Suomen Pipliaseura

Aamen

Aamen tulee heprean sanasta amen, joka tarkoittaa ”totisesti” tai ”todella”,” varmasti”. Se on johdettu verbistä aman, joka tarkoittaa” uskoa” tai ”olla luotettava”. Raamatussa amen-sanaa käytetään huutomerkin tavoin. rukouksen, valan tai ylistyksen jälkeen kuuntelijat sanovat ”aamen” vakuuttaakseen, että ovat samaa mieltä.

Aamen vastauksena määräykseen

Kun kuningas Daavid 1. Kun. 1:36 määräsi, että Salomosta tulisi seuraava kuningas, Daavidin sotapäällikkö Benaja vastasi ”aamen”. Näin Benaja lupasi huolehtia määräyksen toimeenpanosta.

Aamen valana

5. Moos. 27:15-26 luetellaan sarja kirouksia, jotka Jumala langettaa israelilaisille, jos he eivät noudata hänen käskyjään. Leeviläisten oli ”kuulutettava” kiroukset kovaan ääneen, ja koko kansan oli vastattava kunkin kirouksen jälkeen ”aamen”. Näin jokainen, joka rikkoi Jumalan käskyjä, kirosi samalla itse itsensä.

Aamen vastauksena ylistykseen

Kun johtaja tai pappi ylisti Jumalaa, seurakunta vastasi ”aamen” (1. Aik. 16:36). Myös Psalmeissa ”aamen” esiintyy vastaavassa käytössä: osan kiitospsalmeista päättää ”aamen” (katso esimerkiksi Ps. 41:14 ja Ps. 72:19).

Aamen rukouksen lopussa

Kun mies luki rukouksen, hänen vaimonsa saattoi yhtyä siihen lausumalla lopuksi ääneen ”aamen” (Tob. 8:8). Tästä on peräisin myöhempi perinne, jossa yksityisen rukouksen lopuksi on yleensä tapana sanoa ”aamen”.

Aamen Uudessa testamentissa

Uudessa testamentissa ”aamen” esiintyy rukouksen, siunauksen ja ylistyksen lopussa sekä vastauksena Jeesuksen lupauksiin. Lisäksi Jeesus käyttää toisinaan sanaa ”aamen”, kun haluaa painottaa jotakin lausetta (katso esimerkiksi Matt. 5:18, Matt. 5:26 ja Matt. 6:2). Näissä kohdissa ”aamen” käännetään yleensä suomeksi ”totisesti”.

Miten amen käännetään?

Vuoden 1992 Raamatunkäännöksessä amen on yleensä käännetty ”aamen”, mutta toisinaan myös ”kyllä” (Jer. 11:5) tai kuten edellä ”totisesti” (Jeesuksen puheissa).

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.10
Seuraa meitä