Suomen Pipliaseura

Ensimmäinen kirje Timoteukselle: tekijä ja ajoitus

Paavalin pastoraalikirjeet?

Ensimmäinen kirje Timoteukselle tunnetaan yhtenä kolmesta "pastoraalikirjeestä". Nämä kirjeet sisältävät ohjeita kristillisten yhteisöjen johtajille koskien seurakunnan toimintaa. Pastoraalikirjeitä on pidetty Paavalin kirjoittamina ja ne on osoitettu tietylle Paavalin työtovereille: tässä tapauksessa Timoteukselle, joka toimi Efesoksessa. 


Historiallisesti ei kuitenkaan voida olla varmoja, että Paavali olisi kirjoittanut kirjeet, koska:

  • pastoraalikirjeiden sanasto ja tyyli poikkeavat selvästi ”aidoista” Paavalin kirjeistä
  • näiden kirjeiden ajoittaminen Paavalin elämän varrelle sellaisena kuin se kuvataan Apostolien teoissa ja Paavalin aiemmissa kirjeissä on vaikeaa.
  • kirjeissä puhutaan opeista ja tavoista, jota ei esiintynyt seurakunnissa vielä Paavalin elinaikana.

Paavalin oppilas

On todennäköistä, että joku Paavalin oppilaista kirjoitti nämä kirjeet joitakin vuosikymmeniä Paavalin kuoleman jälkeen. Hän teki näin luultavasti siksi, että Paavalin uskontulkinnoista oli erilaisia käsityksiä. Kirjoittamalla Paavalin nimissä hän saattoi lisätä omaa arvovaltaansa. Myös tuon aikakauden filosofisten koulukuntien piirissä oli tavallista, että oppilaat kirjoittivat kuolleen mestarinsa nimissä. Tämä auttoi heitä vastaamaan riidanalaisiin kysymyksiin ja antamaan neuvoja ajankohtaisissa asioissa.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.17.10
Seuraa meitä