DigiMarkus (DMrk)
10

Avioerosta

101Jeesus lähti Kapernaumista ja matkasi Jordanin itäpuolta Juudean alueelle. Nytkin suuri ihmisjoukko kokoontui hänen luokseen. Tapansa mukaan Jeesus opetti heitä.

2Jeesuksen luo tuli myös fariseuksia. He koettelivat häntä kysymällä, saako mies ottaa eron vaimostaan. 3Jeesus vastasi heille: »Mitä Mooses on siitä säätänyt?» 4He sanoivat: »Mooses antoi luvan erota, jos laatii viralliset eropaperit.» 5Silloin Jeesus sanoi: »Hän laati tämän säännöksen teille siksi, että olette kovasydämisiä. 6Mutta luomistyönsä alussa Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi. 7Sen vuoksi mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa. 8Silloin nämä kaksi tulevat yhdeksi lihaksi, yhdeksi ruumiiksi. He eivät siis enää ole kaksi, vaan he ovat yksi. 9Minkä Jumala on yhdistänyt, sitä ihmisen ei tule erottaa.

10Kun oppilaat olivat Jeesuksen kanssa kahden, he ottivat asian uudestaan puheeksi. 11Jeesus sanoi heille: »Jos joku eroaa vaimostaan ja menee naimisiin toisen kanssa, hän tekee aviorikoksen. 12Jos vaimo hylkää miehensä ja menee naimisiin toisen kanssa, hänkin tekee aviorikoksen.»

Jeesus siunaa lapsia

13Jeesuksen luo tuotiin lapsia, jotta hän koskettaisi heitä. Jeesuksen oppilaat moittivat tuojia. 14Tämä närkästytti Jeesusta, ja hän sanoi oppilailleen: »Antakaa lasten tulla luokseni. Älkää estäkö heitä, sillä Jumalan valtakunta kuuluu heidän kaltaisilleen. 15Jumalan valtakunta on otettava vastaan niin kuin lapsi sen tekee. Muulla tavoin valtakuntaan ei pääse. Ymmärtäkää se.» 16Hän otti lapset syliinsä ja siunasi heitä panemalla kätensä heidän päälleen.

Voiko rikas pelastua?

17Jeesus jatkoi matkaansa Juudean alueella. Eräs mies tuli juoksujalkaa ja polvistui hänen eteensä. Mies kysyi neuvoa: »Hyvä opettaja! Haluan ikuisen elämän. Miten saan sen?» 18Jeesus vastasi: »Miksi kutsut minua hyväksi? Kukaan ei ole hyvä paitsi Jumala. 19Käskythän sinä tunnet: Älä tapa. Älä tee aviorikosta. Älä varasta. Älä todista valheellisesti. Älä riistä toiselta. Kunnioita isääsi ja äitiäsi.»

20Mies sanoi: »Opettaja, näitä kaikkia aloin noudattaa jo nuorena.» 21Jeesus katsoi häntä rakastavasti ja sanoi: »Yhtä asiaa et ole vielä tehnyt. Myy koko omaisuutesi ja anna rahat köyhille. Silloin sinulla on aarre taivaassa. Tule sitten luokseni ja seuraa minua.» 22Mies synkistyi näistä sanoista. Hän lähti surullisena pois, sillä hänellä oli paljon omaisuutta.

23Jeesus kääntyi katsomaan oppilaitaan ja sanoi: »Rikkaiden on niin vaikea päästä Jumalan valtakuntaan.» 24Oppilaat hämmästelivät näitä sanoja, mutta Jeesus jatkoi: »Lapseni, Jumalan valtakuntaan on todella vaikea päästä. 25Kamelin on helpompi mennä neulansilmästä kuin äveriään on päästä Jumalan valtakuntaan.» 26Oppilaat olivat yhä enemmän ihmeissään. He hämmästelivät keskenään: »Kuka sinne sitten voi päästä?!» 27Jeesus katsoi heihin ja sanoi: »Ihmisen mielestä se on tietysti mahdotonta mutta ei Jumalan. Jumalan näkökulmasta kaikki on mahdollista.»

Jeesuksen oppilaiden tuleva palkka

28Silloin Pietari puuttui Jeesuksen puheeseen ja kysyi: »Entä me? Mehän olemme luopuneet kaikesta ja seuranneet sinua.» 29Jeesus vastasi: »Sanon nyt, miten asia on: se, joka on minun ja hyvän sanoman vuoksi jättänyt talonsa, isänsä, äitinsä, sisaruksensa, lapsensa tai peltonsa, 30saa kaiken takaisin satakertaisesti. Tässä maailmassa hän saa taloja, äitejä, sisaruksia, lapsia ja peltoja – joskin myös vainoa. Tulevassa maailmassa hän saa ikuisen elämän. 31Mutta monet ensimmäiset tulevat viimeisiksi ja viimeiset ensimmäisiksi.»

Jeesus puhuu vielä kerran kuolemastaan

32Jeesus ja hänen oppilaansa olivat kulkemassa Jerusalemiin vievää tietä. Jeesus käveli etummaisena. Oppilaat olivat hämmästyksissään, ja heidän perässään kulkevat ihmiset alkoivat pelätä. Silloin Jeesus kutsui luokseen 12 oppilastaan. Vielä kerran hän puhui siitä, mitä hänelle tulisi tapahtumaan. 33»Menemme nyt Jerusalemiin. Siellä minut, Ihmisen Poika, annetaan ylipappien ja oppineiden käsiin. He tuomitsevat minut kuolemaan ja luovuttavat roomalaisille. 34Nämä pilkkaavat, sylkevät ja ruoskivat minua. Lopulta he tappavat minut. Mutta kolmen päivän kuluttua nousen kuolleista.»

Jeesus ja Sebedeuksen pojat

35Jaakob ja Johannes, Sebedeuksen pojat, tulivat Jeesuksen luo. He sanoivat: »Opettaja, me tahdomme, että suostut pyyntöömme. 36»Mitä te sitten haluatte?» Jeesus kysyi. 37He vastasivat: »Kun nouset kunniaan, anna meidän istua vierelläsi. Toisen oikealla, toisen vasemmalla puolella.» 38Jeesus sanoi: »Ette ymmärrä, mitä pyydätte. Pystyttekö juomaan saman maljan kuin minä? Pystyttekö ottamaan sellaisen kasteen kuin minä?» 39»Pystymme», he vastasivat. Silloin Jeesus sanoi heille: »Te joudutte juomaan saman maljan kuin minä, ja teidät vielä kastetaankin samalla tavoin. 40Minä en kuitenkaan määrää siitä, keitä vierelläni istuu. Paikat ovat niiden, joille ne on tarkoitettu.»

41Kun muut kymmenen oppilasta kuulivat tästä, he suuttuivat Jaakobille ja Johannekselle. 42Jeesus kutsui heidät kaikki luokseen ja sanoi: »Tiedätte, että hallitsijat pitävät kansoja komennossaan ja mahtimiehet käyttävät valtaansa kansoihin. 43Teidän keskuudessanne on oltava toisin. Jos joku teistä haluaa tulla mahtimieheksi, hänen tulee palvella teitä muita. 44Jos joku teistä haluaa joukkonne ensimmäiseksi, hän olkoon kaikkien orja. 45En minäkään, vaikka olen Ihmisen Poika, tullut tänne palveltavaksi. Tulin palvelemaan muita ja kuittaamaan hengelläni monet vapaiksi.»

Jeesus parantaa sokean kerjäläisen

46Jeesus poikkesi oppilaineen Jerikoon. Kun he poistuivat sieltä, suuri väkijoukko seurasi heitä. Matkalla he kohtasivat tien poskessa istuvan sokean kerjäläisen. Hänen nimensä oli Bartimaios. Hän oli Timaioksen poika. 47Kun hän kuuli, että ohikulkija oli Jeesus Nasaretilainen, hän alkoi huutaa: »Jeesus, Daavidin poika, armahda minua!» 48Monet käskivät hänen olla hiljaa, mutta hän huusi entistä kovemmin: »Daavidin poika, armahda minua!» 49Silloin Jeesus pysähtyi ja sanoi: »Kutsukaa hänet luokseni.» He menivät kutsumaan sokeaa ja sanoivat hänelle: »Rohkeasti vain ylös, hänhän kutsuu sinua.» 50Mies heitti päällysvaatteen pois, hyppäsi jaloilleen ja meni Jeesuksen luo. 51»Mitä haluat minun tekevän sinulle?» Jeesus kysyi. Sokea vastasi: »Opettajani, anna näköni takaisin.» 52Silloin Jeesus sanoi: »Koska luotat minuun, olet parantunut.» Samassa mies sai näkönsä takaisin ja lähti seuraamaan Jeesusta.