Suomen Pipliaseura

Pyhyys Vanhassa testamentissa: Pyhä kansa

Monia eri ihmisryhmiä kutsutaan Vanhassa testamentissa "pyhäksi":

  • papit;
  • Israelin kansa;
  • nasiirit;
  • esikoispojat.

Papit

papit saivat pyhyytensä syntyperänsä takia sekä vihkiytymismenoissa, jotka sisälsivät voitelun (3. Moos. 8). Pyhyytensä ansiosta he saattoivat mennä pyhäkköön ja tuoda uhreja (katso 1. Sam. 7:1, 2. Aik. 23:6 ja Esra 8:28).

ylipapappia pidettiin tavallista pappia pyhempänä. Vain ylipappi sai mennä pyhäkköteltan tai temppelin kaikkein pyhimpään osaan (3. Moos. 16:3-4). Hän joutui myös noudattamaan tiukempia puhtaussääntöjä kuin muut papit.

Israelin kansa

Vanhassa testamentissa kansalla ei ollut pappien tavoin sellaista pyhää asemaa, joka oikeutti menemään pyhäkköön. Heidän pyhyytensä oli toisenlaista. Israelilaiset olivat pyhä kansa, koska Jumala oli asettanut heidät erilleen muista kansoista ja vapauttanut heidät Egyptistä. Tämä teki Jumalasta heidän Jumalansa, ja israelilaisten tuli olla kuuliaisia hänelle. Kuuliaisuuden kautta heistä tulisi Jumalan pyhä kansa (katso 3. Moos. 11:44-45; 3. Moos. 20:7-8).

Nasiirit

Tavalliset ihmiset saattoivat väliaikaisesti saavuttaa pyhyyden asteen, joka oli verrattavissa pappeihin.  Tätä varten heidän täytyi vannoa nasiirilupaus (4. Moos. 6:1-21). Nasiirit omistautuivat tietyksi ajaksi Jumalalle ja heidän tuli noudattaa samoja sääntöjä kuin pappien. He eivät esimerkiksi saaneet juoda lainkaan viiniä tai väkeviä alkoholijuomia (kuten papit virkatoimituksen aikana) eivätkä he saaneet mennä kuolleiden ruumiiden lähelle.

Vanhassa testamentissa on myös esimerkkejä henkilöistä, jotka olivat nasiireja koko elämänsä ajan. Esimerkiksi Samson oli nasiiri jo syntyessään (Tuom. 13:5).

Esikoispoika

Neljännessä Mooseksen kirjassa Jumala julistaa israelilaisten esikoispojat pyhiksi (4. Moos. 3:13; 4. Moos. 8:17). Jumala pyhitti heidät Egyptissä. Siksi he kuuluivat Jumalalle ja heidät piti "lunastaa takaisin" (4. Moos. 18:15-16).

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.17.10
Seuraa meitä