Suomen Pipliaseura

Jaakobin kirje: Raamatun kirja

Vaikka Jaakobin kirjeellä on useita kirjeen tunnusmerkkejä, se kuitenkin muistuttaa pikemmin eettistä puheenvuoroa. Ei tiedetä, kuka kirjoitti kirjeen tai koska se on kirjoitettu. Tekstin ydinsanoma on kannustaa lukijaa todelliseen kristilliseen elämään: hyvät teot kuuluvat määritelmällisesti kristilliseen uskoon.

Aihe 

Jaakobin kirje sisältää viisi keskeistä aihetta:

  1. 1.Koettelemuksista selviytyminen. Kirjoittajan mukaan on kovin helppoa mutta väärin sanoa, että Jumala asettaa ihmiset koetukselle. Itse asiassa ihmisten omat pahat intohimot vievät heidät tuhon tielle.
  2. 2.Rukous viisauden saavuttamiseksi. Jaakobin mukaan viisaus kuuluu elimellisesti käytännön tekoihin. Todellinen viisaus voidaan antaa vain niille, jotka pyytävät sitä rukouksessa.
  3. 3.Köyhyyden rikkaus. Seurakunta, jonka jäsenet ovat pääasiassa köyhiä, haluaa avata ovensa myös varakkaille ihmisryhmille. Mutta eivätkö rikkaat ole sortajia?
  4. 4.Järjettömän pahan puhumisen lopettaminen. Jaakob tekee monin kuvauksin ja vertauksin selväksi, miten huonoja seurauksia pahan puhumisesta voi olla.
  5. 5.Tekojen merkitys. Jaakob sanoo, että usko ilman tekoja on kuollut usko.

Tyylilaji

Jaakobin kirje ei ole ”kirje” sanan varsinaisessa merkityksessä. Kirje ei ole suunnattu selkeästi tunnistettavalle uskovien yhteisölle, eikä siinä ole kirjeille tyypillistä päätösosaa tavanomaisine tervehdyksineen ja lopputoivotukseen. Kirjoittaja on kuitenkin valinnut kirjeen muodon viestinsä välittämiseksi lukijakunnalleen. Tämän lajityypin kautta hän voi puhutella lukijoitaan suoraan (esimerkiksi ”veljet ja sisaret”, mitä hän käyttää – kreikaksi - jopa viisitoista kertaa) ja hän voi viestiä heille eloisasti.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.17.10
Seuraa meitä