Suomen Pipliaseura

Hanukka

Hanukka (tulee heprean ”vihkimistä” tarkoittavasta sanasta) on juutalainen juhla, jota yhä vietetään vuosittain. Juhlan aikana muistetaan vuonna 164 eKr. tapahtunutta Jerusalemin temppelin uudelleen vihkimistä. Se tunnetaan myös ”valon juhlana”. 

Hanukan alkuperä

Hanukka alkaa kishlev-kuukauden 25. päivänä (marras-joulukuussa) ja kestää kahdeksan päivää.
 
Hanukka juhlistaa 1. ja 2. Makkabilaiskirjassa kuvattuja tapahtumia. Topic_254_Antiokos IV Epifanes oli Syyrian kuningas 100-luvulla eKr., jolloin myös Juudea joutui hänen alamaisekseen. Antiokos häpäisi Jerusalemin temppelin asettamalla sinne epäjumalia, mikä johti juutalaisten kapinointiin häntä vastaan. Vuonna 164 eKr. Antiokos kukistettiin ja temppelipalvelus alkoi uudelleen.

Valon juhla

Perimätiedon mukaan temppelin uumenista löytyneellä öljykannulla oli tärkeä rooli temppelin uudelleen vihkimisessä. Koska temppeli oli puhdistettava, piti sytyttää tuli temppelin pyhäkössä olevaan öljylamppuun (katso 2. Moos. 27:20-21). Löydetyssä öljykannussa oli kuitenkin vain tilkka puhdasta öljyä, jonka piti riittää vain yhdeksi päiväksi. Kuin ihmeen kaupalla lampun liekki valaisi kahdeksan päivää, joka oli riittävän aika kaikkien vihkimismenojen suorittamiseen. Tätä ihmettä muistetaan yhä sytyttämällä liekki erityiseen lyhtyyn.

Perinteet

Kun roomalaiset olivat vuonna 70 jKr. hävittäneet toisen temppelin, juutalaiset jatkoivat edelleen Hanukan viettoa valon juhlana. Kahdeksanpäiväisen valon juhlan aikana niin kodeissa kuin synagogissa sytytetään menoraan (monihaarainen kynttelikkö) kunakin päivänä yksi kynttilä. Tämä menora näyttää samalta kuin temppelin seitsemänhaarainen kynttelikkö, mutta siinä on kahdeksan haaraa. Joskus kynttelikössä on myös yhdeksäs haara, jonka kynttilä valaisee kahdeksaa muuta kynttilää. 
Hanukan aikana lapset leikkivät hyrrillä, joissa on ensimmäiset kirjaimet heprean sanoista ”suuri ihme tapahtui siellä”. Lapset saavat myös lahjoja. 
Muistaakseen öljyihmettä ihmiset syövät öljyssä paistettuja hillomunkkeja (hepreaksi supganiyot) ja perunalettuja (hepreaksi latkes).

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä