Suomen Pipliaseura

Uni

Muinaisessa Israelissa ihmiset uskoivat, että unet tulivat Jumalalta. Unessa Jumala kertoi ihmisille oman tahtonsa.

Tavalliset unet ja symboliset unet

Raamatussa esiintyy kahdenlaisia unia:

  • Tavallisia unia, joissa Jumala puhuu suoraan ihmisille. Esimerkki tästä on Matt. 1:20 uni, jossa enkeli tuo viestin Joosefille.
  • Symbolisia unia, joita osasivat tulkita vain ammattimaiset unientulkitsijat. Ensimmäisen Mooseksen kirjan  1. Moos. 40:5-19 juomanlaskijan ja leipurin unet ovat esimerkkejä symbolisesta unesta.

Minkälaisille ihmisille lähetettiin unia?

Raamatussa Jumala kertoo unessa suunnitelmansa profeetoille (4.Moos. 12:6) ja kuninkaille (1. Sam. 28:6), mutta myös tavallisille ihmisille (Job 33:15-16).

Tulivatko kaikki unet Jumalalta?

Kaikkia unia ei Raamatussa pidetä tärkeinä; toisilla unilla ei ole mitään merkitystä (katso Saarn. 5:6). Kuitenkin kaikkia unia, jotka toivat ihmisen lähemmäs Jumalaa, pidettiin jumalallisina ilmestyksinä.

Myös väärät profeetat vetosivat uniinsa väittäen saaneensa ne Jumalalta. Oikeat profeetat sanoivat näitä unia valheiksi (Sak. 10:2).

Unet Uudessa testamentissa

Myös Uudessa testamentissa unia pidetään Jumalan viestintävälineinä. Toisin kuin Vanhassa testamentissa unen merkitys selviää aina heti, vaikka unessa olisi symbolinen sisältö. Painopiste on aina viestissä, ei unessa itsessään. Unien viesti liittyy usein siihen, että Jumala pelastaa ihmiset Jeesuksen Kristuksen kautta.

Evankeliumeissa esiintyy unia erityisesti Jeesuksen syntymään liittyvissä kertomuksissa. Esimerkiksi Joosefia varoitetaan unessa, että hänen on paettava Egyptiin. Apostolien teoissa unet ja ilmestykset ovat merkki siitä, että Jumala on läsnä kirkossa Pyhän Hengen kautta.

Unet ja ilmestykset

Raamatussa unet liittyvät usein ilmestyksiin (Joel 3:1). Jumala käyttää molempia viestien välittämiseen ihmisille. Raamattu tekee kuitenkin myös eron ilmestyksen ja unen välillä. Uni on aina unessa nähty kuviteltu tapahtuma, mistä ei taas ilmestyksessä ole kyse.

 

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä