Suomen Pipliaseura

Apostolien teot: kirjoittaja ja ajoitus

Apostolien teot ja Luukkaan evankeliumin on kirjoittanut sama henkilö. Ei tiedetä, kuka kirjoitti nämä teokset. Kirjat on mahdollisesti kirjoitettu noin vuonna 80 jKr.

Perinteinen käsitys kirjoittajasta

Kirkon perinteessä Apostolien tekojen kirjoittajana pidettiin Luukasta, joka oli lääkäri ja kotoisin Syyrian Antiokiasta. Tämä käsitys perustui siihen, että Luukas mainitaan eräissä Paavalin nimissä kulkevissa kirjeissä (Filem. 1:24, Kol. 4:14 ja 2. Tim. 4:11). Lisäksi yllättäen tekstiin tulevan me-muodon on arveltu osoittavan, että kirjoittaja lainaa näissä kohdin Luukkaan matkapäiväkirjaa (esim. Ap. t.16:10). Tosiasiassa nämä ovat hataria olettamuksia.

Nykyisen tutkimuksen käsitys kirjoittajasta

Apostolien teot levisi anonyyminä ja vasta myöhemmin Luukas nimettiin sen kirjoittajaksi. Tekstin perusteella raamatuntutkijat tietävät kirjoittajasta seuraavaa:

  • hänellä oli sivistynyt kreikkalainen tausta;
  • hän kirjoitti korkeatasoisella kreikan kielellä erityisesti Apostolien teoissa;
  • hän oli hyvin perehtynyt Vanhan testamentin kreikankieliseen käännökseen;
  • hän käytti kreikankielisen Vanhan testamentin kieltä siellä, missä se loi oikean vaikutelman (esim. Jeesuksen lapsuuskertomukset).

Kirjoittaja onkin yhtä kotonaan niin kreikkalaisessa kuin juutalaisessa kulttuurissa. Siksi on vaikea selvittää, oliko hän taustaltaan juutalainen vai ei. Tiedämme, että hän kuului kristittyjen toiseen tai mahdollisesti jopa kolmanteen sukupolveen. Luukkaan evankeliumin johdannossa hän sanoo selkeästi, että ei itse ole Jeesuksen elämän silminnäkijä ja perustaa kirjoitustyönsä perimätiedolle (Luuk. 1:2).

Ajoitus

Koska Luukas oli toisen tai kolmannen sukupolven kristitty, tunsi Markuksen evankeliumin ja tiesi Jerusalemin vuoden 70 jKr. hävityksestä, on evankeliumi mahdollisesti kirjoitettu noin vuonna 80 jKr. Apostolien teot on kirjoitettu evankeliumin jälkeen. Sen maantieteellisestä alkuperästä ei ole selvyyttä; se on voitu kirjoittaa missä tahansa hellenistisen maailman osassa.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.17.10
Seuraa meitä