maaksi jälleen,

sillä siitä sinut on otettu.

Maan tomua sinä olet,

maan tomuun sinä palaat.

Karkotus paratiisista

20 Mies antoi vaimolleen nimeksi Eeva, sillä hänestä tuli kaikkien ihmisten kantaäiti. 3:20 Nimi Eeva, hepreaksi Hawwa , muistuttaa verbiä haja ’elää’. Sananmukainen käännös »kaikkien elävien äiti». 21 Ja Herra Jumala teki Aadamille 3:21 Kaikkialla ei ole ratkaistavissa, onko adam -sanaa käytetty erisnimenä vai tarkoittaako se ihmistä yleensä. ja hänen vaimolleen nahasta vaatteet ja puki heidät niihin.

22 Sitten Herra Jumala sanoi: »Ihminen on nyt kuin me: hän tietää sekä hyvän että pahan. Ettei hän nyt vain ota elämän puusta hedelmää ja syö ja niin elä ikuisesti!» 23 Niin Herra Jumala ajoi ihmisen pois Eedenin puutarhasta ja pani hänet viljelemään maata, josta hänet oli tehty. 243:24
Ilm. 22:14
Hän karkotti ihmisen ja asetti Eedenin puutarhan itäpuolelle kerubit ja salamoivan, leimuavan miekan vartioimaan elämän puulle vievää tietä.

4

Kain ja Abel

1 Mies yhtyi vaimoonsa Eevaan, ja Eeva tuli raskaaksi ja synnytti Kainin. Eeva sanoi: »Minä olen Herran avulla saanut poikalapsen.» 4:1 Nimi Kain muistuttaa heprean verbiä qana ’saada’, ’hankkia’. 2 Sitten hän synnytti Kainille veljen, Abelin. Abelista tuli lammaspaimen ja Kainista maanviljelijä.

3 Kerran Kain toi Herralle uhrilahjaksi maan satoa, 44:4,5
Hepr. 11:4
ja Abel toi lampaidensa esikoiskaritsoja ja niiden rasvaa. Herra katsoi suopeasti Abeliin ja hänen uhriinsa, 5 mutta Kainin ja hänen uhrinsa puoleen hän ei katsonut. Silloin Kain suuttui kovin ja hänen katseensa synkistyi. 6 Herra kysyi Kainilta: »Miksi sinä suutuit ja katselet synkkänä maahan? 74:7
Room. 6:12
Jos teet oikein, voit kohottaa katseesi, mutta jos et tee, on synti ovella vaanimassa. Sinua se haluaa, mutta sinun on pidettävä se kurissa.»

84:8
Viis. 10:3
Matt. 23:35
1. Joh. 3:12
Juud. 11
Kain sanoi veljelleen Abelille: »Lähde mukaani.» Mutta kun he olivat kulkeneet jonkin matkaa, Kain kävi veljensä Abelin kimppuun ja tappoi hänet. 9 Silloin Herra kysyi Kainilta: »Missä on veljesi Abel?» Kain vastasi: »En tiedä. Olenko minä veljeni vartija?» 104:10
Hepr. 12:24
Herra sanoi: »Mitä oletkaan tehnyt! Etkö kuule, kuinka veljesi veri huutaa minulle maasta? 11 Nyt olet kirottu etkä voi jäädä tänne, sillä tämän maan oli avattava suunsa ja otettava vastaan veljesi veri, jonka sinä vuodatit. 12 Kun koetat viljellä maata, se ei enää ruoki sinua, vaan sinun on harhailtava kodittomana ja pakolaisena maan päällä.»

13 Kain sanoi Herralle: »Syntini rangaistus on minulle liian raskas kantaa. 144:14
Job 15:20
Kun sinä nyt karkotat minut tältä seudulta, minä joudun pois kasvojesi edestä. Minun on harhailtava kodittomana ja pakolaisena maailmalla, ja silloin kuka hyvänsä, joka minut kohtaa, voi tappaa minut.» 15 Mutta Herra sanoi hänelle: »Ei, vaan kostettakoon seitsenkertaisesti sille, joka tappaa Kainin.» Ja Herra pani Kainiin merkin, ettei kukaan, joka hänet kohtaa, tappaisi häntä. 16 Niin Kain lähti pois Herran kasvojen edestä ja asettui asumaan Nodin 4:16 Sana nod merkitsee ’pakolaisuus’, vrt. jakeet 12 ja 14. maahan Eedenin itäpuolelle.

Kainin jälkeläiset

17 Kain yhtyi vaimoonsa, ja tämä tuli raskaaksi ja synnytti Henokin. Kain oli ensimmäinen, joka perusti kaupungin, ja hän antoi sille nimen poikansa Henokin mukaan. 18 Henokille syntyi Irad, Iradille syntyi Mehujael, Mehujaelille syntyi Metusael, ja Metusaelille syntyi Lemek.

19 Lemek otti itselleen kaksi vaimoa; toisen nimi oli Ada ja toisen Silla. 20 Ada synnytti Jabalin, josta tuli teltoissa asuvien paimentolaisten kantaisä. 21 Jabalin veli oli nimeltään Jubal, ja hänestä tuli ensimmäinen harpun- ja huilunsoittaja. 22 Myös Silla synnytti pojan, Tubal-Kainin, sepän, joka aloitti pronssin ja raudan takomisen. Tubal-Kainilla oli sisar, jonka nimi oli Naama.

23 Lemek sanoi vaimoilleen:

– Ada ja Silla, kuulkaa minua,

te Lemekin vaimot, ottakaa korviinne minun sanani!

Jo yhdestä haavasta minä tapan miehen,

jo yhdestä naarmusta nuorukaisen.

24 Jos Kainin puolesta kostetaan seitsemästi,

niin Lemekin puolesta seitsemänkymmentäseitsemän kertaa.

Set ja Enos

25 Aadam yhtyi taas vaimoonsa, ja tämä synnytti pojan. Eeva antoi hänelle nimen Set 4:25 Nimi Set muistuttaa heprean verbiä šat ’asettaa’, ’suoda’. ja sanoi: »Jumala on suonut minulle uuden jälkeläisen Abelin sijaan, jonka Kain tappoi.» 264:26
2. Moos. 3:15
Setillekin syntyi poika, ja Set antoi hänelle nimen Enos 4:26 Nimi Enos merkitsee ’ihminen’, ’ihmissuku’, kuten myös Aadam. .

Niihin aikoihin alettiin nimeltä kutsuen rukoilla avuksi Herraa.

Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt sivuston evästekäytännön » Lisää tietoa.[piilota viesti]