Suomen Pipliaseura

Paavalin kirje Filemonille

Topic_2853_Paavalin kirje Filemonille on kirjoitettu vastauksena kysymykseen, joka koski Filemonin ja hänen orjansa Onesimoksen välistä suhdetta. Paavali kirjoitti kirjeen luultavasti noin 55 jKr.

Teema

Paavali kirjoittaa Filemonille tämän orjasta Onesimoksesta. Onesimos on kirjeen kirjoittamisen aikoihin Paavalin seurassa ja on kääntynyt kristityksi. Paavali kirjoittaa toimiakseen välittäjänä Filemonin ja Onesimoksen välillä, koska hän on epävarma, miten Filemon ottaa Onesimoksen vastaan. 



Paavali tekee Filemonille selväksi, että Onesimos on tullut hänelle rakkaaksi. Filemonin ei sovi enää kohdella Onesimosta orjana vaan rakkaana veljenä, koska hän on kääntynyt kristityksi. Vaikka Paavali kirjoittaa galatalaiskirjeessä, että orjat ja vapaat ovat periaatteessa yhtä Kristuksessa ( Gal. 3:28 ), hän ei kuitenkaan näytä odottavan orjien välitöntä vapauttamista. Paavali pyytää Onesimokselle hyvää kohtelua, mutta ei vaadi Filemonia vapauttamaan orjaansa.



Paavalin näkemys kirjeessä käy yksiin hänen Korinttilaiskirjeessä 1 Kor 7:17–24 esittämänsä ajatuksen kanssa, jonka mukaan jokaisen on pysyttävä siinä asemassa, missä oli, kun Jumala kutsui.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä