Raamattu 1933/-38 (KR38)
6

6 LUKU.

Daniel jalopeurain luolassa.

61 (2) Daarejaves näki hyväksi asettaa valtakuntaansa sata kaksikymmentä satraappia, että heitä olisi kaikkialla valtakunnassa. 2 (3) Ja heitä ylempänä oli kolme valtaherraa, joista Daniel oli yksi. Heille tuli satraappien tehdä tili, ettei kuningas kärsisi vahinkoa. 3 (4) Mutta Daniel oli etevämpi muita valtaherroja sekä satraappeja, sillä hänessä oli erinomainen henki; ja kuningas aikoi asettaa hänet koko valtakunnan päämieheksi.

4 (5) Silloin toiset valtaherrat sekä satraapit etsivät Danielia vastaan syytä valtakunnan hallinnossa. Mutta he eivät voineet löytää mitään syytä eikä rikkomusta, sillä hän oli uskollinen, eikä hänestä laiminlyöntiä eikä rikkomusta löydetty. 5 (6) Silloin nämä miehet sanoivat: "Me emme löydä tuossa Danielissa mitään syytä — ellemme löydä sitä hänen jumalanpalveluksessaan". 6 (7)

6:6
Dan. 2:4
Dan. 3:9
Dan. 5:10
Senjälkeen nämä valtaherrat ja satraapit riensivät kiiruusti kuninkaan tykö ja sanoivat hänelle näin: "Kuningas Daarejaves eläköön iankaikkisesti! 7 (8) Kaikki kuninkaalliset valtaherrat, maaherrat, satraapit, hallitusmiehet ja käskynhaltijat ovat keskenänsä neuvotelleet, että olisi annettava kuninkaallinen julistus ja vahvistettava kielto, että kuka ikinä kolmenkymmenen päivän kuluessa rukoilee jotakin yhdeltäkään jumalalta tai ihmiseltä, paitsi sinulta, kuningas, se heitettäköön jalopeurain luolaan. 8 (9)
6:8
Est. 1:19
Est. 8:8
Nyt, kuningas! Säädä kielto ja kirjoita kirjoitus, jota meedialaisten ja persialaisten peruuttamattoman lain mukaan ei voida muuttaa." 9 (10) Niin kuningas Daarejaves kirjoitti kirjoituksen ja kiellon.

10 (11)

6:10
1. Kun. 8:44,48
Ps. 55:18
Niin pian kuin Daniel oli saanut tietää, että kirjoitus oli kirjoitettu, meni hän taloonsa, jonka yläsalin ikkunat olivat avatut Jerusalemiin päin. Ja hän lankesi kolmena hetkenä päivässä polvillensa, rukoili ja kiitti Jumalaansa, aivan niinkuin hän ennenkin oli tehnyt. 11 (12) Silloin nuo miehet riensivät kiiruusti sinne ja tapasivat Danielin rukoilemasta ja avuksi huutamasta Jumalaansa. 12 (13)
6:12
Dan. 3:10
Sitten he astuivat kuninkaan eteen ja muistuttivat kuninkaan kiellosta: "Etkö ole kirjoittanut kieltoa, että kuka ikinä kolmenkymmenen päivän kuluessa rukoilee jotakin yhdeltäkään jumalalta tai ihmiseltä, paitsi sinulta, kuningas, se heitettäköön jalopeurain luolaan?" Kuningas vastasi ja sanoi: "Kielto on luja, meedialaisten ja persialaisten peruuttamattoman lain mukaan". 13 (14) Silloin he vastasivat ja sanoivat kuninkaalle: "Daniel, joka on juutalaisia pakkosiirtolaisia, ei välitä sinusta, kuningas, eikä kiellosta, jonka olet kirjoittanut, vaan kolmena hetkenä päivässä hän toimittaa rukouksensa". 14 (15) Mutta kun kuningas sen kuuli, tuli hän sangen murheelliseksi, ja hän mietti, miten voisi pelastaa Danielin; auringon laskuun asti hän vaivasi itseään vapauttaaksensa hänet. 15 (16) Silloin ne miehet riensivät kiiruusti kuninkaan tykö ja sanoivat kuninkaalle: "Tiedä, kuningas, meedialaisten ja persialaisten laki on, ettei mitään kuninkaan vahvistamaa kieltoa tai julistusta peruuteta". 16 (17) Silloin kuningas käski tuoda Danielin ja heittää hänet jalopeurain luolaan. Ja kuningas puhui Danielille ja sanoi: "Sinun Jumalasi, jota sinä lakkaamatta palvelet, pelastakoon sinut". Sitten tuotiin kivi ja pantiin luolan suulle, 17 (18)
6:17
Matt. 27:60,66
ja kuningas sinetöi sen omallaan ja ylimystensä sineteillä, ettei Danielin asiassa muutosta tapahtuisi.

18 (19) Sitten kuningas meni palatsiinsa ja vietti yönsä paastoten eikä sallinut tuoda eteensä naisia, ja hänen unensa pakeni häneltä. 19 (20) Aamun sarastaessa kuningas sitten nousi ja meni kiiruusti jalopeurain luolalle. 20 (21) Ja lähestyessään luolaa hän huusi Danielille murheellisella äänellä, ja kuningas lausui ja sanoi Danielille: "Daniel, sinä elävän Jumalan palvelija, onko sinun Jumalasi, jota lakkaamatta palvelet, voinut pelastaa sinut jalopeuroilta?" 21 (22) Silloin Daniel vastasi kuninkaalle: "Kuningas eläköön iankaikkisesti! 22 (23)

6:22
Ps. 34:8
Ps. 91:10
Dan. 3:28
Minun Jumalani on lähettänyt enkelinsä ja sulkenut jalopeurain kidat, niin etteivät ne ole minua vahingoittaneet, sillä minut on havaittu nuhteettomaksi hänen edessänsä, enkä minä ole sinuakaan vastaan, kuningas, rikosta tehnyt." 23 (24) Silloin kuningas ihastui suuresti ja käski ottaa Danielin ylös luolasta. Ja kun Daniel oli otettu ylös luolasta, ei hänessä havaittu mitään vammaa; sillä hän oli turvannut Jumalaansa. 24 (25) Ja kuningas käski tuoda ne miehet, jotka olivat syyttäneet Danielia, ja heittää heidät lapsineen ja vaimoineen jalopeurain luolaan; eivätkä he ehtineet luolan pohjaan, ennenkuin jalopeurat hyökkäsivät heidän kimppuunsa ja murskasivat kaikki heidän luunsa.

25 (26)

6:25
Dan. 3:31
Sitten kuningas Daarejaves kirjoitti kaikille kansoille, kansakunnille ja kielille, mitä koko maan päällä asuu: "Suuri olkoon teidän rauhanne! 26 (27)
6:26
Dan. 2:44
Dan. 4:31
Dan. 7:14
Minä olen antanut käskyn, että minun valtakuntani koko valtapiirissä vavistakoon ja peljättäköön Danielin Jumalaa.

Sillä hän on elävä Jumala

ja pysyy iankaikkisesti.

Hänen valtakuntansa ei häviä,

eikä hänen herrautensa lopu.

27 (28) Hän pelastaa ja vapahtaa,

hän tekee tunnustekoja ja ihmeitä

taivaassa ja maan päällä,

hän, joka pelasti Danielin jalopeurain kynsistä."

28 (29)

6:28
Dan. 1:21
Ja tämä Daniel oli korkeassa arvossa ja kunniassa Daarejaveksen valtakunnassa sekä persialaisen Kooreksen valtakunnassa.

7

7 LUKU.

Danielin näky: Neljä petoa; Ihmisen Poika; Jumalan pyhäin valtakunta.

71Belsassarin, Baabelin kuninkaan, ensimmäisenä hallitusvuotena Daniel näki unen, päänsä näyn, vuoteessansa. Sitten hän kirjoitti tämän unen. 2Kertomuksen alku on tämä: Daniel lausui ja sanoi: Minä näin yöllä näyssäni, ja katso, taivaan neljä tuulta kuohutti suurta merta. 3Ja merestä nousi neljä suurta petoa, kukin erilainen kuin toinen.

4

7:4
Jer. 48:40
Jer. 49:19,22
Jer. 50:17
Hes. 17:3,7
Hab. 1:8
Ensimmäinen oli kuin leijona, mutta sillä oli kotkan siivet. Minun sitä katsellessani reväistiin siltä siivet, ja se nostettiin maasta pystyyn ja asetettiin kahdelle jalalle niinkuin ihminen, ja sille annettiin ihmisen sydän.

5Ja katso, oli toinen peto, joka oli karhun näköinen. Se nostettiin toiselle kyljellensä, ja sillä oli suussa kolme kylkiluuta, hammasten välissä; ja sille sanottiin näin: "Nouse ja syö paljon lihaa".

6Tämän jälkeen minä näin, ja katso, oli taas toinen peto, pantterin kaltainen, ja sen selässä oli neljä linnunsiipeä. Sillä pedolla oli neljä päätä, ja sille annettiin valta.

7Sen jälkeen minä näin yöllisessä näyssäni, ja katso, oli neljäs peto, kauhea, hirmuinen ja ylen väkevä; sillä oli suuret rautaiset hampaat, ja se söi ja murskasi ja tallasi tähteet jalkoihinsa. Se oli erilainen kuin kaikki edelliset pedot, ja sillä oli kymmenen sarvea. 8

7:8
Ilm. 13:5
Minä tarkkasin sarvea, ja katso, eräs muu pieni sarvi puhkesi niiden välistä, ja kolme edellisistä sarvista reväistiin pois sen edestä. Ja katso, sillä sarvella oli silmät kuin ihmisen silmät, ja suu, joka herjaten puhui.

9

7:9
Ilm. 1:14
Ilm. 4:2
Minun sitä katsellessani

valtaistuimet asetettiin,

ja Vanhaikäinen istuutui.

Hänen vaatteensa olivat valkeat kuin lumi

ja hänen päänsä hiukset kuin puhdas villa.

Hänen valtaistuimensa oli tulen liekkejä,

ja sen pyörät olivat palavaa tulta.

10

7:10
Ps. 68:18
Ps. 97:3
Ps. 103:20
Ilm. 5:11
Ilm. 20:12
Tulivirta vuoti,

se kävi ulos hänestä;

tuhannen tuhatta palveli häntä,

ja kymmenen tuhatta kertaa kymmenen tuhatta

seisoi hänen edessänsä.

Oikeus istui tuomiolle,

ja kirjat avattiin.

11Minä katselin, ja silloin, niiden herjaavien sanojen tähden, joita sarvi puhui, minun katsellessani peto tapettiin, ja sen ruumis hävitettiin ja heitettiin tuleen palamaan. 12Ja muiltakin pedoilta otettiin valta pois; niiden elämän pituus oli määrätty aikaa ja hetkeä myöten.

13

7:13
Matt. 16:27
Matt. 24:30
Matt. 25:31
Matt. 26:64
Mark. 14:62
Ilm. 1:7
Ilm. 14:14
Minä näin yöllisessä näyssä,

ja katso, taivaan pilvissä tuli

Ihmisen Pojan kaltainen;

ja hän saapui Vanhaikäisen tykö,

ja hänet saatettiin tämän eteen.

14

7:14
Ps. 45:7
Dan. 2:44
Dan. 3:33
Dan. 4:31
Dan. 6:26
Miika 4:7
Luuk. 1:33
Hebr. 1:8
Ja hänelle annettiin valta,

kunnia ja valtakunta,

ja kaikki kansat, kansakunnat ja kielet

palvelivat häntä.

Hänen valtansa on iankaikkinen valta,

joka ei lakkaa,

ja hänen valtakuntansa on valtakunta,

joka ei häviä.

15Minä, Daniel, tunsin henkeni tulevan murheelliseksi ruumiissani, ja minun näkemäni näyt peljättivät minua. 16Minä lähestyin yhtä siellä seisovista ja pyysin häneltä varmaa tietoa kaikista näistä asioista. Niin hän vastasi minulle ja ilmoitti minulle niiden selityksen:

17"Nuo suuret pedot, joita on neljä,

ovat neljä kuningasta, jotka nousevat maasta.

18Mutta Korkeimman pyhät saavat valtakunnan

ja omistavat valtakunnan iankaikkisesti —

iankaikkisesta iankaikkiseen."

19Senjälkeen minä tahdoin saada varmuuden neljännestä pedosta, joka oli erilainen kuin kaikki muut ja ylen hirmuinen; jolla oli rautaiset hampaat ja vaskiset kynnet, joka söi ja murskasi ja tallasi tähteet jalkoihinsa; 20sekä pedon pään kymmenestä sarvesta ynnä siitä sarvesta, joka puhkesi ja jonka edestä kolme putosi; jolla sarvella oli silmät ja herjauksia puhuva suu ja joka näytti suuremmalta kuin ne muut; 21

7:21
Ilm. 13:7
se sarvi, jonka minä näin sotivan pyhiä vastaan ja voittavan heidät, 22siihen asti kunnes Vanhaikäinen tuli ja oikeus annettiin Korkeimman pyhille ja aika joutui ja pyhät saivat omaksensa valtakunnan.

23Hän vastasi näin:

"Neljäs peto on neljäs valtakunta,

joka syntyy maan päälle,

erilainen kuin kaikki muut valtakunnat.

Se syö kaiken maan

ja tallaa ja murskaa sen.

24

7:24
Ilm. 17:12
Ja ne kymmenen sarvea

ovat kymmenen kuningasta,

jotka nousevat siitä valtakunnasta.

Ja heidän jälkeensä nousee eräs muu,

ja hän on erilainen kuin edelliset,

ja hän kukistaa kolme kuningasta.

25

7:25
Dan. 11:36
Dan. 12:7
Ilm. 12:14
Hän puhuu sanoja Korkeinta vastaan

ja hävittää Korkeimman pyhiä.

Hän pyrkii muuttamaan ajat ja lain,

ja ne annetaan hänen käteensä

ajaksi ja kahdeksi ajaksi ja puoleksi ajaksi.

26Sitten oikeus istuu tuomiolle,

ja hänen valtansa otetaan pois

ja hävitetään ja tuhotaan loppuun asti.

27Ja valtakunta ja valta

ja valtakuntien voima kaiken taivaan alla

annetaan Korkeimman pyhien kansalle.

Hänen valtakuntansa on iankaikkinen valtakunta,

ja kaikki vallat palvelevat häntä

ja ovat hänelle alamaiset."

28

7:28
Dan. 5:6
Dan. 10:8
Tähän loppuu kertomus. Minua, Danielia, peljättivät minun ajatukseni suuresti, ja minun kasvoni kalpenivat, ja minä kätkin asian sydämeeni.

8

8 LUKU.

Oinas ja kauris, Persian ja Jaavanin (Kreikan) valtakuntien vertauskuvina.

81

8:1
Dan. 7:1
Kuningas Belsassarin kolmantena hallitusvuotena näin minä, Daniel, näyn, senjälkeen kuin minulla jo ennen oli ollut näky. 2Kun minä näyssä katselin, havaitsin minä olevani Suusanin linnassa, Eelamin maakunnassa; ja kun minä näyssä katselin, olin minä Uulai-joen rannalla.

3Minä nostin silmäni ja katsoin. Ja katso, oinas seisoi päin jokea, ja sillä oli kaksi sarvea; ja sarvet olivat korkeat, ja toinen oli toista korkeampi; ja korkeampi puhkesi esiin myöhemmin. 4Minä näin oinaan puskevan länteen, pohjoiseen ja etelään päin, eikä yksikään eläin kestänyt sen edessä, eikä kukaan voinut pelastaa sen vallasta. Se teki, mitä tahtoi; ja se tuli suureksi.

5Sitten minä tarkkasin, ja katso: tuli kauris päivän laskun puolelta, kulki koko maan ylitse eikä maata koskettanut; ja kauriilla oli keskellä otsaa uhkea sarvi. 6Ja se tuli aivan sen kaksisarvisen oinaan luokse, jonka minä olin nähnyt seisovan päin jokea, ja karkasi sen kimppuun vihansa väessä. 7Ja minä näin sen käyvän kiinni oinaaseen ja kiukuissaan puskevan oinasta ja murskaavan sen molemmat sarvet. Eikä oinaalla ollut voimaa kestää sen edessä, vaan kauris heitti sen maahan ja tallasi sitä; eikä ollut ketään, joka olisi voinut pelastaa oinaan sen vallasta. 8Ja kauris tuli ylen suureksi; mutta kun se oli väkevimmillään, särkyi suuri sarvi, ja sen sijalle kasvoi neljä uhkeata sarvea, taivaan neljää tuulta kohti.

9

8:9
Jer. 3:19
Hes. 20:6,15
Dan. 11:16,41
Ja yhdestä niistä puhkesi esiin sarvi, alussa vähäpätöinen. Se kasvoi suuresti etelään päin ja itään päin ja Ihanaan maahan päin. 10
8:10
Job 20:6
Jes. 14:13
Ja se kasvoi taivaan sotajoukkoon asti ja pudotti maahan osan siitä sotajoukosta ja tähdistä ja tallasi niitä. 11
8:11
4. Moos. 28:3
Hän ylpeili sotajoukon ruhtinastakin vastaan, ja tältä otettiin pois jokapäiväinen uhri, ja hänen pyhäkkönsä paikka kukistettiin. 12Myös sotajoukko jokapäiväisen uhrin lisäksi annettiin rikollisesti alttiiksi tuholle. Se sarvi heitti totuuden maahan, ja mitä se teki, siinä se menestyi.

13Sitten minä kuulin yhden pyhän puhuvan, ja toinen pyhä sanoi sille, joka puhui: "Kuinka pitkää aikaa tarkoittaa näky jokapäiväisestä uhrista ja kauhistavasta rikoksesta: pyhäkön ja sotajoukon alttiiksi antamisesta tallattavaksi?" 14Ja hän sanoi minulle: "Kahtatuhatta kolmeasataa iltaa ja aamua; sitten pyhäkkö asetetaan jälleen oikeuteensa".

15Kun minä, Daniel, olin nähnyt tämän näyn ja koetin sitä ymmärtää, niin katso, minun edessäni seisoi miehen muotoinen olento. 16Ja minä kuulin ihmisen äänen Uulain keskeltä, ja se huusi ja sanoi: "Gabriel, selitä tälle se näky!" 17Silloin hän tuli aivan lähelle sitä paikkaa, jossa minä seisoin; ja hänen tullessansa minut valtasi pelko, ja minä lankesin kasvoilleni. Ja hän sanoi minulle: "Tarkkaa, ihmislapsi, sillä näky tarkoittaa lopun aikaa". 18

8:18
Dan. 10:9,16
Ja kun hän puhui minulle, olin minä horroksissa, kasvot maata vasten; mutta hän tarttui minuun ja nosti minut seisomaan.

19Sitten hän sanoi: "Katso, minä ilmoitan sinulle, mitä on tapahtuva viimeisenä vihan aikana; sillä lopun aikaa tämä tarkoittaa. 20Kaksisarvinen oinas, jonka sinä näit, on: Meedian ja Persian kuninkaat. 21Ja kauris on Jaavanin kuningas, ja suuri sarvi, joka sillä oli keskellä otsaa, on ensimmäinen kuningas. 22Ja että se särkyi ja neljä nousi sen sijalle, se on: neljä valtakuntaa nousee siitä kansasta, ei kuitenkaan niin väkevää kuin hän.

23Ja heidän valtansa lopulla,

kun luopiot ovat täyttäneet syntiensä mitan,

nousee kuningas, kasvoilta röyhkeä ja juonissa taitava.

24Ja väkevä on hänen voimansa,

vaikka ei tosin hänen omasta voimastaan,

ja ihmeellisen paljon hän saa aikaan hävitystä;

ja hän menestyy siinä, mitä hän tekee,

ja hän tuottaa turmion väkeville ja pyhien kansalle.

25Ja hänen oveluutensa tähden

onnistuu petos hänen kädessään.

Hän hautoo suuria sydämessään,

ja keskellä rauhaa hän tuottaa turmion monille.

Ruhtinasten ruhtinastakin vastaan hän nousee,

mutta ilman ihmiskättä hänet muserretaan.

26Ja näky illoista ja aamuista,

josta oli puhe, on tosi.

Mutta sinä lukitse näky,

sillä se tarkoittaa kaukaista aikaa."

27Ja minä, Daniel, olin raukea ja sairastin jonkin aikaa. Sitten minä nousin ja toimitin palvelusta kuninkaan tykönä; ja minä olin hämmästyksissäni näyn tähden enkä sitä ymmärtänyt.