Suomen Pipliaseura

Pyhä Vanhassa testamentissa: Pyhät esineet

Vanhassa testamentissa eräillä esineillä on pyhä asema, koska niitä käytettiin Jumalan palveluksessa tai uskonnollisissa rituaaleissa:

  • uhrilahjat;
  • temppeliesineet;
  • papin vaatteet;
  • vihityt esineet;
  • jumalanpalveluksessa käytetyt öljyt ja suitsukkeet;
  • pyhä vesi.

Uhrilahjat

Vanhassa testamentissa uhrilahjat jaetaan kahteen ryhmään niiden pyhyyden perusteella:

Temppeliesineet

Myös monia temppeliesineitä kutsutaan ”kaikkein pyhimmiksi” tai ”pyhimmiksi”. Niihin kuuluu ensinnäkin telttamaja itsessään (rakennelma, jossa oli pylväitä, kattopalkkeja ja verho oven edessä). Ja toiseksi telttaan sijoitettu liiton arkku, suitsutusalttari,uhrileipäpöytä, lampunjalka (menora), polttouhrialttari ja pesuallas (katso 2. Moos. 30:26-29).

Menora

Arkki on näistä kuudesta kaikkein pyhin. Se oli paikka, jossa Jumalan saattoi kohdata (4. Moos. 7:89).

Pappien vaatteet

Kaikkia pappien asuja pidettiin pyhinä, mutta ylipapin asu oli kaikkein pyhin (katso esimerkiksi 2. Moos. 28: 2-4 ja Hes. 42:14).

Lahjoitetut esineet

Ihmiset saattoivat ”omistaa” (lahjoittaa) taloja, maita, rahaa tai kalliita esineitä pyhäkölle. Tämä teki niistä pyhiä esineitä. Niistä tuli pyhäkön ja pappien omaisuutta (katso esimerkiksi 3. Moos. 27: 2-8 ja 27:14-25).

Jumalanpalveluksessa käytetty öljy ja suitsuke

Pyhäkössä käytettyä erityistä öljyä pidettiin pyhänä (katso esimerkiksi 2. Moos. 30:22-33). Öljyä käytettiin esimerkiksi viljauhria toimitettaessa tai pappien ja temppeliesineiden voitelussa. Myös suitsuke, joka oli valmistettu erityisesti uhripalveluksiin, oli pyhä (2. Moos. 30:34-38).

Pyhä vesi

Monessa kohdassa Raamattua puhutaan ”pyhästä vedestä”. 4. Moos. 5:17 mukaan aviorikoksesta epäillyn naisen piti juoda pyhää vettä. Hesekielin ilmestyksessä temppelistä virtaavan joen vettä kutsutaan pyhäksi. (Hes. 47:12).

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä