Suomen Pipliaseura

Kotijumalat

Kotijumalat (hepreaksi

terapim

) olivat perhejumalien patsaita, joiden uskottiin suojelevan perhettä.

Perhejumalat

Perhejumalien ajateltiin olevan edesmenneitä esivanhempia. Muinaisen Lähi-idän uskonnossa oli tärkeää pitää hyvät suhteet esivanhempiin. Niitä tuli huomioida sekä kunnioittaa ja niiden ajateltiin tekevän vastineeksi palveluksia eläville. Esivanhemmat saattoivat rukoilla korkeampien jumalien kanssa ihmisten puolesta tai välittää jumalien päätöksiä ihmisille.

Kotijumalien käyttö

Perhejumalien patsaita käytettiin todennäköisesti ennustamiseen. Tällöin kysyttiin kuolleiden hengiltä, ja ne ennustivat tulevia tapahtumia. Niitä käytettiin myös kotona suoritetuissa uskonnollisissa seremonioissa. Patsaiden avulla pyydettiin neuvoja jumalilta.

Kotijumalat Raamatussa

Jumalankuvaa (eli epäjumalaa) tarkoittava hepreankielen sana

terapim

esiintyy Raamatussa viisitoista kertaa, yleensä kohdissa, joissa tuomitaan jumalankuvien käyttö (esimerkiksi 1. Sam. 15:23). Seuraavassa tunnettuja tekstikohtia, joissa

terapim

mainitaan:

  • 1. Moos. 31:19-35 on kertomus siitä, miten Raakel varastaa Labanin kotijumalat ja kätkee ne satulaansa. Joidenkin raamatuntutkijoiden mukaan Raakel toimi näin, koska hän halusi estää Labania käyttämästä terapim-patsasta selvittääkseen, minne Jaakob oli paennut.
  • Efraimilainen pappi Miika teetti temppeliinsä papin vaatteita ja jumalankuvia Tuom. 17:4-5.
  • 1. Sam. 19:13-16 Mikal huijaa Saulin sotilaita, jotka etsivät hänen aviomiestään Daavidia, piilottamalla kotijumalan patsaan sänkyyn peiton alle. Hän kertoo jahtaajille, että Daavid makaa sairaana sängyssä. Patsaan on täytynyt olla melko kookas.  

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.10
Seuraa meitä