Raamattu 1992 (KR92)
16

Hagar ja Ismael

161Sarai, Abramin vaimo, ei ollut synnyttänyt miehelleen lasta. Mutta Sarailla oli egyptiläinen orjatar, jonka nimi oli Hagar. 2Niin Sarai sanoi Abramille: »Herra ei ole sallinut minun synnyttää. Makaa siis minun orjattareni kanssa; ehkäpä hän voi synnyttää minulle lapsen.» Abram myöntyi Sarain ehdotukseen. 3Abram oli asunut kymmenen vuotta Kanaaninmaassa, kun hänen vaimonsa Sarai antoi egyptiläisen orjattarensa Hagarin miehelleen Abramille sivuvaimoksi. 4Abram yhtyi Hagariin, ja tämä tuli raskaaksi. Kun Hagar huomasi olevansa raskaana, hän alkoi väheksyä emäntäänsä. 5Silloin Sarai sanoi Abramille: »Minua on loukattu, etkä sinä tee mitään. Minä itse annoin orjattareni sinun syliisi, mutta siitä saakka, kun hän sai tietää olevansa raskaana, hän on halveksinut minua. Herra ratkaiskoon meidän riitamme.» 6Abram sanoi Saraille: »Hän on sinun orjattaresi. Voit tehdä hänelle, mitä hyväksi näet.» Ja Sarai kuritti Hagaria niin että Hagar pakeni hänen luotaan.

7Herran enkeli kohtasi Hagarin autiomaassa vesilähteellä, joka oli Surin tien varressa. 8Hän sanoi: »Hagar, Sarain orjatar, mistä olet tulossa ja minne olet menossa?» Hagar vastasi: »Minä olen paennut emäntäni Sarain luota.» 9Silloin Herran enkeli sanoi hänelle: »Palaa emäntäsi luo ja ota nöyrästi vastaan hänen kurituksensa.» 10

16:10
1. Moos. 17:20,21:13,25:16
Herran enkeli sanoi hänelle vielä: »Minä teen sinun jälkeläistesi määrän niin suureksi, ettei sitä voi laskea.» 11Sitten Herran enkeli sanoi hänelle:

– Sinä olet raskaana, ja kun synnytät pojan,

anna hänelle nimeksi Ismael,

sillä Herra kuuli,16:11 Nimi Ismael merkitsee ’Jumala kuulee’. kun valitit hätääsi.

12

16:12
1. Moos. 25:18
Poikasi on oleva kuin villiaasi,

hänen kätensä on kaikkia vastaan,

ja kaikkien käsi on häntä vastaan,

aina hän on oleva vastakkain kaikkien veljiensä kanssa.

13Niin Hagar alkoi kutsua Herraa, joka oli puhunut hänelle, nimellä El-Roi, ’Jumala joka minut näkee’, sillä hän ajatteli: »Olenko todella saanut tässä paikassa nähdä hänet, joka valvoo askeleitani?» 14Siksi alettiin tuota Kadesin ja Beredin välillä sijaitsevaa vesipaikkaa nimittää Lahai-Roin kaivoksi16:14 »Lahai-Roin kaivo» merkitsee ’sen kaivo, joka elää ja näkee minut’..

15

16:15
Gal. 4:22
Hagar synnytti Abramille pojan, ja Abram antoi pojalleen, jonka Hagar oli synnyttänyt, nimen Ismael. 16Abram oli kahdeksankymmentäkuusivuotias, kun Hagar synnytti hänelle Ismaelin.