Suomen Pipliaseura

Johannes: ajoitus

Johanneksen evankeliumi on usein ajoitettu noin vuosiin 90-100 jKr., ja joka tapauksessa myöhemmäksi kuin Markus, Matteus ja Luukas, joissa on paljon samaa materiaalia kuin Johanneksella. Johanneksen evankeliumi tekee kuitenkin materiaalista oman tulkintansa ja sijoittaa sen uuteen viitekehykseen.



Evankeliumin tausta



Evankeliumin siirtyessä eteenpäin ”Johanneksen yhteisö” jätti tarinoihin oman leimansa. Jeesuksen oppilailleen pitämät jäähyväispuheet (Joh. 13-17) synnyttävät kuvan pienestä ystäväpiiristä vihamielisessä maailmassa. Nämä kaksi maailmaa muodostavat jyrkän vastakohdan keskenään. Tämä ”Johanneksen yhteisö” oli ilmeisesti ahtaalla ollut vähemmistö, joka tunsi asemansa uhatuksi ja ajatteli siksi jyrkkien vastakkainasettelujen kautta. Vastakkainasettelu oli erityisen vahva Jeesukseen uskovien ja sen kautta pelastuvien sekä Jeesukseen uskomattomien välillä. Johanneksen evankeliumissa on omat avainkäsitteensä kuten iankaikkinen elämä, usko, tuomio, rakkaus, tieto ja kunnia.



Johannes ja muut evankeliumit



Johanneksen evankeliumi poikkeaa selvästi synoptisista evankeliumeista. Suuria eroavaisuuksia voi havaita sanastossa, rakenteessa ja viittaussuhteissa. (Lue lisää Johannes ja synoptiset evankeliumit.



 

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä