Suomen Pipliaseura

Paavalin toinen kirje korinttilaisille

Tämä Toisena korinttilaiskirjeenä tunnettu teksti on luultavasti koottu Paavalin aiemmin kirjoittamien kirjeiden katkelmista. Toisen korinttilaiskirjeen sisältämät kirjeiden katkelmat on luultavasti kirjoitettu samoihin aikoihin, mahdollisesti vuonna 56.

Teema

Toisen korinttilaiskirjeen kirjoittamisen aikaan Paavalin suhteet Korintin seurakuntaan olivat perin pohjin mutkikkaat. Kirjeen jakeissa 2 Kor 2:5-11 hän kirjoittaa edellisen vierailunsa yhteydessä ilmenneestä kiistasta itsensä ja Korintin seurakunnan välillä. Näin ollen Toinen korinttilaiskirje on yksi kirkon historian ensimmäisistä asiakirjoista, joissa dokumentoidaan kristittyjen yhteisön ja heidän johtajansa välinen vakava ristiriita.



Jännitteet leimaavat Paavalin tapaa kirjoittaa korinttilaisille. Hän koettaa saada heidät taas tukemaan itseään sekä henkilökohtaisilla että teologisilla argumenteilla.


Muita teemoja ovat Paavalin kärsimys (2. Kor. 1:5 ), lohdutus (2. Kor. 1:3–7 ), Jumalan ja hänen kansansa välinen liitto (2. Kor. 3:6–18 ), sovinto (2. Kor. 5:14–21 ), anteliaisuus (2. Kor. 8–9 ), ylpeily (2. Kor. 10–12 ) ja mystinen kokemus (2. Kor. 12:1–10 ). Lopuksi on syytä panna merkille, että kirje on kirjoitettu Pyhää Henkeä korostavasta teologisesta näkökulmasta, vaikka tätä seikkaa ei erityksen laajasti käsitelläkään.

Tyyli

Toinen korinttilaiskirje on yksi Paavalin henkilökohtaisimmista kirjeistä. Kirje sisältää paljon pitkiä lauseita ja teologista sanastoa. Erityisen silmiinpistäviä ovat lyhyet kysymykset ja vastaukset, joita Paavali käyttää vastustajiensa määrätietoiseen vaientamiseen (ks. esimerkiksi 2. Kor. 11:22–23 ).

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.17.10
Seuraa meitä