Suomen Pipliaseura

Toinen Pietarin kirje

Vaikka Toista Pietarin kirjettä kutsutaan kirjeeksi, siinä ei ole yksityisen kirjeen tunnusmerkkejä. Tekstillä on paljon enemmän yhteistä ”testamentin” lajityypin kanssa. Kirjoitus on nimetty apostoli Pietarin kirjoittamaksi.

Aihe

Kirjeen sisältö muistuttaa testamentin perinteisiä muotoja. Kirjoittaja nostaa esiin oman elämänsä oivalluksen hetkiä ja pohtii omaa kuolemaansa. Hän kannustaa lukijoitaan pitämään kiinni uskostaan myös kuolemansa jälkeen. Käytännössä tämä tarkoitti hurskasta elämää, jonka tärkein tunnusmerkki oli rakkaus.


Keskeinen aihe on Kristuksen paluun viivästyminen. Väärät opettajat ja pilkkaajat yrittävät kylvää eripuraa ja epäilystä kiistämällä sen. Uskovia rohkaistaan pysymään lujina ja luottamaan lupauksiin tulevasta: Kristus palaa ja syntyy uusi taivas ja uusi maa, jossa oikeamielisyys vallitsee. Raamattuun ja perinteeseen viittaamalla pyritään korostamaan, että vain oikeudenmukaiset pelastetaan ja että ne, jotka hylkäävät Jumalan ja hänen käskynsä, tuhoutuvat.

Tyyli

Kirja on kirjoitettu ylevällä tyylillä; siinä käytetään useita sanoja, joita ei esiinny muualla Uudessa testamentissa.

Tyylilaji

Kuten Ensimmäinen Pietarin kirje myös Toinen Pietarin kirje on kiertokirje, joka ei ole tarkoitettu yksittäiselle seurakunnalle vaan kaikille kristityille. Lisäksi kirjoitus kuuluu apostolisen testamentin lajityyppiin, jossa käsitellään esimerkiksi johtajan kuolemaa, seurakuntien hajaannusta sekä muistutetaan pyhien kirjoitusten ja perinteen tärkeydestä.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä