Suomen Pipliaseura

Galatalaiskirje: vastaanottajat

Galatalaiskirjeen varsinaisista vastaanottajista vallitsee erilaisia näkemyksiä. Paavali mainitsee kaksi vastaanottajaa: Galatian seurakunnat ({Gal. 1:2) ja galatalaiset ({Gal. 3:1 ). Tämä voi viitata Galatian alueeseen tai samannimiseen Rooman provinssiin.

Kelttiläinen kansa?

”Galatia” ja ”galatalaiset” voi viitata tällä nimellä tunnettuun kelttiläiseen kansaan, joka oli asettunut Vähän-Aasian pohjoisosaan Angoran tai Ancyran (nykyisen Ankaran) seudulle 300 eKr. lähtien.



Joidenkin tutkijoiden mukaan kirje oli osoitettu näille etnisille kelteille, jotka elivät Paavalin toisella ja kolmannella lähetysmatkalla vierailemalla alueella (ks. Ap.t. 16:6 . Ap.t. 18:23 ).

Vaiko Rooman maakunta?

”Galatalaisilla” Paavali on voinut viitata myös kaikkiin Vähän-Aasian keskiosan asukkaisiin, Mustaltamereltä Välimerelle saakka. Paavalin aikana tämä alue tunnettiin Galatian maakuntana.



Eräiden raamatuntutkijoiden mukaan Paavali osoitti kirjeensä Galatian maakunnan eteläosien seurakunnille, joissa Paavali itse oli työskennellyt ensimmäisen lähetysmatkansa aikana.

Uudet seurakunnat

Kirjeestä voi päätellä, että Paavali kirjoitti eräille varsin uusille, identiteettiään hakeville seurakunnille, joissa ei ollut vielä kehittynyt minkäänlaista hierarkkista järjestelmää. Useimmat näiden seurakuntien kristityt eivät olleet syntyperäisiä juutalaisia.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.17.10
Seuraa meitä