Suomen Pipliaseura
1.2.2019

#rauha – 14 tekstiä rauhasta

Raamatussa puhutaan rauhasta 300 kertaa. Millainen matkaopas Raamattu voi olla matkalla rauhaan? Pipliaseuran tuoreessa #rauha -julkaisussa äänen saa 14 kirjoittajaa, joilla kullakin on oma ainutlaatuinen taustansa, maailmankatsomuksensa ja historiansa. 

Muun muassa radiotoimittaja Susani Mahadura tuo esiin vihapuheen, Panu Pihkala ilmastoahdistuksen, Pekka Haavisto uskontodialogin merkityksen ja Rita Kostama kirjoittaa pakolaisuudesta. Teksteissä pohditaan, millaisia eväitä Raamattu antaa rauhan rakentamiseen. Rauhaa tarkastellaan julkaisussa kolmesta näkökulmasta: Rauha olla minä, rauha ympärilläni ja rauha maailmassa.

Arkkipiispan teologinen erityisasiantuntija Petri Merenlahti toteaa johdannossa, ettei ole yhdentekevää, miten pyhää kirjaa luetaan. Raamattu on rauhan kirja – ja välillä sodankin. Vaikka yhteiskunnat ovat maallistuneet ja uskonnosta on tullut pitkälti yksityisasia, uskonnot eivät ole katoamassa maailmasta. Uskontulkinnat vaikuttavat ihmisten elämään, hyvässä ja pahassa.

Rauha olla minä

Rauha olla minä -osiossa radiotoimittaja ja pappi Hanna Paavilainen katsoo rauhaa nyrkkeilykehästä käsin. Tubettava pappi Anu Backman tarttuu rauhaan instatäydellisyyden ja itse luodun armottoman katseen näkökulmasta. Teologi ja toimittaja Heli Yli-Räisänen kirjoittaa, että feministinen raamatunluenta haastaa tunnistamaan epäoikeudenmukaisuutta. Pappi ja retriitinohjaaja Tiina Hallikaisen runo ”Rivienväleistä tuulee hitaasti” kuljettaa lukijan kolmen hiljaisuuden äärelle.

Rauha ympärilläni

Rauha ympärilläni -teksteissä viipyy elämän maku. Oudot mustelmat -tekstissä pappi ja perheneuvoja Pekka Puukko kirjoittaa perheväkivallasta. Radiotoimittaja ja dokumenttiohjaaja Susani Mahadura kirjoittaa vihapuheesta. ”Viekää saunan taakse lahdattavaksi nuo kaksi”, oli yksi ensimmäisistä Mahadura & Özberkan -radio-ohjelman palautteista.

Utsjokelainen Anni Koivisto kirjoittaa Mistä olet pois? -tekstissä saamelaisuudesta ja omien juurten merkityksestä. Rakennanko rauhan sijasta riitaa tai kahtiajakoa? Pohtii teologian opiskelija Anne Heikkinen, joka tuntee oikeudenmukaisuuden janoa sekä paloa taistella kohti parempaa maailmaa.

Pappi Jarkko Lievonen Kainuusta tuo esiin yksinäisyyden. Moni korpimaille jäävä kysyy, mitkä ovat elämän ja toimeentulon edellytykset hiljenevien ja lumen peittämien teiden varsilla?

Rauha maailmassa

Rauha maailmassa -osiossa vuoden pakolaisnainen 2016 Rita Kostama kertoo Pitkä tie turvaan -tekstissä, kuinka selvisi hengissä Ruandan kansanmurhasta. Tutkijatohtori Panu Pihkala kirjoittaa ilmastoahdistuksesta. Hän kysyy osuvasti: ”Onko meillä toivoa?”

Kansanedustaja ja Euroopan rauhaninstituutin puheenjohtaja Pekka Haavisto pureutuu tekstissään uskontodialogin merkitykseen. Hän näkee kaikissa uskonnoissa rauhan sanoman, joka antaa pohjan eettisille valinnoilla rauhan puolesta. Hän toteaa kyynisyyden olevan nykyajan myrkkyä.

Rap-artisti ja teologian tohtori Lauri Kemppainen kirjoittaa, että me olemme kaikki veren vankeja. Kuitenkin kristinusko lupaa, että kerran luodaan uusi taivas ja uusi maa. Kerran peto ja saalis lekottelevat toisiaan pelkäämättä.

Rauha on kirkon kasvatuksen teema vuosille 2018–2019.

Materiaali on saatavilla Piplia-sovelluksessa lukuohjelmana.

#rauha -materiaalin toimituskunta: Minna Mannert, Anne Heikkinen ja Tiina Keinänen.

Suomen Pipliaseurav.4.18.14
Seuraa meitä