29.01.2023

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 29.01.2023
TÄSSÄ
Sinä sanot minulle ja meille: ”Ottakaa rauhallisesti, minä se olen. Älkää pelätkö.”
– – –
Mitä minä ihan oikeasti pelkään?

SANA
Heti sen jälkeen Jeesus käski oppilaat veneeseen ja käski heidän mennä edeltä toiselle puolelle järveä. Hän huolehtisi väkijoukon matkaan. Lähetettyään joukon pois Jeesus nousi vuorelle omiin oloihinsa rukoilemaan. Illalla hän oli yksin vuorella. Vene oli ehtinyt jo satojen metrien päähän rannasta ja ponnisteli aallokossa vastatuuleen.
Aamuyöllä Jeesus tuli oppilaiden luokse järven pinnalla kävellen. Kun oppilaat näkivät hänen kulkevan veden päällä, he kauhistuivat ja huusivat peloissaan: ”Se on kummitus!” Mutta Jeesus sanoi heille: ”Ottakaa rauhallisesti, minä se olen. Älkää pelätkö.” Pietari vastasi: ”Herra, jos se olet sinä, niin käske minun tulla luoksesi vettä pitkin.” ”Tule!” Jeesus sanoi. Pietari astui veneestä ja meni vettä pitkin Jeesuksen luokse. Mutta sitten hän pelästyi huomatessaan, miten kovaa järvellä tuuli. Hän alkoi upota ja huusi: ”Herra, pelasta minut!” Jeesus ojensi heti kätensä ja tarttui Pietariin. ”Miksi aloit epäillä, vähäuskoinen?” hän kysyi. He nousivat veneeseen, ja tuuli tyyntyi. Silloin kaikki heittäytyivät veneen pohjalle ja sanoivat: ”Sinä olet tosiaan Jumalan Poika.” (Matt. 14:22–33)

  • Istun oppilaiden joukossa veneessä. Ilta pimenee. Näen myrskyn nousevan, kastun pärskeistä ja tuuli riepottaa purjetta, tukkaani ja vaatteitani. Aistin oman ja tovereideni pelon. Mitä sitten tapahtuu?
  • Pietari käveli vettä pitkin Jeesuksen luo, mutta lähellä Jeesusta häntä alkoi pelottaa. Mitä minä pelkään Jeesuksen lähellä?
  • Missä Jeesus nyt on elämässäni? Kerron tilani ja tilanteeni hänelle ja jään kuuntelemaan. Mitä hän vastaa?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

”Anna itsesi täysin ja kokonaan Jumalalle ja lakkaa huolehtimasta siitä, mitä hän omalleen tekee”, neuvoo Mestari Eckhart teoksessa Sielun syvyys. Sitä yritän, mutta en löydä itsestäni voimaa enkä rohkeutta, uppoan. Tarvitsen apuasi, muuten en selviä. Tartu minuun.