Suomen Pipliaseura

Profeetta Uudessa testamentissa

Varhaiskristillisyydessä profeetta oli ihminen, joka sai Jumalalta, Jeesukselta tai Pyhältä Hengeltä viestin ja välitti tämän viestin edelleen muille ihmisille.

Johannes Kastaja

Ensimmäinen Uudessa testamentissa kuvattu profeetta on Johannes Kastaja. Hän oli tietoinen Jumalalta saamastaan kutsumuksesta ja kannusti ihmisiä katumaan ja tekemään parannuksen, koska Jumalan tuomio lähestyi (katso esimerkiksi Matt. 3:7-12).

Jeesus

Kaikki neljä evankeliumia kuvaavat Jeesusta profeettana. Jeesus piti itsekin itseään profeettana (katso esimerkiksi Matt. 13:57), eivät ainoastaan muut (Matt. 16:14).

Vanhan testamentin profeettojen tavoin Jeesus näki näkyjä (esimerkiksi Luuk. 10:18). Hän myös julisti aikojen loppua (Mark. 13:4-37). Erityisesti Luukas korostaa Jeesuksen profeetallista puolta. Hänelle Jeesus oli profeetta, jonka tulo ennustettiin kirjoituksissa jo kauan aikaisemmin (Ap. t. 3:22-23).

Profetia varhaiskirkossa

Profetoiminen oli yleistä kirkon alkuaikoina. Oli erilaisia profetoimisen muotoja, mutta niissä on monia toistuvia tunnusmerkkejä:

  • Profeetat olivat oman seurakuntansa aktiivisia jäseniä. Profetoimisella pyrittiin vahvistamaan kirkkoa, ei sen yksittäisiä jäseniä.
  • Vaikka ihmiset olivat vakuuttuneita siitä, että koko kirkko oli ottanut Pyhän Hengen vastaan (katso esimerkiksi Ap. t. 2:17-18), ei ketä tahansa pidetty kirkossa profeettana. Yleensä kirkossa oli erityinen ryhmä henkilöitä, jotka profetoivat ja jotka tunnustettiin profeetoiksi. Rajanveto profeettojen ja muiden seurakunnan jäsenten välillä ei kuitenkaan ollut kovin tarkka. Profeettojen kriittinen arviointi oli kirkon vastuulla (Ilm. 2:2).
  • Profeetan viesti oli yleensä linjassa perinteen eli silloisten Raamatun tekstien tai kristillisen perimätiedon kanssa.
  • Joskus profeetat totesivat, että heidän ilmoituksensa olivat Jeesuksen sanoja.

Paavalin profetia

Paavali piti profetoimista yhtenä tärkeimmistä Pyhän Hengen lahjoista (katso esimerkiksi 1. Kor. 12:8-11). Hänen mukaansa profetia oli suora ilmoitus Jumalalta, ja sen tarkoitus oli rakentaa kirkkoa. Luultavasti Paavali piti itseään profeettana, vaikka ei kirjoituksissaan kutsukaan itseänsä sellaiseksi.

Johanneksen Ilmestys

Ilmestyskirja eli Johanneksen ilmestys on selvin esimerkki kristillisestä profetiasta. Kirja kokonaisuudessaan esitetään Jeesuksen Kristuksen profetiana (jumalallisena ilmestyksenä), joka välitetään hänen palvelijansa Johanneksen kautta (Ilm. 1:1).

Kirjaudu sisään lukeaksesi tämän sisällön

Rekistetöitymällä saat käyttöösi useampia raamatunkäännöksiä, UT2020-äänikirjan ja käteviä lisätoiminnallisuuksia Raamatun lukemiseen.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä