Suomen Pipliaseura

Työntöpöydät

Salomon temppelissä oli kymmenen pronssista työntöpöytää. Viisi pöytää oli sijoitettu temppelin oikealle puolelle (eteläpuolelle) ja viisi vasemmalle puolelle (pohjoispuolelle). Pronssinvalaja Hiram oli valmistanut ne.

Työntöpöytien käyttö

2. Aikakirjan 2. Aik. 4:6 mukaan työntöpöytien padoissa huuhdeltiin polttouhrien kappaleet.

Muoto

Työntöpöytä oli eräänlainen vaunu, johon oli upotettu tilava pata. Kuvaus työntöpöydistä löytyy 1. Kun. 7:27-39.

Jokainen pöytä oli noin 2 metriä pitkä ja leveä sekä noin 1,5 metriä korkea. Myös pöydän kehyksiin upotettu pata oli noin 2 metriä leveä ja siihen mahtui noin 1500 litraa vettä.

Vaunu oli tehty kokonaan pronssista. Se oli rakennettu pronssisista kehyksistä ja paneeleista.  Paneelit oli koristeltu leijonia, härkiä ja kerubeja sekä seppeleitä esittävillä kuvioilla.

Työntöpöytien hävittäminen

Juudan kuninkaan Ahasin toimet eivät miellyttäneet Jumalaa. Hän käski irrottaa työntöpöytien kehykset ja ottaa ne ja padat pois pöytien päältä (2. Kun. 16:17).

2. Kuninkaiden kirjan 2. Kun. 25:13 ja Jeremian kirjan Jer. 52:17 mukaan kuningas Nebukadnessar hävitti Jerusalemin temppelin vuonna 586 eKr. Hän rikkoi työntöpöydät sekä kaikki muut pronssiesineet ja vei pronssin mukanaan Babyloniaan. Siitä alkoi juutalaisten Babylonin vankeus.

Telttamajan työntöpöytä

Myös telttamajassa oli pronssiallas (2. Moos. 30:17-21). Sitä kannatelleen työntöpöydän kokoa tai rakennetta ei kuitenkaan tunneta. Aaronin ja hänen poikiensa oli käytettävä tämän astian vettä, kun he pesivät kätensä ja jalkansa ennen telttaan menoa tai ennen uhrin toimittamista.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.10
Seuraa meitä