Raamattu 1992 (KR92)
14

Israelilaiset kulkevat Kaislameren poikki

141Herra sanoi Moosekselle: 2

14:2
4. Moos. 33:7
»Käske israelilaisten kääntyä takaisin ja palata Pi-Hirotin luo Migdolin ja meren välille. Leiriytykää Baal-Sefonin kohdalle meren rantaan. 3Farao luulee, että israelilaiset harhailevat pitkin maata ja aavikko on sulkenut heidän tiensä. 4Minä paadutan faraon sydämen, niin että hän lähtee ajamaan israelilaisia takaa. Mutta minä osoitan voimani ja kunniani sillä, mitä faraolle ja koko hänen sotaväelleen tapahtuu. Silloin egyptiläiset ymmärtävät, että minä olen Herra.» Ja israelilaiset tekivät niin kuin Herra oli käskenyt.

5Kun Egyptin kuningas sai tietää, että kansa oli lähtenyt tiehensä, hän ja hänen hovinsa väki muuttivat mielensä ja sanoivat: »Mitä me teimmekään, kun päästimme israelilaiset palvelemasta itseämme!» 6Ja farao valjastutti hevoset sotavaunujen eteen ja otti mukaan sotaväkensä 7ja kaikki Egyptin sotavaunut miehistöineen, myös kuusisataa valiovaljakkoa. 8

14:8
4. Moos. 33:3
Herra paadutti faraon, Egyptin kuninkaan, sydämen, niin että hän lähti ajamaan israelilaisia takaa juuri kun he olivat Herran johdolla kulkemassa pois Egyptistä. 9Egyptiläiset, kaikki faraon hevoset, sotavaunut miehineen sekä hänen muu sotaväkensä, ajoivat heitä takaa ja saavuttivat heidät, kun he olivat leiriytyneinä Pi-Hirotin luona, Baal-Sefonin kohdalla.

10Faraon lähestyessä israelilaiset huomasivat yhtäkkiä, että egyptiläiset olivat aivan heidän kintereillään. Israelilaiset pelästyivät kovin, huusivat apua Herralta 11

14:11
2. Moos. 16:3
4. Moos. 14:2
5. Moos. 1:27
Ps. 106:7
ja sanoivat Moosekselle: »Oliko Egyptissä niin vähän hautatilaa, että sinun piti tuoda meidät tänne autiomaahan kuolemaan? Näetkö nyt, mitä olet meille tehnyt, kun veit meidät pois Egyptistä? 12Mehän sanoimme sinulle jo siellä: ’Anna meidän olla rauhassa ja palvella egyptiläisiä.’ Parempi meidän olisi toki palvella egyptiläisiä kuin kuolla autiomaassa!» 13Mutta Mooses sanoi kansalle: »Älkää pelätkö, vaan pysykää aloillanne, niin saatte nähdä, kuinka Herra pelastaa teidät. Sellaista, mitä te tänään näette tapahtuvan egyptiläisille, ette enää milloinkaan saa nähdä. 14
14:14
5. Moos. 1:30,3:22
Joos. 10:14,23:3
Herra sotii teidän puolestanne, olkaa te hiljaa!»

15Herra sanoi Moosekselle: »Miksi sinä huudat minua avuksi? Käske israelilaisten lähteä liikkeelle. 16Kohota sauvasi, ojenna kätesi merta kohti ja halkaise sen vedet, niin israelilaiset voivat kulkea meren poikki kuivaa maata pitkin. 17Minä kovetan egyptiläisten sydämet, niin että he lähtevät teidän peräänne. Ja se, mitä tapahtuu faraolle ja koko hänen sotajoukolleen, hänen sotavaunuilleen ja niiden ajajille, todistaa minun suuruuttani. 18Kun minun suuruuteni näkyy siinä, mitä faraolle, hänen sotavaunuilleen ja niiden ajajille tapahtuu, silloin egyptiläiset ymmärtävät, että minä olen Herra.»

19

14:19
2. Moos. 23:20,32:34,33:2
4. Moos. 20:16
Jumalan enkeli, joka oli kulkenut israelilaisten joukon edellä, siirtyi nyt kulkemaan heidän perässään, ja pilvipatsas siirtyi pois heidän edeltään ja asettui heidän taakseen, 20niin että se tuli egyptiläisten ja Israelin joukkojen väliin. Pilven mukana tuli pimeys, mutta israelilaisille pilvi valaisi yön. Kumpikaan puoli ei voinut koko yönä lähestyä toistaan.

21

14:21
Joos. 4:23
Ps. 66:6,77:20
Jes. 63:12,13
Sitten Mooses kohotti kätensä merta kohti, ja Herra pani meren väistymään syrjään nostamalla ankaran itätuulen, joka puhalsi koko yön. Näin hän muutti meren kuivaksi maaksi. Vedet jakautuivat kahtia, 22
14:22
Ps. 78:13,106:9
1. Kor. 10:1
Hepr. 11:29
ja kun israelilaiset kulkivat meren poikki kuivaa maata pitkin, vedet olivat muurina kummallakin puolen. 23Egyptiläiset lähtivät takaa-ajoon, ja faraon kaikki hevoset ja hänen sotavaununsa ajajineen seurasivat israelilaisten perässä keskelle merta. 24Mutta aamuyöstä Herra katsoi tuli- ja pilvipatsaasta egyptiläisiin päin ja saattoi heidän joukkonsa sekasortoon. 25Hän antoi heidän vaunujensa pyörien juuttua kiinni, niin että ajaminen kävi vaikeaksi. Silloin egyptiläiset sanoivat: »Meidän on lähdettävä pakoon! Herra sotii israelilaisten puolella meitä vastaan!»

26Herra sanoi Moosekselle: »Ojenna kätesi merta kohti, niin vedet palaavat egyptiläisten, heidän sotavaunujensa ja heidän vaunumiestensä päälle.» 27Mooses ojensi kätensä merta kohti, ja aamunkoitteessa meri palasi entiselle paikalleen. Se tuli pakenevia egyptiläisiä vastaan, ja Herra pyyhkäisi heidät meren aaltojen sekaan. 28

14:28
Joos. 24:7
Viis. 18:5
Vedet palasivat ja peittivät vaunut ajajineen, faraon koko sotajoukon, joka oli seurannut israelilaisia mereen, eikä heistä jäänyt henkiin ainoatakaan. 29Mutta israelilaiset kulkivat meren poikki kuivaa maata pitkin, ja vedet olivat muurina heidän kummallakin puolellaan.

30Näin Herra pelasti sinä päivänä Israelin Egyptin käsistä, ja israelilaiset saivat nähdä egyptiläisten makaavan kuolleina meren rannalla. 31Ja kun israelilaiset näkivät, miten Herran käsi oli lyönyt Egyptin, he pelkäsivät Herraa ja uskoivat häneen ja hänen palvelijaansa Moosekseen.

15

Mooseksen ja israelilaisten laulu

151

15:1
Viis. 10:20
Silloin Mooses ja israelilaiset lauloivat Herralle tämän ylistyslaulun:

– Minä laulan ylistystä Herralle,

hän on mahtava ja suuri:

hevoset ja miehet

hän mereen suisti!

2

15:2
Ps. 118:14
Jes. 12:2
Herra on minun väkeni ja voimani,

hän pelasti minut.

Hän on minun Jumalani, häntä minä ylistän,

minun isieni Jumala, hänen kunniaansa minä laulan.

3Herra on soturi,

Jahve on hänen nimensä.

4Faraon vaunut ja sotajoukot

hän syöksi mereen,

vaunusoturien valiot

hukkuivat Kaislamereen.

5Syvyydet peittivät heidät,

he painuivat pohjaan kuin kivi.

6Sinun oikea kätesi, Herra,

ihmeellinen voimassaan,

sinun oikea kätesi, Herra,

musertaa vihollisen.

7Valtasuuruudessasi sinä kukistat vastustajasi,

ja kun päästät valloilleen vihasi loimun,

se polttaa heidät kuin oljet.

8Sinun vihasi henkäys

sai vedet kasautumaan.

Vyöryvät aallot seisoivat paikoillaan kuin muuri,

syvyyksien vedet jähmettyivät keskellä merta.

9Vihollinen sanoi:

»Minä ajan heitä takaa, otan heidät kiinni,

käyn saaliin kimppuun,

saan kaikkea mielin määrin.

Minä paljastan miekkani,

minä tuhoan heidät.»

10Sinä puhalsit jälleen,

ja meri peitti heidät.

Vyöryviin vesiin

he upposivat kuin lyijy.

11

15:11
1. Aik. 16:25
Ps. 82:1,86:8,97:7,103:19
Kuka on sinun vertaisesi, Herra,

jumalien joukossa?

Kuka on sinun kaltaisesi,

sinä pyhyydessä ihmeellinen,

maineteoissasi pelättävä,

sinä ihmeiden tekijä!

12Sinä ojensit oikean kätesi,

ja maa nielaisi heidät.

13Sinä johdatit hyvyydessäsi kansaa,

jonka olit vapauttanut,

voimallasi sinä veit sen

pyhille asuinsijoillesi.

14

15:14
Joos. 2:10
Siitä kuullessaan kansat vapisivat,

ahdistus valtasi Filistean asukkaat.

15Silloin säikkyivät Edomin ruhtinaat,

Moabin mahtimiehet vapisivat,

kaikki Kanaanin asukkaat menettivät rohkeutensa.

16Pelko ja kauhu on langennut heidän ylleen,

sinun kätesi voimasta he kivettyvät paikoilleen,

kunnes sinun kansasi, Herra, on kulkenut ohi,

kunnes kansa, jonka otit omaksesi, on kulkenut ohi.

17

15:17
Ps. 44:3,78:54,80:9
Sinä viet heidät perille,

annat heidän juurtua omaan maahasi,

vuorelle, jolle teit asumuksesi, Herra,

sinun pyhäkköösi, jonka kätesi ovat perustaneet.

18

15:18
Ps. 146:10
Herra on kuningas

aina ja ikuisesti!

19Kun faraon hevoset ja hänen sotavaununsa ajajineen olivat tulleet meren keskelle, Herra palautti vedet heidän päälleen, mutta israelilaiset pääsivät kuivaa maata pitkin meren poikki.

Mirjamin laulu

20

15:20
Tuom. 11:34
1. Sam. 18:6
Ps. 68:26
Naisprofeetta Mirjam, Aaronin sisar, otti käteensä rummun, ja kaikki naiset seurasivat häntä tanssien ja rumpua lyöden. 21Mirjam viritti laulun:

– Laulakaa ylistystä Herralle,

hän on mahtava ja suuri:

hevoset ja miehet

hän mereen suisti!

Kansa nurisee Marassa

22

15:22
4. Moos. 33:8
Mooses vei israelilaiset Kaislamereltä Surin autiomaahan, ja he vaelsivat siellä kolme päivää löytämättä vettä. 23Sitten he saapuivat Maraan, mutta he eivät voineet juoda Maran lähteen vettä, koska se oli kitkerää. Siitä syystä paikka olikin saanut nimekseen Mara.15:23 Nimi Mara merkitsee ’kitkerä’. 24Kansa nurisi Moosesta vastaan ja sanoi: »Mitä me nyt juomme?» 25
15:25
Sir. 38:5
Mooses rukoili apua Herralta, ja Herra osoitti hänelle puunoksan, joka hänen piti heittää veteen. Kun hän teki niin, vesi muuttui juotavaksi.

Siellä Herra määräsi kansalle lait ja säädökset, ja siellä hän pani kansan koetukselle. 26

15:26
2. Kun. 1:3
Ps. 103:3
Jes. 53:4,5
Hoos. 6:1
Herra sanoi: »Jos kuuntelet tarkasti, mitä minä puhun, ja teet sen, mikä on oikein minun silmissäni, jos muistat minun käskyni ja noudatat kaikkia minun lakejani, niin minä en pane sinun vaivaksesi mitään niistä sairauksista, joilla kuritin egyptiläisiä. Minä, Herra, olen sinun parantajasi.»

27

15:27
4. Moos. 33:9
Ps. 23:2
Sitten he tulivat Elimiin; siellä oli kaksitoista vesilähdettä ja seitsemänkymmentä taatelipalmua. He leiriytyivät sinne veden ääreen.

16

Manna ja viiriäiset

161

16:1
4. Moos. 33:10,11
Sitten israelilaiset lähtivät liikkeelle Elimistä ja tulivat Sinin autiomaahan, joka on Elimin ja Siinain välillä. He tulivat sinne toisen kuun viidentenätoista päivänä Egyptistä lähtönsä jälkeen. 2Autiomaassa israelilaiset alkoivat nurista Moosesta ja Aaronia vastaan 3
16:3
2. Moos. 14:11
ja sanoivat heille: »Kunpa Herran käsi olisi lyönyt meidät kuoliaaksi Egyptissä, kun vielä olimme lihapatojen ääressä ja saimme ruokaa kylliksemme. Mutta te olette tuoneet meidät tänne autiomaahan tappaaksenne nälkään kaikki nämä ihmiset!»

4Herra sanoi Moosekselle: »Minä annan sataa teille ruokaa taivaasta, niin että kansa voi joka päivä mennä keräämään ruokaa, mutta vain sen päivän tarpeiksi. Näin minä panen heidät koetukselle, että näkisin, noudattavatko he minun lakejani vai eivät. 5Kuitenkin kun he sapatin aattona valmistavat ruoaksi sen, mitä ovat tuoneet mukanaan, sitä tulee kaksi kertaa niin paljon kuin heillä on muina päivinä.»

6Mooses ja Aaron sanoivat israelilaisille: »Tänä iltana te ymmärrätte, että juuri Herra toi teidät pois Egyptistä, 7ja huomisaamuna saatte nähdä Herran kirkkauden voiman, sillä hän on kuullut, kun olette nurisseet häntä vastaan. Häntä vastaan te olette nurisseet, ette meitä. Mitä me muka olemme?» 8Mooses sanoi vielä: »Saattepa nähdä, että Herra antaa teille tänä iltana lihaa ruoaksi ja aamulla leipää niin paljon kuin jaksatte syödä. Herra on kuullut teidän nurinanne, häntä te olette valituksellanne vaivanneet, ette meitä. Mitä me muka olemme?»

9Mooses sanoi Aaronille: »Kutsu kaikki israelilaiset Herran eteen, sillä hän on kuullut heidän valituksensa.» 10

16:10
2. Moos. 19:9
4. Moos. 9:15
5. Moos. 4:11
1. Kun. 8:10,11
Aaronin puhuessa israelilaisille kaikki kääntyivät katsomaan autiomaahan päin, ja silloin Herran kirkkaus ilmestyi pilvessä. 11Herra sanoi Moosekselle: 12»Minä olen kuullut israelilaisten valituksen. Sano heille näin: ’Tänään iltahämärissä te saatte lihaa syödäksenne ja aamulla leipää yllin kyllin. Silloin te ymmärrätte, että minä olen Herra, teidän Jumalanne.’»

13

16:13
4. Moos. 11:31
Ps. 105:40
Illalla lensi leiriin viiriäisiä niin paljon, että ne peittivät sen kokonaan. Aamulla oli maassa leirin ympärillä runsaasti kastetta, 14
16:14
4. Moos. 11:7
ja kun kaste oli haihtunut, oli autiomaassa jotakin hienoa ja rapeaa, ohutta kuin kuura maan pinnalla. 15
16:15
5. Moos. 8:3
Ps. 78:24,25
Viis. 16:20
Joh. 6:31
Tämän nähdessään israelilaiset kyselivät toisiltaan: »Mitä tämä on?» He eivät näet tienneet, mitä se oli. Mooses sanoi heille: »Se on leipää, jonka Herra on antanut teille ruoaksi. 16Ja näin on Herra siitä määrännyt: Kerätkää sitä niin paljon kuin tarvitsette: omer-mitallinen jokaiselle. Kukin kerätköön niin monelle kuin hänen teltassaan on ihmisiä.» 17Israelilaiset tekivät niin ja keräsivät sitä, kuka enemmän, kuka vähemmän. 18
16:18
2. Kor. 8:15
Mutta kun he mittasivat sen omer-mitalla, ei enemmän keränneellä ollut liikaa eikä vähemmän keränneellä liian vähän, vaan jokainen oli saanut kerätyksi sen verran kuin tarvitsi. 19Mooses sanoi heille: »Kukaan ei saa jättää siitä mitään huomiseksi.» 20Jotkut eivät kuitenkaan totelleet Moosesta vaan jättivät sitä jäljelle seuraavaksi aamuksi, mutta siihen tuli toukkia ja se alkoi haista. Mooses vihastui heihin.

21Näin he keräsivät sitä joka aamu sen verran kuin kukin tarvitsi. Päivällä, kun aurinko alkoi paistaa kuumasti, se suli. 22Viikon kuudentena päivänä he kuitenkin poimivat kaksinkertaisen määrän, kaksi omer-mitallista kutakin varten, ja israelilaisten päämiehet menivät kertomaan siitä Moosekselle. 23Silloin hän sanoi heille: »Näin on Herra sanonut: Huomenna on lepopäivä, Herran pyhä sapatti. Leipokaa tänään, mitä haluatte leipoa, ja keittäkää, mitä haluatte keittää, mutta ottakaa talteen kaikki, mikä jää yli, ja säilyttäkää se huomisaamuun.» 24Ja he säilyttivät sen seuraavaan aamuun saakka, niin kuin Mooses oli käskenyt, eikä se ruvennut haisemaan eikä siihen tullut toukkia. 25Mooses sanoi: »Syökää se tänään, sillä tänään on Herran sapatti. Tänään sitä ei löydy maasta. 26Kuutena päivänä viikossa voitte sitä kerätä, mutta seitsemäntenä päivänä on sapatti, eikä sitä silloin ole.» 27Vielä seitsemäntenäkin päivänä jotkut kansasta lähtivät sitä keräämään, mutta he eivät löytäneet mitään. 28Herra sanoi Moosekselle: »Kuinka kauan te kieltäydytte noudattamasta minun käskyjäni ja lakiani? 29

16:29
Neh. 10:32,13:15
Aam. 8:5
Muistakaa, että Herra itse on asettanut teille sapatin, ja siksi hän antaa teille kuudentena päivänä kahden päivän ruoan. Pysykää siellä missä olettekin; kenenkään ei pidä seitsemäntenä päivänä lähteä asuinpaikastaan.» 30Niin kansa vietti seitsemäntenä päivänä lepopäivää.

31Israelilaiset antoivat sille ruoalle nimeksi manna16:31 Nimi manna johtuu kysymyksestä ’mitä (tämä on)?’, hepreaksi man (hu), ks. jae 15.. Se muistutti korianterin siemeniä mutta oli valkoista ja maistui hunajaleivältä. 32Mooses sanoi: »Näin on Herra käskenyt: säilytettäköön täysi omer-mitallinen mannaa sukupolvesta toiseen, jotta tulevat polvet voisivat nähdä sen ruoan, jolla Herra ruokki teidät autiomaassa, kun hän toi teidät Egyptistä.» 33Mooses sanoi Aaronille: »Ota ruukku, pane siihen täysi omer-mitallinen mannaa ja talleta se Herran eteen säilytettäväksi sukupolvesta toiseen.» 34

16:34
Hepr. 9:4
Aaron teki, kuten Herra oli Moosesta käskenyt, ja asetti mannan liitonarkun eteen säilöön.

35

16:35
Joos. 5:12
Neh. 9:15
Israelilaiset söivät mannaa neljäkymmentä vuotta, siihen saakka, kun he tulivat asutuille seuduille. He söivät sitä, kunnes tulivat Kanaaninmaan rajoille. 36Omer on eefa-mitan kymmenesosa.